PRIMER:O parte din medicamentele fabricate în tară riscă să dispară în curând de pe piaţă

V.G.
Companii / 27 octombrie 2022

O parte din medicamentele fabricate în tară riscă să dispară în curând de pe piaţă

PRIMER atrage atenţia asupra situaţiei critice cu care se confruntă fabricile de medicamente din ţară, care ar putea fi nevoite, în curând, să sisteze producţia anumitor medicamente fabricate local, din cauza creşterii explozive a costurilor cu utilităţile, materiile prime şi materialele utilizate în producţia de medicamente, mai mari chiar şi cu 300 la sută, faţă de anul trecut, arată un comunicat de presă remis astăzi redacţiei.

Potrivit sursei citate, au fost înregistrate creşteri şi de trei cifre ale preţurilor la ingrediente active farmaceutice, faţă de 2021. Astfel, preţurile ingredientelor active utilizate în industria farmaceutică au înregistrat creşteri extraordinare, comparativ cu anul anterior: Paracetamolul are un cost mai ridicat cu 278%, Carbamazepina s-a scumpit cu 197%, iar preţul pentru Fitomenadionă (vitamina k1) a crescut cu 110%, acestea fiind doar câteva exemple de majorări semnificative.

"O parte din medicamentele fabricate în tară riscă să dispară în curând de pe piaţă, deoarece fabricile de medicamente ar putea fi nevoite să oprească producţia acestora, ca urmare a exploziei preţurilor, chiar şi cu 300 la sută faţă de anul trecut, la utilităţi, materii prime şi materiale necesare fabricării produselor farmaceutice, în lipsa unei reacţii rapide din partea autorităţilor pentru calculul preţului la medicamente, care să reflecte variaţiile din economia reală actuală", transmit reprezentanţii PRIMER.

În ceea ce priveşte preţurile materiilor prime necesare fabricării produselor farmaceutice şi acestea au crescut simţitor, cu până la 150%, faţă de anul trecut: Amidon porumb modificat - 155%; Acid benzoic - 147 %; Carbonat de calciu - 112%; Acid clorhidric diluat - 107%; Hidroxid de sodiu - 92%. Mai mult decât atât, unele materii prime s-au scumpit şi cu 1.570%, cum este cazul excipientului Gumă arabică, producătorii de medicamente confruntându-se, astfel, cu o situaţie generalizată a costurilor majorate, care vizează toate categoriile de materiale şi materii prime folosite in industria farmaceutică.

La acestea se adaugă şi presiunea scumpirilor record la energie electrică şi gaze naturale, din ultimii doi ani, componente esenţiale care se reflectă în costurile de producţiei ale medicamentelor, cu procente năucitoare de aproape 300% la sută în cazul energiei electrice, respectiv 258% pentru gaze naturale.

Consecinţele negative ale acestor scumpiri uriaşe vor fi resimţite, mai ales, de pacienţii români, care vor fi afectaţi de dispariţia anumitor medicamente din farmacii, pentru ca nu vor mai putea fi fabricate din cauza creşterii continue şi tot mai accentuate a preţurilor la materiile prime şi utilităţi.

În acest context, PRIMER solicită autorităţilor să intervină, faţă de toate aspectele menţionate anterior, cu măsuri urgente care să revizuiască modul de calcul al preţului la medicamente, astfel încât, variaţiile din economia reală actuală să se reflecte în preţul medicamentului, pentru a susţine continuitatea producţiei interne de medicamente precum şi accesul pacienţilor români la tratamente, se arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. MEDICAMENTELE BANALE DAR ESENTIALE (PARACET, CLORFENIR, ANTINEVRALGIC ETC), PROD DE IGIENA (HARTIA IGIENICA...), PAINEA SI CEAIURILE MEDIC NU TB SCUMPITE!

    1. p.s. Dispar companii autohtone in favoarea unora straine, prod de medic cu 90% reactii adv in plus. Ce fac eu daca am un organism ,,nationalist" ce nu vrea sa se adapteze...? Ei?!... Ce fac?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro