Ţările în curs de dezvoltare participante la summitul BRICS de luni au respins acuzaţia preşedintelui Donald Trump că ar fi „anti-americane”, iar preşedintele Braziliei a declarat că lumea nu are nevoie de un împărat, după ce liderul american a ameninţat cu tarife suplimentare blocul BRICS, relatează Reuters, de la care menţionăm următoarele.
Ameninţarea lui Trump, lansată duminică seară, a venit în contextul în care guvernul SUA se pregătea să finalizeze zeci de acorduri comerciale cu diverse ţări, înainte de termenul limită de 9 iulie, după care urmează să intre în vigoare „tarife de retorsiune” semnificative.
Potrivit unei surse familiare cu situaţia, administraţia Trump nu intenţionează să impună imediat un tarif suplimentar de 10% asupra ţărilor BRICS, aşa cum a ameninţat, dar va proceda astfel dacă anumite ţări vor adopta politici considerate „anti-americane”.
La finalul summitului BRICS de la Rio de Janeiro, Lula a răspuns sfidător când a fost întrebat de jurnalişti despre ameninţările tarifare ale lui Trump:
„Lumea s-a schimbat. Nu vrem un împărat.”
„Este un grup de ţări care doreşte să găsească o altă modalitate de organizare a lumii din perspectivă economică”, a spus el despre bloc. „Cred că de aceea BRICS îi deranjează pe unii.”
În februarie, Trump avertizase că ţările BRICS vor fi vizate de tarife de „100%” dacă încearcă să submineze rolul dolarului american în comerţul global. Preşedinţia braziliană a BRICS renunţase deja la promovarea unei monede comune, idee susţinută anul trecut de unii membri.
Totuşi, Lula şi-a reiterat luni opinia conform căreia comerţul mondial are nevoie de alternative la dolarul american.
„Lumea trebuie să găsească o cale prin care relaţiile noastre comerciale să nu mai treacă prin dolar,” a spus Lula jurnaliştilor la finalul summitului.
„Evident, trebuie să fim responsabili şi să facem asta cu prudenţă. Băncile noastre centrale trebuie să discute cu băncile centrale ale altor ţări,” a adăugat el. „Este un proces gradual, până când se consolidează.”
Şi alţi membri BRICS au reacţionat mai subtil la ameninţările lui Trump.
Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat reporterilor că blocul nu doreşte să concureze cu nicio altă putere şi şi-a exprimat încrederea într-un acord comercial cu SUA.
Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, a spus la Beijing că „tarifele nu ar trebui folosite ca instrument de coerciţie şi presiune”. Ea a adăugat că BRICS susţine „cooperarea avantajoasă pentru toate părţile” şi „nu vizează nicio ţară”.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că cooperarea Rusiei cu BRICS se bazează pe o „viziune comună asupra lumii” şi „nu va fi niciodată îndreptată împotriva altor ţări”.
India nu a oferit imediat un răspuns oficial la declaraţiile lui Trump.
Multe dintre ţările membre BRICS, dar şi partenerii lor, depind în mare măsură de comerţul cu Statele Unite.
Ministrul coordonator pentru economie al Indoneziei, Airlangga Hartarto, prezent în Brazilia la summitul BRICS, urmează să se deplaseze luni în SUA pentru a superviza personal negocierile privind tarifele, a declarat un oficial pentru Reuters.
Malaezia, care a participat ca ţară parteneră şi a fost vizată anterior de tarife de 24% (ulterior suspendate), a declarat că îşi menţine politicile economice independente şi nu este concentrată pe alinierea ideologică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 09:32)
„Lumea trebuie să găsească o cale prin care relaţiile noastre comerciale să nu mai treacă prin dolar,” a spus Lula jurnaliştilor la finalul summitului...barter scrie pe voi descultilor si nu mai "treceti prin dolar":-)...schimb 1 kg de cafea pe 1 kg de orez sau pe 1 Kalashnikov:-)