Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, va prezenta azi "Raportul de diagnostic al educaţiei şi cercetării din România. Realizările prezente şi implicaţii pentru noi reforme în domeniu", cunoscut drept Raportul QX. Potrivit ministerului raportul va fi însoţit de o dezbatere publică cu participarea experţilor şi a actorilor relevanţi din domeniul educaţiei şi cercetării.
• Raportul QX, în coordonare cu OCDE
Documentul va fi corelat cu Raportul de ţară al OCDE pentru România - componenta "Education & Skills", care urmează să fie prezentat oficial pe 27 mai, la Aula Academiei Române, în prezenţa directorului OCDE pentru Educaţie şi Competenţe, Andreas Schleicher, şi a ministrului Daniel David. Raportul QX include atât o componentă de diagnostic, susţinută de date, cât şi propuneri pentru reforme fundamentate ştiinţific, inspirate din bune practici europene şi internaţionale. Potrivit ministrului David, unele dintre recomandări provin din analize reflexive interne, nefiind influenţate de ideologii.
"Reformele propuse nu sunt ghidate ideologic. Ele pot constitui o arhitectură relativ stabilă pentru sistemul românesc de educaţie şi cercetare pe termen lung", a explicat ministrul, adăugând că acestea pot fi adaptate de guverne, indiferent de orientarea politică.
• Întrebări şi necunoscute ale viitorului
Numele raportului - QX - reflectă intenţia de a construi un sistem care "problematizează inteligent (Q - Questions) pentru a putea face faţă necunoscutelor viitorului (X)", a declarat Daniel David. Ministrul a recunoscut că angajamentele de reformă asumate la preluarea mandatului au fost afectate de crizele economică şi politică suprapuse, ceea ce a impus limitări bugetare şi strategice. Cu toate acestea, Raportul QX este prezentat ca un punct de plecare riguros pentru politici publice coerente şi realiste.
Opinia Cititorului