Antreprenorii români pot accesa, în vara acestui an, fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 1,5 miliarde euro, prin mai multe linii de finanţare destinate susţinerii investiţiilor în dezvoltare, inovare şi tranziţie verde, potrivit unei analize realizate de compania de consultanţă REI Grup. Programele se adresează atât microîntreprinderilor şi IMM-urilor, cât şi întreprinderilor mari, acoperind o gamă largă de domenii de activitate.
Una dintre cele mai importante oportunităţi din această perioadă este oferită de Programul Tranziţie Justă (PTJ), care va fi lansat la 1 iulie şi va rămâne deschis până la 1 septembrie 2025. Cu un buget de peste 200 milioane euro, apelul vizează regiunile cele mai afectate de procesul de decarbonizare, în special judeţele Hunedoara, Gorj, Dolj, Prahova, Galaţi şi Mureş. În cadrul acestui program, microîntreprinderile pot accesa granturi nerambursabile de până la 300.000 euro pentru investiţii care vizează extinderea, modernizarea sau dotarea capacităţilor de producţie şi servicii.
"Este una dintre cele mai consistente oportunităţi din ultimii ani pentru micii antreprenori din judeţele eligibile. Fondurile pot fi utilizate pentru achiziţia de echipamente, construcţia sau extinderea spaţiilor de producţie, implementarea de soluţii software, cursuri de formare şi consultanţă. Pentru a avea şanse reale, antreprenorii trebuie să înceapă pregătirea proiectelor din timp, având în vedere complexitatea documentaţiei şi intensitatea competiţiei", a explicat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.
Pe lângă PTJ, antreprenorii mai pot aplica în această vară la alte programe de finanţare consistente, printre care Fondul pentru Modernizare, destinat investiţiilor în energie regenerabilă pentru autoconsum, cu un buget total de 310 milioane euro şi sesiune deschisă până pe 22 august. Proiectele eligibile includ instalarea de panouri fotovoltaice, sisteme de stocare a energiei şi alte soluţii verzi menite să reducă factura energetică a companiilor.
De asemenea, programul Horizon Europe pune la dispoziţie 300 milioane euro pentru proiecte de cercetare şi dezvoltare inovatoare în tehnologie, iar schema EU ETS - Modernizarea Industriei sprijină eficienţa energetică în companii mari, printr-o alocare de aproximativ 150 milioane euro.
Un alt program cu mare potenţial de interes este Start-up Nation 2025, care ar urma să sprijine aproximativ 12.000 de tineri antreprenori cu granturi nerambursabile de până la 50.000 euro. Condiţia de acces presupune participarea la cursuri de formare antreprenorială şi elaborarea unui plan de afaceri viabil.
REI Grup, care are în prezent peste 150 de proiecte în implementare doar în cadrul Programului Tranziţie Justă, atrage atenţia asupra necesităţii de planificare atentă şi documentare detaliată. Specialiştii companiei estimează că, în funcţie de judeţ, rata de succes va depinde de calitatea proiectelor depuse, nivelul de inovare şi capacitatea de implementare demonstrată de beneficiari.