Tesla rămâne una dintre cele mai urmărite şi tranzacţionate acţiuni la nivel global, în ciuda obstacolelor juridice, scăderii vânzărilor şi plecărilor din conducere. Luna iunie a făcut ca acţiunile companiei conduse de Elon Musk să fie cele mai cumpărate de către investitorii români, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, într-un comunicat de presă remis redacţiei.
Piaţa demonstrează că optimismul investitorilor persistă, alimentat de inovaţii strategice şi sprijinul unor instituţii influente. În ciuda proceselor, scăderii vânzărilor şi plecărilor din conducere, strategia sa în domeniul inteligenţei artificiale, expansiunea globală şi investiţiile instituţionale au menţinut acţiunile sale la un nivel ridicat.
Tesla a raportat 384.122 de livrări de vehicule în al doilea trimestru al anului 2025, reprezentând o scădere cu 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, accentuând temerile cu privire la încetinirea cererii de vehicule electrice şi creşterea concurenţei globale. Acţiunile sale au fost volatile, reacţionând la livrările mai slabe, dar şi la optimismul legat de AI, dezvoltările în domeniul robotaxiurilor şi achiziţiile instituţionale. Cu toate acestea, raportul pentru al doilea trimestru, care va fi publicat pe 23 iulie, este aşteptat să arate o scădere a profitului de aproximativ 11%, subliniind presiunile operaţionale, punctează Radu Puiu.
În ciuda acestui fapt, ARK Invest, fondul de investiţii al lui Cathie Wood, şi-a demonstrat încrederea în creşterea pe termen lung a Tesla. La jumătatea lunii iulie, ARK a achiziţionat aproximativ 115.380 de acţiuni Tesla în valoare de 35,9 milioane de dolari, reafirmând teza sa că AI, autonomia şi ecosistemul energetic al Tesla vor stimula câştigurile viitoare. Compania continuă să reprezinte cea mai importantă deţinere din portofoliul ARK, afirmă analistul financiar XTB România.
În ceea ce priveşte produsele, Tesla continuă să se extindă agresiv. Creşterea producţiei modelului Cybertruck este în curs, în ciuda provocărilor legate de controlul calităţii. Modelul 3 Highland actualizat, cu o autonomie îmbunătăţită şi un design actualizat, este acum disponibil pe mai multe pieţe. În plus, firma pare că este în procesul de dezvoltare a unui vehicul electric compact de nouă generaţie, la un preţ accesibil, de aproximativ 25.000 de dolari, care ar urma să fie lansat la sfârşitul anului 2025 pentru a-şi amplifica cota de piaţă.
Ofensiva pe pieţele globale
În China, Tesla a lansat două noi modele: Model 3 Plus şi Model YL. Ambele vizează segmentul super premium, cu preţuri peste 50.000 de dolari, într-un context de concurenţă internă acerbă. Mai mult, modelul Y „Juniper” restilizat, care a debutat în China în ianuarie 2025, va ajunge în America de Nord până în martie, cu îmbunătăţiri estetice, un ecran pentru pasagerii din spate şi o autonomie extinsă de până la 719 km.
Compania s-a extins şi în India, deschizând primul „experience center” în Mumbai, destinat clienţilor premium. Modelul Y importat are un preţ de aproximativ 79.000 de dolari după taxe. În timp ce liderii locali, precum Anand Mahindra, au lăudat lansarea, taxele de import ridicate rămân o barieră majoră în calea adoptării pe scară largă. Tesla şi-a exprimat interesul în a construi o fabrică în India dacă taxele de import vor fi reduse, semnalând angajamentul său pe termen lung faţă de această piaţă.
În ceea ce priveşte inteligenţa artificială, producătorul de autovehicule electrice accelerează strategia sa de conducere complet autonomă (FSD). Lansarea versiunii 12.4+ a FSD continuă, compania susţinând că a realizat îmbunătăţiri semnificative în domeniu, bazate pe inteligenţă artificială. Pe 22 iunie 2025, serviciul de robotaxi a fost lansat, fiind accesibil doar pe bază de invitaţie, iar în Austin şi Texas operează modele Y cu monitori umani, la un cost promoţional de 4,20 dolari pe cursă.
În acelaşi timp, au fost raportate incidente minore, care au stârnit îngrijorarea NHTSA, dar acest serviciu este considerat o dovadă cheie a conceptului strategiei Tesla de monetizare a robotaxiurilor. În plus, Grok AI va fi integrat în vehiculele Tesla, îmbunătăţind inteligenţa în maşină şi experienţa şoferului, deşi Musk a exclus o fuziune formală cu xAI în această etapă.
Strategia de producţie a Tesla continuă, de asemenea, să evolueze. Construcţia Gigafactory din Mexic a fost amânată din cauza condiţiilor economice, dar rămâne în planul pe termen lung al companiei. În India, potenţiala investiţie în producţia locală depinde de schimbările de politică care ar putea reduce taxele de import.
Presiunile nu au dispărut pentru Tesla
Cu toate acestea, Tesla se confruntă cu scăderi notabile ale vânzărilor pe pieţele importante, explică Radu Puiu. În Europa, care include UE, Marea Britanie şi Asociaţia Europeană a Liberului Schimb, vânzările au scăzut cu 27,9% în luna mai, marcând a cincea lună consecutivă descendentă. În Statele Unite, vânzările au scăzut cu 13% în primul trimestru al anului 2025, profiturile înregistrând o scădere de 71% în aceeaşi perioadă. Aceste cifre ridică îngrijorări cu privire la dinamica financiară pe termen scurt.
Tesla se află, de asemenea, sub o presiune juridică ridicată. Divizia sa de asigurări se confruntă cu un proces colectiv intentat pe 11 iulie în Los Angeles, în care este acuzată de întârzierea şi minimizarea plăţilor de despăgubiri, încălcând legile privind concurenţa neloială.
În ciuda acestor provocări operaţionale, juridice şi de management, Telsa rămâne populară în rândul investitorilor. Vorbim, totuşi, despre o companie care, în ciuda obstacolelor apărute, a „fermecat” investitorii cu planurile impresionante şi curajoase propuse de-a lungul anilor.
În ciuda faptului că multe dintre promisiuni au rămas, totuşi, la nivel de obiective, nefiind realizate la cotele propuse. Însă, Tesla continuă să aibă o anumită aură în rândul companiilor de tehnologie. Expansiunea sa globală pe pieţele premium, strategiile agresive în domeniul AI şi al autonomiei, integrarea Grok AI şi sprijinul instituţional din partea fondurilor precum ARK Invest continuă să alimenteze optimismul pe termen lung.
Deşi riscurile sunt ridicate, mulţi investitori consideră că avantajul inovator al Tesla în domeniul roboticii, AI şi tehnologiei EV va depăşi în cele din urmă obstacolele actuale, menţinând compania în centrul atenţiei pe pieţele globale, mai adaugă Radu Puiu, analist în cadrul XTB România.
Opinia Cititorului