Planul de reorganizare a companiei "Meva", din Drobeta Turnu Severin, a fost aprobat, zilele trecute, de creditori, potrivit unui comunicat transmis de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), administratorul judicial al societăţii. Planul se întinde pe o perioadă de 18 luni şi prevede continuarea activităţii comerciale, vânzarea fondului de comerţ, distribuiri eşalonate către creditori, precum şi menţinerea celor 250 de angajaţi.
"Creditorii au realizat faptul că reorganizarea societăţii, prin continuarea activităţii curente, are drept consecinţă o acoperire mai mare a creanţelor, precum şi posibilitatea de a avea în societate un partener comercial de încredere şi un contribuitor important la bugetul de stat. De asemenea, un factor deciziv a fost faptul că "Meva" este unul dintre cei mai mari angajatori din Drobeta Turnu Severin, continuarea activităţii asigurând menţinerea celor circa 250 de angajaţi şi chiar posibilitatea unor noi angajări", a declarat Radu Lotrean, Managing Partner CITR. Judecătorul sindic va decide, în baza voturilor exprimate de creditori, confirmarea acestui plan de reorganizare.
Compania "Meva" a intrat în insolvenţă la jumătatea lunii noiembrie 2010, procedura fiind solicitată chiar de către societate. Reprezentanţii CITR ne-au spus că totalul pasivului înscris în tabelul definitiv de creanţe era, la data intrării în insolvenţă, mai mare de 1,65 miliarde lei. În anul 2009, societatea a avut o cifră de afaceri de 258,2 milioane lei.
"Meva" SA reprezintă un nume tradiţional în domeniul construcţiei de vagoane, de mai bine de 125 de ani, fiind una din cele mai mari întreprinderi constructoare de vagoane din ţara noastră.
Compania are o capacitate de producţie de peste 1.500 de vagoane de marfă pe an şi poate produce peste 100 de tipuri de vagoane marfă de diferite capacităţi, recipiente metalice statice de diferite forme şi capacităţi, instalaţii metalice şi diverse piese de schimb pentru vagoane marfă.
În ultimii ani de activitate, "Meva" a prestat şi servicii de reparaţii şi modernizări de vagoane marfă, recipiente de mare capacitate pentru transportul cimentului pe barje fluviale, precum şi containere pentru transportul resturilor menajere la staţiile de reciclare.