Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, se află în China şi încearcă să iasă din izolarea diplomatică

V.S.
Internaţional / 21 septembrie 2023

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, se află în China şi încearcă să iasă din izolarea diplomatică

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a sosit joi în oraşul Hangzhou, din estul Chinei, dând startul primei sale vizite din 2004 în această ţară asiatică, în timp ce face noi paşi pentru a pune capăt celor mai mult de zece ani de izolare diplomatică, pe fondul sancţiunilor occidentale, relatează Reuters, citat de News.ro.

Assad a sosit la bordul unui avion al companiei Air China pe o ceaţă densă, despre care presa de stat chineză a spus că "a sporit atmosfera de mister", într-o aluzie la faptul că liderul sirian a fost văzut rareori în afara ţării sale de la începutul războiului civil care a făcut peste o jumătate de milion de victime.

El urma să participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor Asiatice, alături de peste o duzină de demnitari străini, înainte de a conduce o delegaţie siriană pentru întâlniri în mai multe oraşe chineze, inclusiv un summit cu preşedintele Xi Jinping.

Assad se va întâlni cu Xi vineri, cu o zi înainte ca preşedintele sirian să participe la deschiderea Jocurilor, a declarat un membru al delegaţiei siriene. Delegaţia are programate şi alte întâlniri la Beijing, duminică şi luni.

Faptul de a fi văzut alături de preşedintele Chinei la o reuniune regională ar trebui să adauge şi mai multă legitimitate campaniei Siriei de a reveni pe scena mondială. Damascul s-a alăturat Iniţiativei Belt and Road a Chinei în 2022 şi a fost readmis în luna mai în puternica Ligă Arabă, formată din 22 de ţări.

"În cel de-al treilea mandat al său, Xi Jinping caută să provoace în mod deschis Statele Unite, aşa că nu cred că este o surpriză faptul că este dispus să meargă împotriva tendinţelor internaţionale şi să găzduiască un lider precum Assad", a declarat Alfred Wu, profesor asociat la Lee Kuan Yew School of Public Policy din Singapore. "Aceasta va marginaliza şi mai mult China în lume, dar lui nu-i pasă de acest lucru", a subliniat profesorul.

Assad a vizitat ultima dată China în 2004 şi s-a întâlnit cu preşedintele de atunci, Hu Jintao. A fost prima vizită a unui şef de stat sirian de la stabilirea legăturilor diplomatice, în 1956.

China, la fel ca principalii aliaţi ai Siriei, Rusia şi Iran, a menţinut aceste legături chiar şi în timp ce alte ţări l-au izolat pe Assad din cauza reprimării sale brutale a demonstraţiilor antiguvernamentale care au izbucnit în 2011.

Deplasarea de câteva zile a lui Assad în China va marca una dintre cele mai lungi perioade de absenţă a acestuia din Siria de la izbucnirea războiului civil din ţara sa.

Assad se confruntă cu sancţiuni impuse de Australia, Canada, Europa, Elveţia şi SUA, dar eforturile de a aplica sancţiuni multilaterale nu au reuşit să obţină sprijin unanim în Consiliul de Securitate al ONU, care are ca membri cu drept de veto China şi Rusia. În cel puţin opt rânduri, China a recurs la veto la moţiunile ONU care condamnau guvernul lui Assad şi care vizau să pună capăt conflictului vechi de un deceniu şi în care au fost atraşi atât vecinii, cât şi puterile mondiale.

Însă, spre deosebire de Iran şi Rusia, China nu a sprijinit direct eforturile regimului de a recâştiga controlul asupra ţării.

Anchetatori sub mandat ONU au declarat că bombardamentele ruseşti şi miliţiile susţinute de Iran sunt responsabile pentru majoritatea celor peste 200.000 de morţi civili de la începutul războiului, care a declanşat crize de refugiaţi şi a generat un trafic de droguri, probleme pentru care Liga Arabă face presiuni asupra Damascului să le rezolve.

Siria are o importanţă strategică pentru China, deoarece este situată între Irak, care furnizează aproximativ o zecime din petrolul consumat de China, Turcia, punctul terminus al coridoarelor economice care se întind din Asia în Europa, şi Iordania, care mediază adesea disputele regionale.

Deşi Siria este un producător de petrol relativ mic, veniturile sale sunt esenţiale pentru regimul Assad.

În 2008 şi 2009, marile companii energetice chineze de stat Sinopec Corp, Sinochem şi CNPC au investit împreună 3 miliarde de dolari în Siria, stimulate de un apel din partea Beijingului de a achiziţiona active globale de petrol şi gaze. Investiţiile au inclus achiziţionarea de către Sinopec a Tanganyika Oil, un mic producător de petrol greu, cu o valoare de 2 miliarde de dolari, şi achiziţionarea de către Sinochem a companiei Emerald Energy, cu sediul la Londra şi cu o valoare de aproape 900 de milioane de dolari, ale cărei active se aflau în principal în Siria şi Columbia.

Sinochem a oprit operaţiunile din Siria în 2011, potrivit partenerului său Gulfsands Petroleum.

În jurul anului 2014, CNPC, care era implicată în producţia de petrol în mai multe blocuri mici, a încetat de asemenea producţia, ca urmare a sancţiunilor Uniunii Europene şi a desfăşurării SUA în Siria pentru a combate Statul Islamic, au declarat oficiali ai companiei.

Analiştii se îndoiesc că firmele chineze iau în considerare posibilitatea de a reveni în Siria, având în vedere considerentele serioase de securitate şi situaţia financiară gravă a ţării.

"Siria încearcă de mult timp să obţină investiţii din partea Chinei, dar marea întrebare este dacă propunerile discutate în timpul acestei vizite se transformă în proiecte reale", a declarat Samuel Ramani, analist la think-tank-ul RUSI din Londra.

"În momentul de faţă, China este destul de frustrată de Occident, iar Siria încearcă să dezvolte legături cu mai multe ţări, dar poate fi acest lucru transformat în ceva tangibil?", se întreabă analistul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb