Operaţiunea "Tornado" aspiră binomul SRI-DNA

A.S.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 15 septembrie 2016

Laura Codruţa Kovesi

Laura Codruţa Kovesi

Surse judiciare susţin că fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir ar fi fost doar un intermediar în afacerea Black Cube

Kovesi, vizată de operaţiunea "Tornado"

Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI, este persoana reţinută de procurorii DIICOT în dosarul în care angajaţi ai firmei israeliene Black Cube sunt acuzaţi de hărţuirea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, prin operaţiunea "Tornado".

Deşi DIICOT susţine că Daniel Dragomir a apelat la serviciile «BlackCube», urmărind denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie, surse judiciare au declarat pentru Mediafax că, într-adevăr, suma de 1,2 milioane de euro ar fi fost dată de Dragomir, dar banii nu proveneau din buzunarul propriu, existând alte persoane mai importante interesate să obţină informaţii despre procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Mass-media a avansat ideea că hărţuirea şefului DNA ar reprezenta chiar o răfuială între serviciile secrete.

Fostul şef al SIE, Teodor Meleşcanu, a spus că spionarea Laurei Kovesi ar fi fost legală şi că s-ar fi descoperit lucruri "dureroase": "Ei au acţionat legal în România.

Nimeni nu a spus nu oficial, pe surse a existat o reacţie de la Administraţia Prezidenţială, dar nivel înalt poate însemna şi altceva. E adevărat că au ajuns aproape de ceva dureros, vom afla. Black Cube este una dintre cele mai mari firme din lume, iar autorităţile române nu au negat în comunicatele lor oficiale că ar fi avut un acord de la cel mai înalt nivel, aşa cum ei au afirmat".

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus, pe 13 septembrie 2016, reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului Daniel Dragomir, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei.

Dragomir Daniel îndeplinea, în perioada 2012-2013, funcţia de şef grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul Serviciului Român de Informaţii.

DIICOT susţine: "În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pentru realizarea unui scop infracţional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat în legătură cu un suspect în cauză, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marcă «BlackCube», căruia i-a împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie. În primele luni ale anului 2016, la datele de 01.02.2016 şi 16.03.2016, inculpatul Dragomir Daniel a avut două întâlniri în Bucureşti cu suspectul D.Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul şi necesitatea operaţiunii, scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia, cât şi de natura şi toate condiţiile concrete ale operaţiunilor investigative, informative şi intruzive (incluzând aici inclusiv căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice ale ţintelor), negocierea şi stabilirea bugetului, plata operaţiunii şi comisionul de succes, precum şi modalitatea de diseminare în media internaţională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit".

Procurorii afirmă că, în perioada martie - aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii "Tornado", din dispoziţia suspecţilor D. Z. şi A. Y. şi sub coordonarea directă a suspectului G.F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei DNA, şi în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase ("scenarii"), au reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică.

DIICOT mai spune: "În continuarea demersului infracţional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credenţialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fără drept (fără autorizarea acestora), prin încălcarea măsurilor de securitate (folosirea id-urilor şi parolelor de autentificare obţinute şi deţinute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clientilor). Datele au fost ulterior transferate în mijloacele de stocare puse la dispoziţie de către coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către inculpatul Yossi Barkshtein. Activitatea infracţională specifică a echipei Weiner Ron şi Geclowicz David s-a realizat şi consumat pe teritoriul României, aceştia cazându-se în perioada 29.03-02.04.2016, la un hotel de pe raza municipiului Bucureşti. Urmare operaţiunilor din data de 02.04.2016, de prindere a inculpaţilor Weiner Ron şi Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat în ţară în dimineaţa aceleaşi zile, nu a mai reuşit să intre în posesia datelor confidenţiale compromise şi, aflând despre depistarea făcută de autorităţile judiciare române, în după-amiaza aceleaşi zile a şi părăsit teritoriul României pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, la scurt timp deplasându-se cu avionul către Marea Britanie, Londra.

Astfel, inculpatul Dragomir Daniel împreună cu suspectul D. Z. au iniţiat constituirea grupului infracţional care să realizeze activităţile delictuoase destinate să conducă la atingerea obiectivului proiectului, inclusiv a unor activităţi de natură intruzivă, primul determinând demersurile infracţionale, acceptând urmările ilicite ale acestora şi mai apoi sprijinindu-le şi prin punerea la dispoziţie a unor date privind persoanele de investigat".

Până în prezent, trei israelieni au fost puşi sub acuzare în acest dosar - Ron Weiner, David Geclowicz şi Yossi Barkshtein.

Aceleaşi surse afirmă că informaţiile ar fi fost divulgate procurorilor de cei doi israelieni care au fost arestaţi în dosar.

Potrivit informaţiilor din presă, cetăţenii israelieni au fost denunţaţi, iniţial, la Parchetul instanţei supreme, de către fostul procuror Ioan Lascu, tatăl procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.

Plângerea fostului magistrat viza activitatea unor persoane care, prin acţiunile lor, au creat un sentiment de insecuritate în familia procurorului-şef al DNA.

În plângerea sa, Lascu a prezentat detaliat cum persoane necunoscute sună "în toiul nopţii", potrivit unor surse judiciare care susţin: "Au primit astfel de telefoane tatăl, fostul soţ, fratele şi un apropiat al fratelui procurorului şef al DNA. Se primeau telefoane la ore târzii din noapte, 02.00, 03.00, şi persoane străine iniţiau discuţii cu interlocutorii despre diverse cazuri. Adică spuneau că au diverse cazuri şi povesteau despre ele", precizează sursele citate. Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a spus că a fost o încercare nereuşită de intimidare.

Daniel şi Marinela Dragomir, trimişi în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor

În luna ianuarie a anului trecut, mai precis pe 12 ianuarie, procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a inculpatului lt. col. (r) Daniel Dragomir, fost ofiţer în cadrul Serviciului Român de Informaţii, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălarea banilor.

De asemenea, procurorii militari au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile, începând cu data de 12.01.2015, faţă de Marinela Zoica Dragomir, cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare a banilor.

Procurorii susţin că, în perioada octombrie 201 2 - octombrie 2013, Dragomir Daniel, care îndeplinea funcţia de şef grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul Serviciului Român de Informaţii, beneficiind de ajutorul Marinelei Zoica Dragomir, a pretins şi, ulterior, a primit de la un martor denunţător, administrator al unor societăţi comerciale, suma totală de 2.030.353,32 lei, echivalent a 462.567,61 euro, compusă din: 1.648.400 lei, echivalent a 374.078,01 euro (deşi iniţial a pretins suma de 400.000 euro), sumă primită în numerar într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane; 309.952,32 lei (echivalent a 70.575,87 euro), reprezentând finanţarea cheltuielilor necesare înfiinţării, dotării şi asigurării funcţionării unei societăţi comerciale, incluzând şi un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne; 72.000 lei (echivalent a 18.000 euro), reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soţia sa Dragomir Marinela Zoica, în calitate de administrator al acestei firme nou înfiinţate.

Sumele de bani menţionate mai sus au fost pretinse şi primite de către inculpatul Dragomir Daniel, mai spun procurorii, pentru a-şi folosi influenţa, prin prisma funcţiei deţinute, asupra unor funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Garda Financiară.

DNA menţionează: "Totodată, inculpatul i-a promis denunţătorului că-i va determina pe acei funcţionari publici să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în sfera atribuţiilor de serviciu sau erau contrare acestora, în legătură cu rambursarea la timp, către firmele martorului denunţător, a unor sume de bani, solicitate cu titlu de TVA de la bugetul de stat, sau stoparea unor controale fiscale.

În aceeaşi perioadă, cei doi inculpaţi au transferat succesiv sumele de bani menţionate mai sus, în conturi aparţinând acestora sau unor membri ai familiei, iar, ulterior, au constituit depozite şi au cheltuit o parte din bani în interes personal, în scopul disimulării originii ilicite a sumei de 1.648.400 lei, reprezentând contravaloarea a 374.078,01 euro, produs al infracţiunii de corupţie".

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro