Potop în America şi Asia, ploi consistente în Europa!

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 1 octombrie

Potop în America şi Asia, ploi consistente în Europa!

English Version

Ploile au cuprins întreg globul. Din SUA în Nepal şi din Mexic până în România, apa creează probleme, mai mari sau mai mici.

Bilanţul deceselor provocate de uraganul Helene în estul şi sud-estul Statelor Unite ajunsese la 93 de morţi, iar milioane de oameni din 10 state se confruntă cu pene masive de electricitate, conform autorităţilor locale. Fenomenul devastator a lăsat în urmă o cale a distrugerilor, peisaje dezolante şi comunităţi disperate care se luptă pentru supravieţuire. Helene, ajuns pe coasta Floridei cu forţa unui uragan de categoria 4, a lovit cu vânturi de până la 225 de kilometri pe oră, provocând distrugeri fără precedent.

Mobilizarea autorităţilor şi impactul uriaş asupra infrastructurii

Preşedintele american, Joe Biden, şi-a exprimat întristarea profundă pentru pierderile de vieţi omeneşti şi a avertizat că redresarea va fi un proces îndelungat şi dificil. În şase state, inclusiv Florida şi Georgia, a fost declarată starea de urgenţă federală. Efectivele Agenţiei Federale pentru Managementul Catastrofelor (FEMA) au fost mobilizate, iar echipele de intervenţie lucrează neîncetat pentru a restabili electricitatea şi a reface infrastructura distrusă. Unul dintre principalele obstacole este lipsa curentului electric, cu milioane de americani afectaţi. În Valdosta, Georgia, locuitorii se tem pentru sănătatea şi siguranţa familiilor lor din cauza lipsei de aprovizionare în magazine, în timp ce reţelele rutiere sunt paralizate de penele de curent care au blocat semafoarele.

Pe de altă parte, cel puţin 15 persoane au murit după ce uraganul John a lovit statul Guerrero din sudul Mexicului, a anunţat preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador.

Distrugeri şi eforturi de salvare eroice

În Florida, zone ca Cedar Key au fost grav afectate, cu acoperişuri smulse şi case complet distruse. "Este o tragedie adevărată", a declarat Gabe Doty, un angajat local. Echipele de salvare au intervenit şi în Tennessee, unde riscul ruperii unui baraj a fost prevenit la timp, iar pacienţii unui spital au fost evacuaţi cu elicopterul din cauza inundaţiilor. Potrivit climatologului Andra Garner, încălzirea apelor mării a jucat un rol crucial în intensificarea rapidă a uraganului Helene, un fenomen care ar putea deveni tot mai frecvent din cauza schimbărilor climatice.

Inundaţiile din Nepal: bilanţ tragic

În paralel, în Nepal, inundaţiile şi alunecările de teren cauzate de ploile diluviene au ucis cel puţin 148 de persoane, iar alte 59 sunt date dispărute. Apele revărsate au afectat în special capitala Kathmandu şi alte regiuni importante din estul şi centrul ţării. Peste 3.000 de persoane au fost mobilizate pentru a sprijini operaţiunile de salvare, multe dintre ele fiind evacuate cu elicoptere şi bărci pneumatice. Ministerul de Interne al Nepalului a raportat că peste 5.400 de persoane au fost evacuate din zonele afectate, iar echipele de salvare continuă să lucreze pentru a curăţa drumurile şi a preveni alte catastrofe. Într-un context climatic global marcat de fenomene extreme din ce în ce mai frecvente, impactul uman şi material al uraganelor şi inundaţiilor devine din ce în ce mai devastator, avertizează experţii.

Mii de persoane, evacuate în România

Peste 5.400 de persoane din 28 de localităţi din patru judeţe au fost evacuate, duminică, până la mierzul nopţii. IGSU anunţă că s-au înregistrat efecte ale vremii în 90 de localităţi din 27 de judeţe, unde copaci şi stâlpi doborâţi de vânt au avariat 11 maşini şi 2 case. "În data de 29 septembrie, în intervalul orar 07.00 - 24:00, în contextul manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, echipajele operative au acţionat în 90 de localităţi din 27 de judeţe (AR, AG, BC, BT, BR, BV, BZ, CJ, CT, CV, DB, GL, GR, HD, IL, IS, IF, NT, OT, PH, SJ, SB, TM, TL, VL, VS şi VN) şi Municipiul Bucureşti pentru înlăturarea efectelor generate de vremea rea. În acest interval de timp, din cauza precipitaţilor abundente, salvatorii au intervenit în sprijinul populaţiei pentru evacuarea apei din 10 case, 14 curţi, 6 beciuri, 3 subsoluri de bloc, 1 instituţie publică, 1 depozit operator economic şi 11 străzi", a transmis IGSU. De asemenea, din cauza vântului puternic, pompierii au acţionat pentru degajarea a 45 de copaci şi 2 stâlpi de electricitate prăbuşiţi pe carosabil. În urma acestor evenimente, au fost avariate 11 autovehicule şi 2 imobile. "În ceea ce priveşte circulaţia rutieră, pe drumurile naţionale DN 11/BC şi DN 3/IF şi drumurile judeţene DJ 248A/IS şi DJ 687/HD s-a circulat cu dificultate din cauza apei acumulate pe carosabil. De asemenea, circulaţia feroviară a fost temporar oprită pe secţia de cale ferată nr. 202 între localitatea Simeria/HD şi localitatea Petroşani/HD din cauza unui copac căzut pe linia de contact", a mai transmis sursa citată. Până la mierzul nopţii de duminică au fost evacuate 5.438 persoane din 28 localităţi din 4 judeţe. Porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud şi Mangalia au fost închise, duminică seară, din cauza vântului puternic, a informat Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române. Potrivit sursei citate, au fost suspendate manevrele pentru transportul maritim şi fluvial în cele trei porturi.

Şeful DSU Raed Arafat a anunţat că se aşteaptă ca judeţul Galaţi să fie afectat din nou de viituri: "Au fost luate măsuri suplimentare în toate localităţile care vor fi sub Cod portocaliu în cursul zilei fie în cursul nopţii şi bineînţeles sunt pe Cod portocaliu de 24 de ore. Măsurile includ creştererea capacităţii Inspectoratelor de Urgenţă prin dublarea numărului pompierilor de serviciu, adică se aduce încă o tură din cele trei ture la lucru pe toata durata codului. În al doilea la rând avem la Galaţi cei 1.000 de pompieri implicaţi în zonele preventive în zonă, mai ales că la Galaţi ne aşteptăm să fie un impact în serios având în vedere că au mai fost situaţii acum mai multe zile şi că există posibilitatea că ploile să aibă un impact asupra zonelor care au mai fost inundate şi a zonelor adiacente". În pregătirea pentru inundaţii, autorităţile de la Bucureşti au organizat mai multe videoconferinţe în care s-a atras atenţia asupra atenţiei la persoanele vulnerabile şi comunicarea cu populaţia, mai notează şeful DSU.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. se chimba clima. vara seceta si temperaturi de peste 40 de grade, iar toamna inundatii, si uragane, chiar si in zone unde n-au mai fost.

    Schimbarile climatice duc si la cresterea suprafetei acoperite cu gheata din Arctica si stratul de gheata din Groenlanda creste puternic in acest an.

    1. Din contra, duc la topirea ghetarilor; deci la scădere.

      Datele arata crestere.

    se schimba clima: toamna ploua, vara e soare.

    vine apocalipsa nu alta! 

    1. Se vede ca esti blochist. de la etajul 3 termopane + ac, vara e soare, toamna ploua.

      seceta e ceva ce-i afecteaza doar pe fermieri. inundatiile nu urca pana la 3.  

      Dacă nu votăm bine, da, vine apocalipsa!.

    Ashley ala era defapt in america, nu in rromania

    a gresit fechete nu doar tara, ci ditai continentul 

    prost si escroc mai e omul asta, cel mai prost ministru de mediu avut vreodata si va fi greu de depasit

    rade toata rromania de el si de cine l-a pus acolo, pnl 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5425
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9374
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.6905

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb