Una dintre cele două unităţi ale singurei centrale nucleare din Belarus a fost deconectată miercuri seară de la reţea, în urma unei alarme care semnala o abatere la sistemul de răcire din zona non-nucleară, a anunţat Ministerul Energiei de la Minsk, potrivit agenţiei Reuters, care transmite cele ce urmează.
Centrala este situată la Astraveţ, în vestul regiunii Grodno, la aproximativ 15 kilometri de graniţa cu Lituania. Construită de compania rusă Rosatom şi finanţată de Moscova, centrala a fost contestată de ţările baltice din motive de siguranţă.
„Situaţia este una de rutină şi nu reprezintă o ameninţare pentru funcţionarea în siguranţă a centralei”, a transmis Ministerul Energiei din Belarus, precizând că nivelurile de radiaţii din incintă şi din zona învecinată au rămas normale.
Reuters notează că nu a putut verifica independent aceste informaţii.
A doua unitate a centralei a fost conectată la reţeaua electrică naţională în 2023, iar prima a fost lansată în 2020, deşi ambele au înregistrat întreruperi în exploatare din cauza unor probleme tehnice.
Centrala din Astraveţ acoperă circa 40% din necesarul de energie electrică al Belarusului, potrivit informaţiilor oficiale, conform sursei citate.
Ţările baltice au interzis importurile de energie provenite de la această centrală, invocând îngrijorări privind lipsa unor standarde adecvate de siguranţă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2025, 10:28)
Inducerea fricii in populatia romaniei ca daca nu trimitem bani fara numar in Ucraina, si astfel daca ZELE pierde razboiul,romania o sa fie ocupata de rusi,cand acestia vor mai ataca ODESA,decidenti care conduc azi romania, ca sa alimenteze frica de rusi,vor inchide si ei CENTRALA de la CERNAVODA pentru a nu cumva sa fie distrusa de rusi. BRAVOS NATIUNE.!