RADU MUŞETESCU, ASE:  "Plafonarea dobânzilor va descuraja intrările de capital în România"

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 februarie 2018

"Plafonarea dobânzilor va descuraja intrările de capital în România"

Proiectul de lege promovat de senatorul Daniel Cătălin Zamfir, prin care se propune plafonarea dobânzilor la credite, va descuraja intrările de capital în ţară, în situaţia în care şansa României de a se dezvolta stă în atragerea de capital străin, a precizat Radu Muşetescu, profesor la Academia de Studii Economice Bucureşti, în cadrul unei conferinţe de specialitate organizate de Finmedia.

Domnia sa a declarat: "Constat că trăim într-o perioadă în care premise instituţionale ale economiei de piaţă sunt puse în discuţie. Impactul impunerii unui preţ maxim într-o economie de piaţă duce, în mod clar, la o scădere a ofertei, atrăgând, probabil, descurajarea intrărilor de capital în România.

Dezvoltarea economică depinde de stocul de capital existent într-o societate. Într-o ţară săracă, cum este încă România, şansa de a recupera decalajele de dezvoltare derivă din intrările de capital, atât timp cât, pe plan local, economisirea este scăzută. Prin urmare, şansa noastră de a investi şi a ne dezvolta este atragerea de capital străin".

Potrivit lui Radu Muşetescu, în măsura în care plafonarea dobânzilor se află sub nivelul dobânzii competitive, oferta va scădea şi vor apărea ofertanţi de capital marginali care se vor retrage din această piaţă, ceea ce va duce la o insuficienţă cantitativă a ofertei în relaţie cu cererea.

Domnia sa a mai subliniat: "Impactul este extrem de negativ. Practic este o prohibiţie a creditării. Plafonarea dobânzilor nu va duce la dispariţia creditării, ci doar o va obliga să se transforme în alte canale, care vor fi mai periculoase pentru debitor. Această plafonare duce la excluziunea financiară".

Mircea Busuioceanu, Raiffeisen Bank: "Această iniţiativă nu aduce valoare adăugată pentru cineva"

Pe de altă parte, Mircea Busuioceanu, vicepreşedinte al Diviziei de Risc în cadrul Raiffeisen Bank, a precizat că, în calitatea sa de jucător privat, este de părere că orice fel de intervenţie într-o piaţă este dăunătoare.

"Din punctul meu de vedere, plafonarea dobânzilor este nenecesară şi neavenită. (...) Nu cred că intervenţia în această piaţă aduce valoare adăugată pentru cineva ci, mai degrabă, distruge", a subliniat domnul Busuioceanu.

Florin Dănescu, ARB: "Urmează să prezentăm studii de impact privind plafonarea dobânzilor asupra pieţei"

Potrivit lui Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), impactul plafonării dobânzilor este semnificativ atât asupra consumatorilor, a industriei bancare, cât şi a economiei în ansamblu.

Domnia sa a subliniat: "Vom veni cu explicaţii şi cu studii de impact, nu doar pe legea cu privire la limitarea dobânzilor, ci şi pentru celelalte legi care limitează deschiderea posibilă a industriei bancare legată de economie (...). Vom reveni într-o conferinţă de presă cu prezentarea acestor studii şi considerăm că impactul este suficient de mare ca să solicităm să fim ascultaţi".

Aceste declaraţii au venit în completarea celor făcute, joi, de avocatul Gabriel Biriş, care a catalogat acest proiect drept o mare tâmpenie, atrăgând totodată atenţia asupra faptului că, probabil, din această măsură vor avea de câştigat cămătarii.

Totodată, Horia Braun, economist şef în cadrul Băncii Comerciale Române (BCR), preciza că este posibil ca plafonarea dobânzilor la credite să ducă la dispariţia celor cu dobândă fixă.

Practic, proiectul presupune ca dobânda anuală efectivă pentru creditele ipotecare şi imobiliare să aibă un nivel maxim de 2,5 ori mai mare faţă de dobânda de referinţă stabilită de Banca Naţională a României (BNR), care, în prezent, se ridică la 2,25%. Totodată, acesta vizează şi dobânzile anuale aferente creditelor de consum, acordate atât de bănci, cât şi de IFN-uri. În cazul acestora, DAE (dobânda anuală efectivă) va avea un nivel maxim de 18%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Precizati afecteaza intrarile de capital speculativ care nu sunt decat niste amagiri pentru economie. Nu se finanteaza economia ci numai speculatia pe termene scurte si se creaza presiuni pe curs. In rest palavre de bancheri. In Germania dobanda la ipotecare este de 2,17% ( primii 12 ani )si maxim garantata 2,27% (pentru urmatorii 12 ani. Puteti asigura voi sistemul bancar asa ceva? Nu , va pierdeti comisioanele luate pe saracia si lipsa de educatie a oamenilor.

    1. Bravo. Bine punctat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7413
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3047
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9954
Gram de aur (XAU)Gram de aur406.8246

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb