Record de participare la UNbreakable România 2025: aproape 1.700 de elevi şi studenţi înscrişi în programul de securitate cibernetică se pregătesc pentru viitoare cariere în domeniu

M.P.
Comunicate de presă / 15 mai

Record de participare la UNbreakable România 2025: aproape 1.700 de elevi şi studenţi înscrişi în programul de securitate cibernetică se pregătesc pentru viitoare cariere în domeniu

UNbreakable România, cel mai mare program de educaţie în securitate cibernetică pentru liceeni şi studenţi, a încheiat ediţia a opta cu un record de participare: aproape 1.700 de tineri din toată ţara s-au înscris pentru a lua parte la sesiuni de pregătire, competiţii locale şi naţionale, conform unui comunicat transmis redacţiei. De asemenea, începând cu această ediţie, UNbreakable România îşi propune să pună bazele unor cluburi dedicate pasionaţilor de cybersecurity care să dezvolte comunităţi locale active, să încurajeze educaţia practică şi care să creeze conexiuni cu profesionişti din industrie pentru a-i ajuta pe tineri să se integreze pe piaţa muncii din domeniu.

Pe lângă etapele deja cunoscute de pregătire şi de competiţie individuală şi pe echipe, ediţia din 2025 a UNbreakable România a adus o serie de iniţiative noi în program. Programul a debutat cu un bootcamp online desfăşurat în perioada 20 februarie - 27 martie, cu aproape 1.700 de participanţi înscrişi şi 15 webinarii tematice. În aceeaşi perioadă au avut loc, în premieră, şi primele competiţii locale de pregătire, organizate în format fizic în şase oraşe din ţară: Bucureşti, Iaşi, Suceava, Sibiu, Timişoara şi Cluj-Napoca. În total, 376 de elevi şi studenţi, de la 70 de licee şi 14 universităţi, au participat la aceste evenimente. Dintre aceştia, mai bine de jumătate s-au aflat la prima experienţă într-un concurs de tip Capture the Flag (CTF), încă o dovadă a interesului real al tinerilor pentru domeniul securităţii cibernetice, potrivit comunicatului.

"Rezultatele UNbreakable România din acest an ne arată clar că educaţia şi practica în securitate cibernetică sunt tot mai căutate în rândul noilor generaţii. Am extins programul în marile oraşe prin evenimente locale cu impact semnificativ, iar următorul pas este crearea de cluburi de cyber care să sprijine dezvoltarea comunităţilor locale dar şi a tinerelor talente la nivel naţional. Vrem să aducem securitatea cibernetică mai aproape de toţi, inclusiv în oraşele mici, să identificăm viitorii specialişti de care avem nevoie şi să le deschidem toate oportunităţile de dezvoltare într-un domeniu care devine, inevitabil, tot mai important", a declarat Andrei Avădănei, CEO Bit Sentinel.

UNbreakable România s-a desfăşurat şi anul acesta pe platforma tehnică educaţională CyberEDU dezvoltată de Bit Sentinel şi susţinută de Orange, organizatori ai programului, şi care oferă participanţilor acces la resurse esenţiale pentru formarea viitorilor profesionişti în domeniul securităţii cibernetice. CyberEDU a găzduit, pe lângă bootcamp, cele două faze competiţionale online: concursul individual şi concursul pe echipe. Concursul individual a înregistrat 486 de participanţi: 191 au provenit din mediul universitar, 236 de la liceu şi 59 au concurat "for fun". Participanţii au reprezentat 167 de licee şi 27 de universităţi, provenind din 40 de judeţe. La cea de-a doua etapă, concursul online pe echipe, au participat 211 echipe, în creştere cu 80% faţă de anul trecut. Dintre acestea, 134 de echipe au obţinut puncte în cadrul competiţiei.

"UNbreakable România 2025 e mai mult decat o competiţie, este o oportunitate de a fi mai aproape de meseriile viitorului. Într-un context în care Uniunea Europeană estimează un deficit de peste 500.000 de specialişti în securitate cibernetică până în 2025, România are nevoie urgentă de acţiune. Formarea unui expert în domeniu poate dura între 2 şi 5 ani, în funcţie de traseul educaţional şi de experienţa practică. De aceea, este esenţial să creăm comunităţi active, mişcări grassroots care să inspire, să identifice şi să crească talente încă de pe băncile şcolii. UNbreakable înseamnă exact asta: un catalizator pentru viitorii apărători ai spaţiului digital românesc", a declarat Marius Maican, Technology Director Orange Romania.

Cele mai bune 16 echipe - opt de liceu şi opt de universitate - de la competiţia online pe echipe s-au calificat în finala UNbreakable România 2025, desfăşurată în perioada 9 - 11 mai, în Bucureşti. Cei 44 de finalişti veniţi din toată România au concurat intens pe platforma CyberEDU, demonstrând cunoştinţe tehnice solide, cooperare şi rezilienţă în faţa provocărilor. Premiile, în valoare de peste 5.000 de euro, au fost oferite de Bit Sentinel şi Orange Romania. Printre câştigători s-au remarcat echipele din Constanţa, Mangalia, Oradea şi Bucureşti, la categoria LICEU, respectiv din Cluj-Napoca şi Bucureşti, la categoria UNIVERSITATE.

UNbreakable România este un program complex şi complet, o punte între educaţie şi piaţa muncii. La ediţia individuală din martie, 87% dintre participanţi nu aveau un loc de muncă, iar 80% au declarat că îşi doresc un internship în securitate cibernetică. Faptul că 60% au fost la prima participare arată clar că programul atrage constant noi talente şi joacă un rol cheie în formarea noii generaţii de specialişti în domeniu.

Într-un peisaj digital marcat de atacuri tot mai sofisticate şi un deficit alarmant de specialişti, UNbreakable România 2025 devine o soluţie strategică pentru formarea noii generaţii în securitate cibernetică. Potrivit studiului CyberSecurity Workforce realizat de (ISC)², 59% dintre profesionişti consideră că lipsa de competenţe le afectează abilitatea de a-şi proteja organizaţiile, iar 58% cred că acest deficit expune organizaţiile la riscuri majore. În acest context, investiţiile în formarea tinerilor şi în dezvoltarea comunităţilor locale, aşa cum face UNbreakable România, devin cu atât mai necesare pentru a reduce decalajul dintre cerere şi ofertă, pentru a susţine o educaţie aplicată şi pentru a crea o punte reală între sistemul de învăţământ şi cerinţele industriei, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1032
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5554
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0511
Gram de aur (XAU)Gram de aur463.9693

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb