Aproape 600.000 de persoane au votat în primele 3 zile ale referendumului neoficial pentru implementarea unor reforme democratice în Hong Kong, parte a unei campanii civile catalogate drept ilegale de către conducerea fostei colonii britanice şi de către liderii Partidului Comunist Chinez de la Beijing, transmite Reuters.
Hong Kongul a revenit la China în 1997, cu autonomie largă în formulă "o ţară, două sisteme" şi cu o promisiune veche de democraţie deplină.
Perioada de votare în cadrul referendumului online neoficial a fost extinsă din 22 iunie până în 29 iunie, după ce site-ul a devenit săptămâna trecută ţintă unui atac cibernetic care i-a determinat pe organizatori să deschidă duminică 15 birouri de votare în oraş. Cei interesaţi au votat până acum online şi prin intermediul smartphone-uri.
În timp ce Beijing spune că Hong Kong poate merge mai departe cu organizarea de alegeri locale 2017 pentru primăria oraşului, unii înalţi oficiali chinezi au exclus posibilitatea de a permite locuitorilor să nominalizeze candidaţi.
Mini-constituţia Hong Kongului specifică, de altfel, că alegerea candidaţilor poate fi făcută doar de către un comitet de nominalizare. Activiştii pro-democraţie susţin că această prevedere ar trebui schimbată pentru a permite nominalizări făcute de către public.
Săptămâna trecută, Beijingul şi-a reafirmat controlul total asupra Hong Kong-ului, fapt perceput de mulţi drept un avertisment voalat. Mişcarea a stârnit un val de furie în oraş, existând temeri privind o posibilă intervenţie directă.
Peste 590.000 de voturi au fost exprimate până duminică, potrivit organizatorilor, aacestea reprezentând aproape 10% din populaţia de 7 milioane a Hong Kongului.