Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a declarat joi că Uniunea Europeană a început să ridice sancţiunile impuse Kosovo, dar procesul va fi condiţionat de o reducere susţină a violenţelor şi ostilităţilor în nordul acestei regiuni, transmit Reuters, AFP şi Tanjug.
'Ca semn al angajamentului nostru, pot să anunţ că UE a început să ridice gradual măsurile introduse în iunie 2023. Decizia deschide uşa pentru oportunităţi sporite pentru schimburile transfrontaliere, dezvoltare şi legături mai strânse cu Europa, dar este condiţionată de o detensionare a situaţiei în nord', a afirmat Kaja Kallas în faţa presei la Pristina.
De asemenea, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate le-a cerut partidelor politice din Kosovo să pună capăt disputelor care au blocat formarea unui nou guvern în urma alegerilor din februarie, spunând că pentru securizarea aderării la UE este nevoie de instituţii funcţionale.
Kallas, care anterior în cursul zilei de joi a vizitat Serbia, a spus că blocul comunitar este deschid faţă de extindere şi că doreşte ca Pristina să beneficieze de planul de creştere al UE pentru Balcanii Occidentali, în valoare de 6 miliarde euro.
'Pentru a se întâmpla acest lucru, Kosovo are nevoie de instituţii funcţionale care pot implementa eficient reformele şi de aceea încurajez toate părţile să depăşească impasul politic şi să formeze rapid un guvern', a accentuat ea.
Uniunea Europeană a adoptat în 2023 sancţiuni economice asupra Pristinei pentru rolul său în tensiunile din nordul Kosovo. Blocul comunitar a tăiat finanţări de cel puţin 150 de milioane de euro, potrivit Reuters.
Atât Serbia, cât şi Kosovo vizează aderarea la Uniunea Europeană, dar pentru a înregistra progrese în această privinţă Belgradul şi Pristina trebuie să-şi normalizeze relaţiile şi să stabilească legături diplomatice. În 2013, cele două părţi au convenit să iniţieze un dialog mediat de UE, însă de atunci s-au înregistrat doar progrese minore.
Regiunea Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune. Independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (excepţiile sunt Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru).
Opinia Cititorului