Premierul britanic Keir Starmer apără o abordare pragmatică a relaţiilor post-Brexit cu Uniunea Europeană

A.B.
Internaţional / 10 mai

Premierul britanic Keir Starmer apără o abordare pragmatică a relaţiilor post-Brexit cu Uniunea Europeană

Premierul britanic Keir Starmer a apărat o abordare 'pragmatică' a relaţiilor post-Brexit cu Uniunea Europeană, evocând posibile concesii în ceea ce priveşte mobilitatea tinerilor, normele alimentare şi rolul justiţiei europene, într-un interviu publicat sâmbătă în The Guardian, informează AFP, care indică cele ce urmează.

Liderul britanic va găzdui pe 19 mai, la Londra, preşedinţii unor instituţii ale Uniunii Europene, pentru un prim summit bilateral de acest tip după ce Regatul Unit a părăsit blocul comunitar, pe 31 ianuarie 2020.

'Sunt ambiţios cu privire la ceea ce putem concretiza', a afirmat Keir Starmer într-un interviu pentru The Guardian, adăugând că el doreşte o 'relaţie mai strânsă' cu UE în apărare, securitate, comerţ şi economie.

Cu toate acestea, el afirmat că guvernul său are o abordare 'pragmatică' în negocierile în curs cu Bruxellesul, dând de înţeles că Regatul Unit ar fi gata să accepte cererea UE pentru un program de mobilitate a tinerilor, în pofida presiunilor interne pentru reducerea imigraţiei.

De asemenea, el a sugerat că Regatul Unit ar putea alinia normele sale alimentare la cele ale UE, pentru a facilita schimburile comerciale.

'Cred că britanicii sunt mândri de normele lor şi noi dorim să menţinem aceste norme', dintre care majoritatea sunt moştenite din reglementarea europeană, a afirmat Keir Starmer.

Potrivit The Guardian, el a recunoscut de asemenea că în rezolvarea unor eventuale litigii ar trebui să aibă un rol şi Curtea Europeană de Justiţie.

Starmer a mai afirmat că ţara sa 'lucrează mai mult cu Europol', agenţia de cooperare între poliţiile statelor europene în lupta împotriva terorismului şi marii criminalităţi, pentru ca Regatul Unit să poată 'conduce investigaţii în cadrul Europol'.

Însă, potrivit The Guardian, criticile cu privire la recentul acord comercial încheiat cu India şi recentul succes al partidului anti-imigraţie şi pro-Brexit în alegerile locale ar putea determina guvernul britanic la prudenţă în apropierea sa de UE, confrom sursei citate.

În materie de apărare, Londra şi Bruxelles negociază în prezent un acord pentru întărirea cooperării lor şi asocierea industriei de apărare britanică la eforturile europene pentru reînarmare.

Regatul Unit ar dori de asemenea ca întreprinderile britanice să poată accede la programul european 'Safe', finanţat cu 150 de miliarde de euro.

Vineri, ministrul britanic al apărării John Healey a afirmat la BBC că britanicii sunt 'gata să plătească o parte justă' pentru a se integra în acest plan, cu condiţia 'să aibă un cuvânt de spus asupra programelor' şi să protejeze proprietatea intelectuală şi capacităţile de export britanice.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1165
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5490
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4699
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0357
Gram de aur (XAU)Gram de aur486.4063

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb