Parlamentul European cere un buget UE mai ambiţios şi mai flexibil pentru perioada 2028-2034

A.B.
Internaţional / 7 mai

Parlamentul European cere un buget UE mai ambiţios şi mai flexibil pentru perioada 2028-2034

Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluţie prin care cere un cadru financiar multianual (CFM) substanţial mai ambiţios pentru perioada 2028-2034, adaptat la realităţile geopolitice, economice şi de mediu actuale, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Textul a fost adoptat cu 317 voturi pentru, 206 împotrivă şi 123 de abţineri.

Eurodeputaţii consideră că plafonul actual de cheltuieli - de 1% din venitul naţional brut (VNB) al UE-27 - nu mai reflectă amploarea crizelor şi provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană, printre care războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, turbulenţele economice şi sociale, criza climatică şi de biodiversitate, precum şi retragerea treptată a SUA din rolul său de garant global.

"Dorim ca următorul buget pe termen lung al UE să fie mai bine echipat pentru a răspunde provocărilor actuale - să ajute Europa să acţioneze rapid în situaţii de criză, să îşi protejeze mai bine cetăţenii şi să construiască o Uniune mai puternică şi mai competitivă. Propunem o creştere responsabilă şi justificată a următorului CFM - depăşind plafonul învechit de 1% din VNB", a declarat coraportorul Siegfried Mureşan (PPE, România).

Rezoluţia respinge ideea Comisiei Europene de a construi noul buget pe baza unui model similar cu cel al Mecanismului de redresare şi rezilienţă, în care fiecare stat membru îşi elaborează un plan naţional. Eurodeputaţii susţin că acest model nu oferă suficiente garanţii de transparenţă şi responsabilitate democratică.

În schimb, ei cer un cadru care să implice autorităţile regionale şi locale, precum şi alţi actori relevanţi, şi care să asigure un control parlamentar solid. Rezoluţia reafirmă importanţa politicii de coeziune în reducerea inegalităţilor, aprofundarea pieţei unice şi combaterea sărăciei.

"Oamenii şi regiunile trebuie să se afle în centrul următorului CFM şi trebuie să ne asigurăm că UE este pregătită să răspundă nevoilor cetăţenilor săi", a declarat coraportoarea Carla Tavares (S&D, Portugalia). "Avem nevoie de investiţii puternice pentru a stimula autonomia strategică, rezilienţa economică şi obiectivele verzi, fără a lăsa pe nimeni în urmă."

Parlamentul critică ideea Comisiei de a crea un "fond pentru competitivitate" care ar fuziona mai multe programe existente, considerând-o inadecvată. Deputaţii cer, în schimb, înfiinţarea unui nou fond specific, destinat mobilizării de investiţii publice şi private prin mecanisme de reducere a riscurilor garantate de UE.

În ceea ce priveşte apărarea, aceştia recunosc necesitatea creşterii cheltuielilor în acest domeniu, dar subliniază că acest lucru nu trebuie să afecteze finanţarea politicilor sociale, de mediu şi de dezvoltare pe termen lung.

Eurodeputaţii solicită ca următorul buget multianual să fie mai simplu şi mai transparent, cu mai puţină birocraţie pentru beneficiari, dar şi cu menţinerea controlului democratic al Parlamentului. Flexibilitatea este esenţială, susţin aceştia, iar bugetul ar trebui să includă mecanisme de răspuns rapid în situaţii de criză.

Parlamentul propune crearea a două instrumente speciale: unul pentru ajutor în caz de dezastre şi altul pentru a răspunde provocărilor neprevăzute. În plus, deputaţii solicită ca accesul la fondurile UE să fie condiţionat de respectarea valorilor europene şi a statului de drept.

Deputaţii insistă ca rambursarea costurilor de împrumut ale programului NextGenerationEU să nu afecteze priorităţile bugetare ale Uniunii. Ei cer o separare clară între rambursarea datoriei şi finanţarea programelor şi solicită Consiliului să adopte surse noi şi permanente de venituri proprii pentru UE.

În acelaşi timp, împrumuturile comune rămân, în opinia Parlamentului, un instrument viabil pentru a face faţă crizelor comune, în special în domeniile securităţii şi apărării.

Parlamentul European îşi prezintă aceste priorităţi în contextul viitoarei propuneri legislative a Comisiei Europene privind CFM 2028-2034, care este aşteptată în iulie 2025. Bugetul va trebui apoi aprobat de Parlamentul European şi adoptat în unanimitate de Consiliul UE.

Cadrul financiar multianual (CFM) este planul bugetar pe termen lung al Uniunii Europene, care stabileşte limitele de cheltuieli pentru diferite domenii de politică pentru o perioadă de şapte ani. Actualul CFM acoperă perioada 2021-2027 şi expiră la 31 decembrie 2027.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0991
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4898
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4466
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9866
Gram de aur (XAU)Gram de aur487.1276

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb