Municipiul Galaţi va avea un parc fotovoltaic amenajat pe acoperişul mai multor blocuri. Puterea minimă a centralei va fi 1,05 MW şi, potrivit unui comunicat de presă emis de Primăria Galaţi, a fost atribuit deja contractul pentru realizarea lucrărilor urmând ca, în scrut timp, să demareze construcţia.
Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, a declarat: ”Parcul va dispune de invertoare de putere unidirecţionale trifazate, structură de montaj din oţel zincat şi aluminiu pentru modulele fotovoltaice de pe acoperiş, tablouri electrice, reţele electrice de cablu pentru instalaţia de utilizare, instalaţie de legare la pământ, instalaţie electrică curenţi slabi, dispozitive modulare de protecţie împotriva supratensiunilor şi dotări NPM şi PSI”.
Parcul va contribui în principal la creşterea producţiei de energie electrică din surse regenerabile, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum şi la reducerea costurilor. Astfel, energia electrică va putea fi folosită pentru a acoperi o parte din consumul necesar Direcţiei de Asistenţă Socială.
Valoarea contractului semnat cu firma SC Elnet Instal SRL Bucureşti este de 4.803.467 de lei fără TVA. Termenul de realizare al contractului este de 15 luni de la data semnării acestuia. Este vorba despre un proiect cu fonduri europene, în cadrul Fondului pentru Modernizare, Programul cheie 1, gestionat de Ministerul Energiei.
Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, a mai adăugat: ”Primăria municipiului Galaţi va mai amenaja un parc fotovoltaic şi în zona Tirighina, pe locul fostei gropi de gunoi, în cadrul altui contract atribuit săptămâna trecută Asocierii Colectiv Energy SRL - Elsaco Solutions SRL - Elsaco Electronic SRL. Acest parc fotovoltaic va avea o putere instalată de minimum 4 MW. Centrala electrică fotovoltaică va fi racordată la sistemul energetic naţional, iar energia electrică va putea fi folosită pentru a acoperi o parte importantă din consumul necesar pentru asigurarea iluminatului public. Valoarea acestei investiţii este 21 de milioane de lei fără TVA, iar durata contractului de 15 luni”.
Primăria municipiului Galaţi a obţinut fondurile necesare în cadrul unui contract semnat cu Ministerul Energiei, pe Programul ”Fondul pentru Modernizare”, Apelul - ”Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice”.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 15.07.2025, 19:37)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2025, 21:34)
Ar fi trebuit sa instaleze si celule fotolunare, nu numai fotosolare.