Un patron dintr-o comună din Buzău care desfăşoară activităţi în domeniul agricol a primit o amendă de 200.000 de lei, în urma unui control efectuat de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău. Este vorba despre suma maximă ce poate fi aplicată, potrivit legii, pentru munca la negru. În acest caz, inspectorii de muncă au găsit 14 persoane fără forme de angajare care munceau în domeniul agricol. Este vorba despre muncitori necalificaţi care executau diferite activităţi agricole, de la tăiat iarba, cules tomate, îngrijit animale.
Bogdan Chitacu, inspector şef în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău, a declarat: ”Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Buzău anunţă că, în luna iulie 2025, a aplicat o amendă în valoare de 200.000 lei unei firme din domeniul agriculturii. Sancţiunea a fost impusă pentru primirea la muncă a 14 persoane fără ca elementele contractelor individuale de muncă să fi fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor (Revisal) în termenul legal. Această faptă este definită drept muncă nedeclarată, conform prevederilor articolului 15¹ litera b) din Codul Muncii, republicat, cu modificările şi completările ulterioare”.
Reamintim că, potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii au obligaţia de a transmite în Revisal elementele contractelor individuale de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat.
ITM Buzău atrage atenţia angajatorilor că ”respectarea legislaţiei muncii este crucială pentru protecţia drepturilor salariaţilor şi pentru evitarea sancţiunilor severe. Utilizarea muncii nedeclarate reprezintă o încălcare gravă a legii şi va fi sancţionată corespunzător”.
• Anul trecut, 297 de persoane munceau fără forme legale în Buzău
Inspectorii din Buzău atrag atenţia asupra acestui fenomen în contextul în care pe parcursul anului trecut au identificat 297 de persoane fără forme legale.
Bogdan Chitacu, inspector şef în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău, a precizat: ”În anul 2024 au fost identificate un număr de 297 persoane care prestau muncă nedeclarată la un număr de 68 angajatori. Pentru alte neconformităţi constatate de inspectorii de muncă (muncă suplimentară, muncă în timpul repausului săptămânal, negarantare în plată salariul minim, netransmitere în REVISAL a modificărilor, suspendărilor, încetărilor contractelor individuale de muncă) s-au aplicat sancţiuni în valoare de 459.400 lei. Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău primeşte din ce în ce mai multe sesizări din partea angajaţilor nemulţumiţi de condiţiile în care muncesc şi de felul în care sunt trataţi de angajatori”.
În acest context, inspectorii de muncă au mărit numărul controalelor. De exemplu, anul trecut, ITM Buzău a înregistrat o creştere cu 10% a numărului de controale în domeniul relaţiilor de muncă faţă de anul 2023, fiind efectuate un număr de 1.302 acţiuni de control.
De asemenea, faţă de anul 2023 s-au înregistrat creşteri în medie cu 70% şi la numărul de de angajatori sancţionaţi (217) , precum şi la numărul de sancţiuni aplicate (281).
În anul 2024 s-au aplicat un număr de 173 amenzi contravenţionale în valoare de 2.609.400 lei, cu 294% mai mult decât valoarea aplicată în anul anterior, din care, pentru muncă nedeclarată s-au aplicat amenzi în valoare de 2.150.000 lei.
Principalele categorii de persoane depistate că lucrează fără forme legale de angajare sunt cele cu nivel de educaţie scăzut; persoanele fără calificare profesională sau cu calificare redusă; persoanele lipsite de venituri sau cu venituri reduse, pensionarii, şomerii sau beneficiari ai venitului minim garantat care nu doresc să-şi piardă beneficiile şi ajutoarele social. De asemenea, fără contract de muncă acceptă să muncească şi tinerii, care de cele mai multe ori nu au experienţa necesară şi care nu conştientizează importanţa contribuţiei la fondurile de asigurări sociale, dar şi persoanele care doresc să-şi suplimenteze veniturile, prin practicarea ”muncii la gri”, care poate fi definită ca acea formă de prestare a activităţii în care salariatul încasează o parte a drepturilor sale fără ca acestea să fie impozitate.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 11.07.2025, 13:29)
...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 14:49)
la nemti iti inchide firma instant, nu misca nimeni in front
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 17:38)
Eroii economiei....
Din pacate Romania este tara in care patronii sunt bogati, merg in vacante scumpe, au masini scumpe, gagici tunate care nu lucreaza.....
Firmele lor nu au profit sau unul foarte mic si angajatii lor sunt saraci, la limita supravietuirii.
Asta e mediul privat (cu exceptii binenteles, ca la bugetari).