Raport eToro: Investitorii individuali profita de volatilitatea pieţei, cumpărând în momentele de scădere

I.S.
Comunicate de presă / 22 iulie, 14:57

Raport eToro: Investitorii individuali profita de volatilitatea pieţei, cumpărând în momentele de scădere

Investitorii individuali din întreaga lume profită de volatilitatea pieţei şi cumpără în perioadele de scădere, românii fiind în frunte, potrivit ultimului raport trimestrial Retail Investor Beat al platformei de tranzacţionare şi investiţii eToro, potrivit unui comunicat emis redacţiei.

Studiul, care a chestionat 10.000 de investitori individuali din 12 ţări, a relevat că 66% dintre investitori cumpără în perioadele de declin ale pieţei. Dintre aceşti investitori, 6% cumpără în orice perioadă de scădere, 22% când piaţa scade cu 5-10%, 25% când scade cu 11-20% şi 13% doar când scade cu peste 20%.

Dintre toate ţările analizate, investitorii individuali din România sunt cei mai predispuşi să cumpere în perioadele de scădere, 80% din ei acţionând astfel, în timp ce 10% cumpără în orice perioadă de scădere, 25% când piaţa scade cu 5-10%, 29% în timpul unei scăderi de 11-20%, în timp ce alţi 16% spun că ar cumpăra acţiuni în timpul unei scăderi de peste 20% pe pieţele financiare. Interesant este faptul că 12% dintre toţi investitorii români chestionaţi nu încearcă să se sincronizeze cu evoluţia pieţei şi nu efectuează achiziţii în mod regulat sau automat.

Bogdan Maioreanu, analist de piaţă eToro pentru România, a declarat: „Majoritatea investitorilor individuali români (80%) au o experienţă de investiţii de mai puţin de 5 ani. Însă, în acest timp, au asistat atât la mişcări ascendente, cât şi descendente ale pieţei. În ciuda fluctuaţiilor pieţei, în prezent ne aflăm la cele mai ridicate niveluri de evaluare din istorie, atât pentru indicii americani, cât şi pentru cei locali. Aşadar, investitorii au învăţat să profite şi de mişcările descendente ale pieţei, considerându-le oportunităţi de a adăuga active la preţuri mai mici în portofoliile lor.”

Comentând datele de la nivel mondial, Lale Akoner, strateg pentru pieţele globale la eToro, a declarat: „Investitorii individuali profită de scăderile pieţei cumpărând în momentele de depreciere, demonstrând astfel o abordare strategică în faţa discrepanţei în preţurile activelor pe fondul volatilităţii crescute. Datele arată că două treimi dintre investitori acţionează în perioadele de declin, mulţi dintre ei aşteptând corecţii semnificative înainte de a intra pe piaţă. Este un semnal al asumării unui risc calculat, mai degrabă decât al unui optimism orb. Corecţiile istorice, precum corecţia Dow din 2018 (-19%) şi scăderea din 2020 cauzată de pandemie (-37%), ne reamintesc că volatilitatea poate oferi oportunităţi celor care au răbdare şi viziune. Aceste mişcări inteligente continuă să conteste noţiunea învechită conform căreia aceşti investitori sunt „dumb money” şi subliniază sofisticarea lor tot mai mare pe pieţele financiare.”

Potrivit sursei, doar 12% dintre investitorii de individuali la nivel global (inclusiv 15% dintre investitorii individuali din România) au declarat că ştirile le influenţează în mod semnificativ deciziile de investiţii, iar 40% (45% dintre investitorii din România) au afirmat că ştirile le influenţează într-o oarecare măsură alegerile. În timp ce 25% dintre investitori la nivel global au afirmat că ştirile nu le influenţează în mod semnificativ strategiile, doar 21% dintre investitorii români au răspuns la fel, iar 13% (12% dintre investitorii români) au declarat că ştirile nu le influenţează deloc deciziile de investiţii.

Ştirile din media trezesc o serie de emoţii în rândul investitorilor. Cel mai popular răspuns (31% la nivel global, 28% în România) a fost sentimentul de alertă şi verificarea mai frecventă a investiţiilor. În timp ce 21% dintre investitorii globali şi români au declarat că ştirile îi fac să se simtă anxioşi şi îngrijoraţi cu privire la impactul asupra investiţiilor lor; un număr similar (21% la nivel global, 24% dintre investitorii români) au declarat că se simt calmi şi încrezători în strategiile lor pe termen lung. Doar 12% (15% dintre investitorii români) au declarat că se simt copleşiţi de volumul mare de informaţii.

Bogdan Maioreanu a adăugat: „România a experimentat o avalanşă de ştiri în timpul campaniei electorale, iar unele dintre acestea s-au tradus în mişcări ale pieţei bursiere locale. Acest lucru ar putea explica numărul mai mare de investitori români, comparativ cu media globală, care au declarat că se simt copleşiţi. Cu toate acestea, strategia pe termen lung le conferă investitorilor încredere şi îi face pe unii să fie vigilenţi pentru a putea reacţiona la mişcările pieţei, aşa cum am văzut în abordarea „cumpără la preţ redus”.

Lale Akoner, strateg pentru pieţe globale la eToro, a comentat, de asemenea: „Titlurile din presă pot fi numeroase şi rapide, dar temperamentul, şi nu supraîncărcarea cu informaţii, este ceea ce defineşte avantajul investitorului pe termen lung. Datele noastre arată un spectru larg de reacţii emoţionale, însă mai mult de jumătate dintre investitorii individuali rămân vigilenţi, neutri sau calmi în faţa zgomotului mediatic, ceea ce sugerează o capacitate crescândă de a distinge semnalele de sentimentele generale. În 2025, de la schimbările în politicile comerciale la etapele importante ale bitcoinului, ritmul ştirilor s-a accelerat, dar la fel şi capacitatea investitorilor individuali de a se adapta fără a reacţiona exagerat. Acest lucru reflectă nu doar conştientizarea dinamicii pieţei, ci şi o disciplină în continuă evoluţie.”

Conform comunicatului, în perioadele de volatilitate a pieţelor, investitorii individuali observă schimbări în frecvenţa discuţiilor despre investiţii în cercurile lor sociale. În ansamblu, 29% dintre respondenţii globali (27% dintre cei români) au observat o creştere a acestor discuţii. O analiză mai atentă a diferenţelor generaţionale relevă că această tendinţă este deosebit de pronunţată în rândul generaţiilor Z şi Millennials, 35% din fiecare grup observând mai multe discuţii. În schimb, procentul scade la 27% şi, respectiv, 21% pentru generaţia X şi Baby Boomers. În cazul investitorilor români, intensificarea discuţiilor este mai evidentă în rândul generaţiei Millennials (32%), urmaţi de generaţia Z (26%), în timp ce generaţiile mai în vârstă, precum generaţia X şi Baby Boomers, înregistrează aproximativ acelaşi procent (23-24%).

Lale Akoner a adăugat: „Perioadele de volatilitate a pieţei acţionează adesea ca un catalizator pentru reflecţie şi conversaţie. Acestea sporesc conştientizarea colectivă, nu doar în ceea ce priveşte riscurile, ci şi oportunităţile, determinând multe persoane să se implice mai activ în investiţiile pe care le consideră potrivite. Constatările noastre arată că Gen Z şi Millennials, care au crescut într-o eră în care investiţiile sunt atât digitale, cât şi sociale, sunt deosebit de sensibili la acest aspect. Deschiderea lor faţă de discuţiile despre pieţe reflectă o schimbare culturală, departe de vechiul stigmat al „discuţiilor despre bani”, către o abordare mai informată, bazată pe colegialitate, a gândirii financiare. Normalizarea acestor conversaţii este un semn că investitorii mai tineri tratează pieţele nu ca pe o speculaţie, ci ca pe o cercetare serioasă, comună.”

Bogdan Maioreanu a comentat: „Pentru România, intensificarea discuţiilor despre investiţii este un lucru pozitiv. În acest context, nu este o coincidenţă că acest comportament este mai evident în rândul generaţiei Millennials, deoarece aceştia sunt tineri aflaţi la apogeul vieţii productive, care doresc să-şi valorifice cât mai bine veniturile. Şi poate că acest lucru îi va inspira şi pe alţii, inclusiv pe cei din alte grupe de vârstă, să descopere lumea fascinantă a investiţiilor.”

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0705
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3334
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4340
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8453
Gram de aur (XAU)Gram de aur471.7572

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb