Locuinţele de închiriat au reintrat în atenţia românilor la începutul acestui an. Preferinţele chiriaşilor din marile oraşe au fost cât se poate de clare - chiar dacă au considerat că nu este momentul potrivit pentru ei să investească într-un apartament sau într-o casă nouă, tot aceste tipuri de proprietăţi au fost în vizorul lor, conform unui comunicat transmis redacţiei.
"În oraşe precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Braşov, activitatea pe piaţa chiriilor se menţine la un nivel ridicat, impulsionată de cererea constantă. Accesul mai dificil la creditare a prelungit durata medie a perioadei de închiriere, în timp ce preferinţele chiriaşilor s-au rafinat pe măsură ce a evoluat şi oferta: se caută apartamente moderne, bine localizate, complet utilate, cu spaţii flexibile pentru muncă de acasă. De cealaltă parte, oferta rămâne insuficientă, iar diferenţele între zone devin tot mai vizibile - zonele centrale şi cartierele bine conectate atrag cele mai mari chirii, în timp ce periferia rămâne accesibilă, dar mai puţin căutată", a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Principalele tendinţe înregistrate la nivelul pieţei în prima parte a acestui an au fost expuse pe larg în cel mai nou Raport Imobiliare.ro Market 360 "Piaţa imobiliară rezidenţială, T1 2025".
-Cele mai scumpe cartiere din România pot fi găsite în Capitală. Este vorba despre Primăverii şi despre zona Aviatorilor-Kiseleff. Chiria medie atinge, în cazul apartamentelor, nivelul de 1.800 euro/lună;
-Dacă până nu de mult Cluj-Napoca şi Bucureşti erau principalii rivali pentru titlul de cel mai scump oraş din ţară pentru chiriaşi, în prezent Clujul pare că bate pasul pe loc. Chiar şi în acest context, chiriile s-au majorat cu aproape 30% într-un an în cartierul în care se solicită în prezent cele mai mari chirii;
-Calea Poienii din Braşov ajunge una dintre cele mai scumpe zone din ţară pentru chiriaşi, depăşind cu mult sumele solicitate în cartierul clujean unde se plătesc cele mai piperate chirii;
-Chiriaşii din Timişoara sunt tot mai dezinteresaţi de locuinţele vechi. Oferta disponibilă pe piaţa locală este aproape la fel de extinsă ca la începutul anului trecut, spre deosebire de situaţia înregistrată în alte oraşe mari din ţară unde vedem scăderi masive. Mai mult, chiriile stagnează.
-Proprietarii solicită chirii mai mici într-unele dintre cartierele constănţene, inclusiv în centrul oraşului;
-Cererea scade în cazul locuinţelor vechi din Iaşi. Casele şi apartamentele noi atrag, în schimb, tot mai mulţi doritori. Oferta a crescut spectaculos pe acest segment;
-Apartamentele cu 2 camere, cele mai căutate de către chiriaşi, pot fi închiriate cu preţuri relativ similare pe pieţele imobiliare secundare din ţară.
Cele mai scumpe cartiere din România sunt în Bucureşti
Începutul anului 2025 a adus cu sine o creştere puternică a interesului pentru locuinţele de închiriat din Capitală, dacă ne raportăm la situaţia înregistrată în perioada similară din 2024. Avansul a fost mai mare pe segmentul nou al pieţei, pentru fiecare proprietate disponibilă pe Imobiliare.ro arătându-şi interesul trei potenţiali chiriaşi, potrivit comunicatului.
Oferta se menţine cu mult sub pragul înregistrat în prima parte a anului trecut, chiar dacă numărul proprietăţilor listate la închiriere a crescut uşor în ritm trimestrial. Cei care şi-au dorit să se mute cu chirie şi-au putut alegere locuinţa potrivită din aproximativ 32.310 case şi apartamente.
În Bucureşti ai nevoie de un buget mediu de 360 euro/lună pentru a închiria o garsonieră şi de 590 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere. În cazul apartamentelor mai spaţioase, cu 3 camere, viitorii chiriaşi trebuie să se aştepte să achite lunar o sumă medie de 850 euro/lună, potrivit Raportului Imobiliare.ro Market 360 "Piaţa imobiliară rezidenţială, T1 2025".
Cele mai scumpe zone bucureştene sunt Primăverii şi Aviatorilor-Kiseleff. Cu o chirie medie solicitată de 1.800 euro/lună în cazul apartamentelor, acestea sunt campioane şi la nivel naţional. La polul opus s-a aflat zona Costin Georgian-Lucreţiu Pătrăşcanu unde chiria medie solicitată lunar de proprietari pentru un apartament este de doar 400 de euro.
Chirii cu aproape 30% mai mari în cel mai scump cartier din Cluj-Napoca
Interesul clujenilor pentru locuinţele disponibile la închiriere a crescut considerabil în primul trimestru, dacă ne raportăm la situaţia înregistrată în acelaşi interval al anului trecut. Cererea s-a intensificat atât în cazul proprietăţilor vechi, cât şi în cazul celor noi, un avans mai puternic fiind observat atunci când vorbim despre acestea din urmă.
Oferta se menţine la începutul anului la un nivel mai scăzut faţă de cel aferent trimestrului I 2024, în ciuda avansului considerabil întâlnit în ritm trimestrial. Aproximativ 5.790 de locuinţe au fost listate la închiriere în primele trei luni ale acestui an pe Imobiliare.ro, dintre care doar 10% au fost proprietăţi noi, finalizate în ultimii cinci ani, se precizează în comunicat.
La nivelul oraşului, garsonierele pot fi închiriate cu 360 euro/lună, iar apartamentele cu 2 camere cu 550 euro/lună. Pentru închirierea unui apartament cu 3 camere ai nevoie de un buget mediu de 700 euro/lună.
Cea mai scumpă zonă din Cluj-Napoca a fost, la începutul acestui an, Borhanci. Chiria medie solicitată de proprietari celor care au dorit să se mute într-un apartament aflat aici a ajuns la 900 euro/lună. În acest cartier au putut fi observate creşteri accelerate ale preţurilor în ultimul an, analiza locuinţelor intrate în piaţă indicând un avans cu aproape 30% la nivelul chiriilor solicitate de către proprietari.
Clujenii care vor să achite lunar sume cât mai mici îşi pot începe căutările în cartierul Mănăştur. Aici, bugetul mediu necesar închirierii unui apartament este de 500 euro/lună.
Cea mai scumpă zonă din Braşov peste Cluj-Napoca
Cererea pentru locuinţele de închiriat a crescut în primele luni ale acestui an şi în Braşov, atât faţă de situaţia întâlnită pe plan local în iarna lui 2024, cât şi faţă de începutul anului trecut. Interesul chiriaşilor pare să fie îndreptat din ce în ce mai mult spre locuinţelele noi. Pentru fiecare proprietate de pe acest segment al pieţei şi-au arătat interesul, în trimestrul I, trei potenţiali chiriaşi.
Aproximativ 2.430 de case şi apartamente au fost listate pe Imobiliare.ro la închiriere, din total 510 fiind proprietăţi noi, finalizate în ultimii cinci ani. Oferta a crescut considerabil pe segmentul nou faţă de finele anului trecut.
Chiria medie solicitată pentru o garsonieră din Braşov a ajuns la 350 euro/lună, iar cea aferentă unui apartament cu 2 camere la 500 euro/lună. Pentru un apartament cu 3 camere un chiriaş trebuie să achite, în medie, 650 de euro lunar.
Cea mai scumpă zonă din oraş, Calea Poienii, depăşeşte în materie de preţuri cea mai scumpă zonă din Cluj-Napoca. Chiria medie solicitată braşovenilor pentru un apartament este de 1.000 euro/lună, cu 100 de euro mai mare faţă de cea aferentă cartierului Borhanci din Cluj-Napoca.
Trei potenţiali chiriaşi pentru fiecare locuinţă nouă din Timişoara
Dacă în alte centre urbane majore ale ţării românii par tot mai interesaţi de locuinţele disponibile pe piaţa închirierilor, în Timişoara putem observa o uşoară scădere a cererii în cazul proprietăţilor vechi. În schimb, casele şi apartamentele noi, finalizate în ultimii cinci ani, sunt tot mai atractive. Trei potenţiali chiriaşi şi-au arătat, în primele trei luni ale acestui an, interesul pentru fiecare astfel de proprietate listată pe Imobiliare.ro. Locuinţele noi au reprezentat, însă, doar 16% din ofertă, potrivit comunicatului.
Numărul caselor şi apartamentelor disponibile chiriaşilor se menţine, totodată, relativ stabil în comparaţie cu începutul lui 2024.
Chiriile stagnează la nivelul oraşului în comparaţie cu finele anului trecut. Pentru a închiria o garsonieră un chiriaş trebuie să aibă la dispoziţie un buget mediu de 250 euro/lună, iar pentru un apartament cu 2 camere de 420 euro/lună. Cei care îşi doresc să se mute în apartamente cu 3 camere trebuie să se aştepte să achite lunar o sumă medie de 500 euro.
O uşoară corecţie de preţ a putut fi observată în cea mai scumpă zonă din oraş, Cetate. Chiar şi în aceste condiţii, chiria medie solicitată de proprietari se apropie de pragul de 600 euro/lună. Cel mai accesibil cartier este Dâmboviţa. Un apartament poate fi închiriat aici cu 365 euro/lună.
Chirii mai mici în centrul Constanţei
Interesul pentru locuinţele de închiriat a crescut cu 14% în primele trei luni ale acestui an în comparaţie cu nivelul înregistrat la începutul anului trecut. Pentru fiecare proprietate nouă scoasă în piaţă şi-au arătat interesul, la fel ca în Timişoara, trei potenţiali chiriaşi.
Chiar dacă oferta urmează un trend crescător faţă de finele anului trecut, numărul proprietăţilor noi se menţine destul de limitat pe plan local. Dintr-un total de 3.410 case şi apartamente disponibile potenţialilor chiriaşi, doar 510 se încadrează pe segmentul nou al pieţei, potrivit Raportului Imobiliare.ro Market 360 "Piaţa imobiliară rezidenţială, T1 2025".
Chiriaşii plătesc, în medie, 340 euro/lună pentru o garsonieră, 500 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere şi 650 euro/lună pentru un apartament cu 3 camere.
Cea mai scumpă zonă din oraş este, la începutul acestui an, Faleza Nord, unde apartamentele se închiriază cu o sumă medie lunară de 695 euro. Chiriile s-au ieftinit uşor în centrul oraşului, mai exact de la 700 la 650 euro/lună. Ieftiniri au putut fi observate şi în zona în care chiriaşii achită deja lunar cele mai mici sume de bani proprietarilor, Abator (Far). Un apartament poate fi închiriat cu 370 euro/lună.
Mai multe locuinţe noi în Iaşi pentru potenţialii chiriaşi
Interesul pentru locuinţele de închiriat din Iaşi a scăzut la începutul acestui an, dacă ne raportăm la situaţia înregistrată pe plan local în trimestrul IV din 2024. O reducere a cererii a putut fi observată şi în comparaţie cu începutul anului trecut. Strict în cazul locuinţelor noi, însă, interesul a crescut.
Oferta de locuinţe finalizate în ultimii 5 ani a crescut spectaculos de la un trimestru la altul şi a ajuns să depăşească inclusiv nivelul aferent începutului anului trecut. Oferta totală a urmat, de asemenea, o creştere atât faţă de trimestrul anterior, cât şi în ritm anual. În total, 3.320 de case şi apartamente au fost disponibile la nivelul pieţei ieşene.
Proprietarii au ieftinit uşor chiriile în primele trei luni ale acestui an Astfel, bugetul necesar inchirierii unei garsoniere s-a redus de la 350 la 330 euro/lună, iar cel necesat pentru închirierea unui apartament cu 2 camere a scăzut faţă de finele anului trecut de la 450 al 440 euro/lună. În cazul apartamentelor cu 3 camere, chiria medie lunară a ajuns de la 550 la 520 euro/lună.
Cele mai mari chirii au fost solicitate ieşenilor care au vrut să se mute în centrul oraşului. Un apartament poate fi închiriat, în medie, cu 550 euro/lună. Desigur, preţurile solicitate de proprietari diferă în funcţie de facilităţi, dotări, vechimea imobilului şi multe altele.
Cele mai accesibile apartamente de închiriat au fost disponibile în CUG. Chiria medie a ajuns aici la 397 euro/lună, fiind cu 6% mai ieftină decât în ultima parte a anului trecut.
Craiova: Bugetul mediu necesar pentru închirierea unei garsoniere a ajuns la 280 euro/lună, iar cel aferent închirierii unui apartament cu 2 camere la 400 euro/lună. Pentru un apartament cu 3 camere un chiriaş trebuie să scoată lunar din buzunar 500 de euro.
Oradea: Chiria medie solicitată pentru o garsonieră este de 220 euro/lună. Pentru un apartament cu 2 camere chiriaşii trebuie să le achite proprietarilor o sumă medie de 400 euro/lună. Costurile cresc în cazul apartamentelor cu 3 camere. Chiria medie înregistrată la începutul anului în cazul acestora a fost 480 euro/lună.
Sibiu: O locuinţă de tip studio poate fi închiriată pentru suma de 300 euro/lună, în timp ce bugetul necesar pentru un apartament cu 2 camere se ridică la 400 euro/lună. Pentru închirierea unui apartament cu 3 camere o persoană are nevoie de un buget mediu de 500 euro/lună.
Galaţi: Cei aflaţi în căutarea unei locuinţe de închiriat trebuie să se aştepte să plătească, în medie, 260 euro/lună pentru un studio, 400 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere şi 500 euro/lună pentru un apartament cu 3 camere.
Ploieşti: O garsonieră poate fi închiriată cu un buget mediu de 300 euro/lună, în timp ce pentru un apartament cu 2 camere un chiriaş trebuie să scoată lunar din buzunar suma de 440 euro. În cazul apartamentelor cu 3 camere chiria medie solicitată de proprietari este de 500 euro/lună, se mai menţionează în comunicat.
Opinia Cititorului