OLAF:Fraudă de 850.000 euro în programul Tomata din 2017

G.M.
Ziarul BURSA #Anticorupţie #Agricultură / 20 ianuarie 2022

Fraudă de 850.000 euro în programul Tomata din 2017

Cinci cetăţeni italieni şi patru companii din ţara noastră vor fi trimişi în faţa instanţelor din România în calitate de inculpaţi pentru fraudarea fondurilor europene destinate agriculturii, se arată într-un comunicat de presă, emis ieri de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).

Sursa citată precizează că în urma unei investigaţii comune derulată de OLAF cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din România şi cu procurorii din Italia, au fost descoperite o serie de practici frauduloase care au inclus depunerea de documente false, înfiinţarea de companii-fantomă şi declaraţii false pentru obţinerea ilegală a 850.000 euro pentru producţia de tomate.

În dosar sunt nouă inculpaţi acuzaţi oficial de fraudarea fondurilor respective: cinci cetăţeni italieni şi patru companii din ţara noastră. Aceştia vor fi judecaţi sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat cu scopul de a obţine ilegal sume din fondurile europene destinate agriculturii din România.

"Folosind documente falsificate, cum ar fi contracte şi facturi false, persoanele fizice şi persoanele juridice au reuşit să obţină 850.000 de euro, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din totalul subvenţiilor agricole din UE alocate României în anul 2017. Nici măcar un cent din aceşti bani nu a fost cheltuit în agricultură sau în România. De îndată ce a fost plătită subvenţia, banii au fost transferaţi în conturi bancare din Italia, de unde au fost retraşi rapid şi folosiţi pentru finanţarea altor activităţi criminale. De asemenea, a mai reieşit că acelaşi grup ar fi folosit anterior o schemă similară de fraudare a banilor publici din România", se arată în comunicatul OLAF

Ancheta a fost începută de OLAF în anul 2019, în urma rapoartelor privind potenţiala ţintire a fondurilor agricole UE în România de către un grup de italieni. După ce investigaţiile iniţiale au confirmat acest lucru, a fost înfiinţată o Echipă Comună de Investigaţie) formată din OLAF, DNA şi procurori italieni, echipă care a descoperit că grupul infracţional a înfiinţat firme-fantomă cu sediul în România cu unicul scop de a primi subvenţii europene, dar fără nicio intenţie de a cultiva tomate.

OLAF a finalizat ancheta în octombrie 2020 cu recomandări judiciare pentru autorităţile judiciare române şi italiene şi cu o recomandare financiară către Direcţia Generală Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene de a recupera suma totală de 850.000 euro. Programul Tomata şi schemele de susţinere a acestuia au fost aprobate prin HG 39/2017, la propunerea lui Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din perioada respectivă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5463
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9573
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6256
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4390

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro