OPINIE UE lucrează la o revoluţie digitală a detaşărilor transfrontaliere: măsuri semnificative pentru reducerea birocraţiei şi a sarcinilor administrative pentru companii

Anca Iulia Zegrean, Partener Biriş Goran
Miscellanea / 28 mai

UE lucrează la o revoluţie digitală a detaşărilor transfrontaliere: măsuri semnificative pentru reducerea birocraţiei şi a sarcinilor administrative pentru companii

Consiliul Uniunii Europene a adoptat în 22 mai 2025 o poziţie oficială privind un nou regulament care vizează digitalizarea completă a procesului de declarare a detaşării lucrătorilor. Această iniţiativă are ca scop reducerea sarcinii administrative pentru întreprinderi şi autorităţi naţionale, ceea ce ar urma să faciliteze mobilitatea forţei de muncă în cadrul pieţei unice europene. Deşi este vorba despre un pas anticipat de multă vreme, vorbim totuşi şi despre o mişcare cu impact economic şi social considerabil, care va influenţa modul în care companiile operează în întreaga piaţă unică şi care redeschide în acelaşi timp două întrebări esenţiale: cât de echilibrată este mobilitatea forţei de muncă în Uniunea Europeană şi cât de mult putem simplifica normele, fără a slăbi protecţia lucrătorilor?

La nivel tehnic, iniţiativa prevede, printre altele, înfiinţarea unui portal digital unic, integrat în IMI (Internal Market Information System - Sistemul de Informare al Pieţei Interne). Prin acesta, firmele vor putea trimite notificări privind detaşarea lucrătorilor folosind un formular standard, înlocuind cele 27 de sisteme naţionale actuale, fiecare cu propriile reguli, cerinţe şi interfeţe.

Statele membre care aleg să utilizeze interfaţa publică trebuie să notifice Comisia cu cel puţin şase luni în prealabil. Ele nu vor putea impune cerinţe suplimentare pentru declaraţiile de detaşare în afara celor prevăzute în regulament. Cu toate acestea, li se va permite în continuare să solicite informaţii suplimentare în vederea inspecţiilor. Pentru statele membre care nu utilizează interfaţa, sistemul public va furniza linkuri către site-urile naţionale pentru declaraţii. Formularul standard de depunere a declaraţiilor va corespunde categoriilor de date prezentate în viitorul regulament, dar statele membre pot cere să renunţe la anumite informaţii.

Obiectivul UE cu această initiţiativă este clar: reducerea costurilor administrative şi îmbunătăţirea eficienţei, într-o piaţă internă care se doreşte nu doar liberă, ci şi funcţională pentru toţi actorii economici.

La nivelul firmelor, impactul ar putea fi considerabil. În prezent, întreprinderile - mai ales IMM-urile care operează în domenii precum construcţii, transport sau servicii specializate - investesc resurse semnificative pentru a respecta cerinţele de notificare în fiecare stat membru unde îşi trimit lucrătorii. Acest "labirint birocratic" descurajează mobilitatea, afectează competitivitatea şi fragmentează piaţa muncii europene.

Noua propunere este în linie cu angajamentul CE de a reduce sarcina de raportare pentru întreprinderi - un obiectiv ambiţios şi necesar într-o perioadă în care creşterea economică în UE rămâne fragilă, iar tensiunile sociale cer soluţii pragmatice şi eficiente. Comisia estimează că întreprinderile pot economisi 73 % din timpul necesar pentru a completa declaraţia de detaşare utilizând formularul standard electronic, comparativ cu timpul mediu necesar în prezent în întreaga UE, iar economiile de costuri pentru reducerea sarcinii ce le revine prestatorilor de servicii care detaşează lucrători sunt estimate la 58 % în comparaţie cu situaţia actuală, chiar şi cu participarea unui număr restrâns de state membre. Dacă toate cele 27 de state membre ar decide să participe la această iniţiativă, reducerea sarcinii la nivelul UE ar creşte şi mai mult, la 81 % faţă de scenariul de referinţă actual.

Integrarea acestui portal digital unic în sistemul IMI (Internal Market Information System) este de asemenea binevenită pentru că poate facilita comunicarea între autorităţi şi poate îmbunătăţi trasabilitatea lucrătorilor detaşaţi. Mai ales că, în practică, inspecţiile la faţa locului şi cooperarea transfrontalieră rămân slabe în multe state membre.

Echilibru fragil: protecţie vs. flexibilitate

În timp ce mediul de afaceri salută propunerea, sindicatele europene - în special Confederaţia Europeană a Sindicatelor (ETUC) - atrag atenţia asupra unui potenţial efect secundar: reducerea controlului efectiv asupra respectării drepturilor lucrătorilor detaşaţi. Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, ETUC şi-a exprimat rezervele cu privire la propunerea privind digitalizarea procesului de declarare a detaşării lucrătorilor şi a subliniat că atenţia acordată reducerii sarcinilor administrative pentru angajatori riscă să neglijeze aspectele sociale şi protecţia lucrătorilor. Organizaţia a evidenţiat că scopul principal al declaraţiilor de detaşare este de a sprijini inspectoratele de muncă în monitorizarea şi aplicarea regulilor privind detaşarea. ETUC consideră că, prin stabilirea unor obiective numerice de reducere a cerinţelor de raportare pentru întreprinderi, fără a lua în considerare informaţiile necesare inspectoratelor pentru a proteja eficient drepturile lucrătorilor, există riscul ca formularul standard propus de autorităţile europene să devină o oportunitate ratată pentru îmbunătăţirea aplicării legislaţiei.

Transparenţa oferită de viitorul portal digital unic propus de UE este un pas în direcţia corectă, dar rămâne de văzut în ce măsură statele membre vor aloca resurse pentru inspecţii şi verificări riguroase. Deşi scopul declarat al iniţiativei este reducerea birocraţiei, trebuie să ne întrebăm dacă efectele vor fi resimţite şi de lucrătorii detaşaţi, nu doar de companii. Transmiterea automată a unei copii a notificării către lucrător este o inovaţie importantă, care poate creşte fără îndoială transparenţa. Dar nu va înlocui lipsa de acces real la informaţii despre drepturi, condiţii de muncă sau mecanisme de protecţie.

Mai mult, există riscul ca digitalizarea să devină un simplu strat tehnologic aplicat peste inegalităţile existente în aplicarea legislaţiei. În multe cazuri, detaşarea este folosită ca instrument de "optimizare a costurilor" prin exploatarea diferenţelor de salarizare şi de contribuţii sociale între Est şi Vest. Or, o platformă digitală nu va corecta dezechilibrele structurale ale pieţei muncii europene. Până la urmă, digitalizarea este doar un instrument, iar protecţia reală a lucrătorilor detaşaţi va depinde în continuare de voinţa politică, resursele administrative şi capacitatea statelor de a aplica legea cu rigoare şi echitate.

Ce urmează?

Negocierile cu Parlamentul European vor urma în perioada imediat următoare. Poziţia adoptată de Consiliul UE în 22 mai oferă preşedinţiei Consiliului un mandat pentru negocierile cu Parlamentul European, care vor începe de îndată ce Parlamentul îşi va adopta şi el poziţia oficială.

Această iniţiativă reflectă fără îndoială o direcţie clară: UE pariază pe digitalizare pentru a susţine libera circulaţie a forţei de muncă, o condiţie necesară pentru o economie europeană modernă, competitivă şi rezilientă, mai ales că fragmentarea administrativă nu este compatibilă cu o piaţă unică funcţională. Deşi intenţia corespunde unei tendinţe devenite deja tradiţionale la nivel european - aceea de reducere a sarcinilor administrative şi de armonizare procedurală pentru a susţine competitivitatea economică, rămâne totuşi deschisă întrebarea: va putea tehnologia ameliora cu adevărat complexitatea intereselor sociale şi naţionale într-un domeniu atât de sensibil precum piaţa muncii transnaţionale?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0667
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4924
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0509
Gram de aur (XAU)Gram de aur473.9693

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
tibco.ro
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb