Google, parte a grupului Alphabet, a deschis marţi conferinţa anuală pentru dezvoltatori I/O cu o serie de lansări care subliniază investiţiile uriaşe ale companiei în inteligenţa artificială, în contextul în care presiunile asupra modelului său de afaceri bazat pe căutare online sunt tot mai mari, transmite Reuters.
Pe măsură ce AI generativă câştigă teren şi modifică obiceiurile de căutare ale utilizatorilor, Google a adoptat un ton mai urgent la evenimentul din Mountain View. După ce iniţial părea prinsă nepregătită de lansarea ChatGPT susţinut de Microsoft, compania insistă acum că a recuperat şi chiar depăşit competiţia.
CEO-ul Sundar Pichai a evidenţiat performanţele modelelor AI din clasa Gemini, despre care a spus că "oferă cele mai bune rezultate la cel mai eficient cost".
Aplicaţia Gemini are în prezent peste 400 de milioane de utilizatori activi lunar, a anunţat el.
Printre noutăţi, Google a prezentat: o actualizare pentru Google Meet care oferă traducere în timp real între engleză şi spaniolă; Google Beam, un dispozitiv de conferinţe video dezvoltat cu HP, bazat pe proiectul Starline, care oferă experienţe imersive de comunicare "ca faţă în faţă".
Totodată, compania a reiterat angajamentele în investiţiile masive în AI, cu cheltuieli de capital estimate la 75 miliarde dolari în 2025, în creştere faţă de 52,5 miliarde în 2024.
Cu toate acestea, modelul de afaceri al Google, dominat de publicitatea din motorul de căutare, care a generat majoritatea celor 350 miliarde dolari venituri în 2024, se confruntă cu riscuri.
Luna aceasta, acţiunile Alphabet au pierdut 150 miliarde dolari din valoarea bursieră într-o singură zi, după ce un director al Apple a declarat într-un proces antitrust că AI a dus la scăderea căutărilor în browserul Safari.
Un raport Bernstein estimează acum cota de piaţă reală a Google în căutări la doar 65-70% (faţă de 90% anterior), dacă se ia în calcul şi utilizarea chatboturilor AI. Wells Fargo avertizează că această cotă ar putea scădea la sub 50% în următorii cinci ani.
Pentru a contracara tendinţa, Google a integrat AI în motorul său de căutare prin "AI Overviews" - rezumate generate de AI ce apar deasupra linkurilor, şi "AI Mode", o versiune experimentală pentru interogări complexe.
Compania explorează şi noi surse de venit din AI. Google One, serviciul său de abonament, a atins recent 150 de milioane de abonaţi, impulsionat de un plan premium de 19,99 dolari/lună care oferă acces la funcţii AI exclusive.
În perioada următoare, Google va continua să anunţe noutăţi despre "agentul universal AI" şi despre Project Astra, un instrument AI care poate interpreta în timp real orice este filmat cu camera telefonului.
Opinia Cititorului