Producătorii elveţieni trag un semnal de alarmă la Sighişoara: România poate pierde trenul industriei, dacă nu acţionăm acum

M.P.
Miscellanea / 25 aprilie

Sursa foto: facebook / Cetatea.Sighisoara

Sursa foto: facebook / Cetatea.Sighisoara

România este încă o destinaţie strategică pentru investiţii în producţie, dar presiunile cresc: lipsa forţei de muncă, scumpirea utilităţilor şi volatilitatea cererii riscă să pună frână unei industrii aflate deja sub stres, conform unui comunicat transmis redacţiei. Acesta este mesajul clar transmis de liderii companiilor elveţiene şi româneşti reuniţi la forumul organizat de Camera de Comerţ Elveţia - România (CCE-R), găzduit de SEFAR / MONOSUISSE la Sighişoara.

Sub titlul direct şi pragmatic "Provocări şi oportunităţi în sectorul de producţie din România", evenimentul a reunit peste 50 de executivi şi factori de decizie din industrie pentru a pune pe masă soluţii reale într-un context economic tot mai tensionat.

România - locul unde se decide viitorul producţiei europene?

În deschiderea forumului, E.S. Massimo Baggi, Ambasadorul Elveţiei în România, a subliniat valoarea parteneriatului bilateral: "Colaborarea elveţiano-română nu este doar solidă - este esenţială pentru competitivitatea regiunii."

Dr. Adriana Cioca, Preşedintele CCE-R, a punctat: "20% dintre membrii noştri sunt producători. Asta spune tot. România nu este o alegere întâmplătoare - este o piesă esenţială în lanţul valoric european. Avem o şansă reală să construim reţele industriale inteligente, dar trebuie să ne mişcăm rapid."

Panel de greutate. Probleme reale. Soluţii clare.

Evenimentul, moderat de Hermann Povel, director SEFAR / MONOSUISSE şi liderul grupului de lucru CCE-R pentru producţie, a adus în prim-plan provocările care ard acum în industrie:

Costuri operaţionale în creştere - energie, salarii, logistică

Criza de personal calificat

Cerere internă imprevizibilă

Schimbări legislative cu impact direct asupra producţiei

Pe scenă au urcat executivi de top: Radu Cotuna (Noventa România), Alin Creţu (VAT România), Claudiu Presecan (Polycontact Hermannstadt) şi Miguel Trindade (Manpower România), care au prezentat atât problemele din teren, cât şi strategiile care funcţionează, potrivit comunicatului.

"Suntem la răscruce. Ne adaptăm sau pierdem." Este concluzia fără echivoc a lui Hermann Povel. "România poate câştiga pe termen lung, însă doar dacă industria, guvernul şi educaţia trag în aceeaşi direcţie", adaugă acesta, în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3787
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3042
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8518
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.6339

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb