PRIMA CERERE DE FINANŢARE - ÎN TRIMESTRUL PATRU DIN 2019 Autostrada Sibiu-Piteşti aşteaptă avizul de mediu

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 31 octombrie 2018

Autostrada Sibiu-Piteşti aşteaptă avizul de mediu

Rovana Plumb, ministrul pentru fondurile europene, a declarat, ieri, cu prilejul unei conferinţe de presă comună cu Corina Creţu, comisarul euro-pean pentru politică regională, că abia în trimestrul al patrulea al anului viitor Ministerul Transporturilor va transmite către Comisia de la Bruxelles cererea de finanţare privind autostrada Sibiu-Piteşti. Rovana Plumb a spus: "Costul autostrăzii Sibiu-Piteşti se ridică la 2,3 miliarde euro, iar Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere susţine că va obţine acordul de mediu în luna decembrie 2018. Ministerul Transporturilor va depune cererea de finanţare undeva în trimestrul al patrulea anului 2019. Nesemnarea contractului de finanţare cu Comisia Europeană nu blochează construcţia autostrăzilor şi plăţile care vor fi efectuate către firmele care vor lucra la acest obiectiv. Vom finanţa lucrările de la bugetul de stat până în momentul în care cererea de finanţare va fi aprobată de Comisia de la Bruxelles şi vom primi sumele respective".

Conform datelor pe care ministrul Rovana Plumb le are de la Organismul intermediar pentru transport din cadrul Ministeruluui Transporturilor, organism care este subordonat Ministerului Fondurilor Europene, în acest moment contractele de execuţie pentru loturile 1 şi 5 ale autostrăzii Sibiu-Piteşti sunt în evaluare şi, după obţinerea acordului de mediu, se va trece la încheierea lor.

Tot după obţinerea avizului de mediu va fi lansată procedura de achiziţie publică pentru lotul 4, iar pentru loturile 2 şi 3 întreaga procedură va fi revizuită.

Rovana Plumb a mai precizat: "Nevoile României privind infrastructura sunt enorme. Ni s-au alocat de la bugetul UE 5,8 miliarde euro pe infrastructura de transport, sumă din care avem contractate 4 miliarde de euro. Până acum am transmis către Bruxelles o solicitare de plată şi am primit un miliard de euro".

Ministrul pentru fonduri europene a vorbit şi despre parteneriatele public-private prin intermediul cărora guvernul doreşte să realizeze anumite proiecte de infrastructură rutieră şi de infrastructură urbană. Rovana Plumb a afirmat că acest tip de parteneriat nu exclude finanţarea şi din fonduri europene, deoarece acest lucru este permis într-un procent de maximum 25% din valoarea totală a investiţiei realizate.

Referitor la aceste parteneriate private, comisarul european Corina Creţu a spus că ar fi ideal ca fondurile europene să fie completate de investiţii private, dar, din păcate, "la uşa României nu dau buzna prea mulţi investitori privaţi". Comisarul european pentru politică regională a precizat: "Mă doare situaţia autostrăzii Sibiu-Piteşti. Nu cred că este vina vreunui guvern, dar trebuie să se ia deciziile mult mai rapid şi să fie implementate la fel de repede. În acest moment nu există autorizaţie de mediu, iar proiectul se află încă în faza studiilor de fezabilitate. Din fericire nu există riscul să pierdem sumele alocate pentru cheltuielile privind proiectele de infrastructură fazate, dar acest risc va începe să devină real din 2020. Mai avem şi proiectul autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi. Dacă aceasta va fi considerată o prioritate de către guvern, Comisia de la Bruxelles este gata să finanţeze studiile de fezabilitate".

Corina Creţu a menţionat că, spre deosebire de alte state, ţara noastră nu a fost pregătită şi nu avut corpul de specialişti necesar ca să întocmească şi să depună proiecte finanţate din fonduri europene, imediat după aderarea la UE, adică după 1 ianuarie 2007. Ea a dat exemplul Poloniei, care a reuşit să facă 2000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri prin fonduri europene şi care, în perioada 2001-2004, a pregătit la Bruxelles peste 1000 de funcţionari publici pentru scrierea proiectelor necesare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb