REVISTA PRESEI 13.06.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 iunie 2012

ADEVARUL

Efectul unui singur tur: primari cu procente mici

Alegerile de duminică scot la iveală un efect dăunător al schimbării sistemului de vot de la două la un singur tur de scrutin: unii primari vor avea o legitimitate de numai o cincime din numărul alegătorilor. Unul dintre primarii cu cea mai slabă legitimitate în urma alegerilor locale desfăşurate anul acesta după o nouă regulă - într-un singur tur de scrutin - este cel din Vatra Dornei, cunoscutul oraş-staţiune din judeţul Suceava. Ilie Boncheş (56 de ani) a fost ales de numai o cincime din cetăţenii cu drept de vot. Astfel, el a primit duminică 2.364 de voturi din totatul de 8.830 înregistrate în localitate. Drept urmare, a ieşit pe locul întâi, cu 26,77% din voturile valabil exprimate. Raportată la numărul total al celor înscrişi pe listele electorale - 14.300 - cifra nu reprezintă însă decât 16,53% din electorat.

Băsescu l-a atacat dur pe Ponta şi-l aşteaptă la Cotroceni să-i explice cum funcţionează UE şi ce spune Constituţia despre Preşedinţie şi Parlament

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că parte din clasa politică, în frunte cu Victor Ponta, a dat marţi "cel mai penibil spectacol" legat de cunoaşterea funcţionării Uniunii Europene. UPDATE 21.15: Există şi un efect negativ al acestei dezbateri, crede Băsescu, şi anume faptul că România s-ar putea face de râs întrucât demonstrează lipsa cunoaşterii Tratatului UE de către parlamentari şi chiar jurnalişti. Cât despre tonul ironic al declaraţiei din această seară, Băsescu a recunoscut că este o reacţie la atacurile lui Ponta de după preluarea Guvernului. Într-o notă ironică, preşedintele a spus că este posibil ca tot acest scandal al reprezentării la Consiliul European să se fi născut din confundarea acestuia, de către politicieni, cu celălalt Consiliu, al Uniunii Europene. "Este mai important, Consiliul Uniunii Europene, dar acolo nu se fac poze de familie", a spus preşedintele.

Ponta spune că Băsescu s-a pripit: "Partea conflictuală din firea domniei sale i-a luat-o înainte"

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că preşedintele Traian Băsescu "s-a pripit" cu declaraţia din această seară, şeful Guvernului apreciind că "partea conflictuală" din firea şefului statului "i-a luat-o înainte". El a precizat că a solicitat Parlamentului o declaraţie şi "un punct de vedere perfect constituţional", conform articolului 65 litera k din Constituţie şi articolului 1 din Regulamentul şedinţelor comune.

Bursa românească riscă să dispară

Listarea simultană la Bucureşti şi la alte burse a firmelor de stat ar declanşa un exod al investitorilor, avertizează oficialii pieţei. Una dintre metodele moderne de stimulare a lichidităţii acţiunilor unui emitent este listarea simultană la două burse din ţări diferite, pentru ca investitorii să poată "jongla" cu respectivele titluri în funcţie de evoluţia celor două pieţe. De regulă, când pe prima bursă preţul aceleiaşi acţiuni este mai mic decât pe cea de-a doua, investitorul vinde aici şi cumpără dincolo, lucru care per ansamblu înseamnă mai multe tranzacţii pentru emitent, adică mai multă lichiditate. În acest context, este firesc ca dezbaterile tot mai aprinse pe marginea privatizării marilor companii de stat prin piaţa de capital (Hidroelectrica, Tarom, Romgaz etc.) să abordeze şi varianta listării simultane pe mai multe burse. Câţiva dintre exponenţii celor două curente de opinie au participat ieri la o conferinţă pe tema listărilor pe piaţa de capital, organizată de casa de avocatură Muşat & Asociaţii.

Radu Călin Cristea, numit director interimar la TVR

Radu Călin Cristea este noul şef al postului public de televiziune. Desemnarea acestuia vine după ce fosta conducerea a TVR a fost demisă de Parlament. Radu Călin Cristea (57 de ani) a fost numit ieri director general interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTV), cu unanimitate de voturi, de către membrii Comisiilor de cultură ale Parlamentului. Numirea a venit după ce plenul Parlamentului a respins raportul de activitate al SRTv pe 2011 şi a demis, astfel, Consiliul de Administraţie condus de Alexandru Lăzescu. Acesta a apărut ieri în faţa parlamentarilor şi a încercat să-şi apere funcţia. Lăzescu a dat vina pe datoriile moştenite de la predecesori şi a spus că o înlocuire politică a Consiliului nu va rezolva problemele postului public.

Soluţiile lui Nouriel Roubini pentru susţinerea economiei europene: Creşterea salariilor şi scăderea taxelor

Guvernele din Europa ar trebui să scadă taxele şi să crească salariile pentru a susţine creşterea economică, în loc să insiste asupra austerităţii şi reducerilor de cheltuieli, consideră economistul Nouriel Roubini. În Germania, guvernul ar trebui să ofere stimulente cetăţenilor pentru a-şi petrece vacanţa în ţări din sudul continentului, afectate de criză, ajutând la recuperarea acestora, a afirmat Roubini într-un interviu pentru Bild, citat de CNBC. Unii lideri ai statelor europene şi-au schimbat deja retorica de la austeritate la creştere pentru că majorările de taxe şi reducerile cheltuielilor guvernamentale au exacerbat dificultăţile economice, generând recesiuni puternice în ţări din zona euro. Germania insistă, încă, asupra austerităţii ca modalitate de a aduce sub control deficitele bugetare ale statelor din UE.

România îşi mai pune o centură de siguranţă: un miliard de euro de la Banca Mondială pentru "şocuri neprevăzute"

Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui împrumut în valoare de un miliard de euro către statul român, pentru politici de dezvoltare cu opţiune de amânare a tragerii (DPL-DDO), anunţă Ministerul Finanţelor. "Împrumutul se contractează în contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale şi de menţinere a nivelului de acoperire a necesarului brut de finanţare. Împrumutul este considerat de autorităţile române ca un instrument de protejare a finanţelor publice împotriva unor şocuri externe neprevăzute", se arată într-un comunicat al ministerului. Creditul vine în completarea asistenţei financiare de tip preventiv acordată pe perioada 2011-2013 de către FMI şi UE (în cadrul facilităţii de finanţare a balanţei de plăţi).

Paul Krugman, fostul laureat Nobel pentru Economie: "Salvarea băncilor nu era chiar soluţia de care avea nevoie Spania"

Laureatul cu Premiul Nobel pentru Economie în 2008, Paul Krugman, editorialist New York Times, scrie că autorităţile europene "sunt mereu dispuse să apere băncile, în timp ce uită mereu de persoane". În editorialul său din The New York Times, Krugman analizează salvarea băncilor spaniole, cărora Eurogrupul le-a oferit 100 de miliarde de euro sub formă de împrumut, pentru recapitalizare. Pentru economistul american măsura era una previzibilă şi necesară, dar - spune el - nu era chiar soluţia de care avea nevoie Spania.

India, prima ţară BRIC ce şi-ar putea pierde ratingul de "investment grade"

Încetinirea creşterii Produsului Intern Brut şi obstacolele politice în faţa deciziilor economice ar putea elimina India din categoria ţărilor recomandate pentru investiţii, atrage atenţia agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's. India ar putea fi prima ţară din grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China) retrogradată din categoria recomandată investiţiilor, a averizat agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's. Asta la doua luni după ce agentia a acordat ratingului Indiei perspectivă negativă. India are în prezent calificativul "BBB-", cel mai scăzut rating din categoria recomandată investiţiilor. Creşterea Produsului Intern Brut al Indiei a fost de 5,3% în primul trimestru, cel mai redus ritm de creştere din ultimii noua ani.

CURENTUL

Boc şi Udrea - responsabili pentru dezastrul PDL la alegerile locale

Zilele acestea avem parte de numeroase analize pe marginea eşecului usturător al PDL la alegerile locale, cel mai adesea responsabilii pentru dezastru fiind căutaţi în afara partidului. Ba că e de vină criza cu valul de politici restrictive, ba că e de vină Ungureanu pentru că a pierdut guvernarea etc. Fuga de responsabilitate e de regulă sport naţional în România, iar liderii PDL nu fac excepţie. Preşedintele PDL Emil Boc, a declarat cu seninătate, luni seara, după ce a răsuflat uşurat în urma câştigării mandatului de primar la Cluj, că dacă ar fi pierdut Primăria ar fi demisionat din PDL, dar acum, fiind victorios n-o mai face.

Remember la 22 de ani: 13-15 iunie 1990, "oamenii cavernelor" au cucerit Bucureştiul la ordinele lui Ion Iliescu

Ori de câte ori este întrebat despre "Mineriada din 13-15 iunie 1990", Ion Iliescu are pregătit unul şi acelaşi răspuns, înregistrat parcă pe o veche şi uzată placă de gramofon: "Excesele comise de mineri sunt o urmare a actelor de vandalism petrecute în ziua de 13 iunie 1990". Dar nici dacă ai pica-o cu ceară, bătrâna "Cucuvea" n-ar recunoaşte că "actele de vandalism" au fost provocate de intervenţia brutală a forţelor de ordine, care şi-au făcut de cap în dimineaţa aceleiaşi zile. Şi are toate motivele să nu recunoască: "Planul de evacuare a Pieţei Universităţii" a fost pus la cale, din ordinul său, încă din ziua de 12 iunie 1990. Şi a fost executat, milităreşte, "întocmai şi la timp" de Mihai Chiţac.

CURIERUL NATIONAL

Când vom afla că împăratul bancar e gol?

Balonul imobiliar zămislit de monstrul bancar distruge bilanţurile naţionale ale Spaniei. Într-un nou episod al uneia şi aceleiaşi crize a datoriilor, Guvernul acestei ţări va accesa, în cadrul unui plan de salvare european, 100 miliarde euro, sumă care va avea ca unică destinaţie menţinerea artificială în viaţă a băncilor care au distrus capitalul în deceniul trecut. Un aşa-numit fond pentru restructurarea ordonată a băncilor, entitate creată încă din septembrie 2009, va deveni placa turnantă a acestui împrumut care va fi luat în contul contribuabililor spanioli. Această mişcare va arunca în aer datoria publică a ţării, despre care se considera că este mică. Dacă aceasta se cifra la 68,5% din produsul intern brut, potrivit datelor oficiale, cele 100 miliarde euro adăugate stocului vechi de credit guvernamental ar duce acest indicator către nivelul de 95% din PIB conform Deutsche Bank.

Ofensivă românească pentru coeziune

Ţara noastră insistă ca politica de coeziune să aibă în viitorul buget cel puţin la fel de mulţi bani ca acum. Bucureştiul consideră că altfel este pus sub semnul întrebării principiul solidarităţii în UE şi sunt dezavantajate şi economiile mari şi cele mai puţin dezvoltate. Poziţia românească este subminată de faptul că nici nu am accesat destui bani europeni şi nici nu i-am cheltuit foarte bine. România luptă pentru păstrarea fondurilor pentru politica de coeziune în viitorul buget european, cel puţin la nivelul din bugetul actual. Însă negocierile sunt dure pentru că, pe fondul crizei, state mari contributoare la buget, ca Germania, nu mai sunt dispuse să asiste, indirect, ţările membre mai puţin dezvoltate. Î

Două decenii de prosperitate şterse cu buretele de criză

Condiţiile economice dificile din ultimii ani au adus averea medie a familiei americane la nivelul de la începutul anilor '90, ştergând cu buretele aproape două decenii de prosperitate acumulată, potrivit datelor Rezervei Federale a Statelor Unite, preluate de New York Times. Averea medie netă a familiei americane la nivelul anului 2010 a fost de 77.300 dolari, faţă de 126.400 dolari în 2007, scăderea fiind cauzată în principal de prăbuşirea preţurilor la locuinţe. Venitul mediu al familiei americane a înregistrat de asemenea o scădere notabilă, de la 49.600 dolari în 2007 la 45.800 dolari în 2010, potrivit datelor Fed, ajustate pentru inflaţie.

Au de ce să ia companiile de stat şi drumul unei Burse străine?

Dan Weiler (BCR) spune că nu este exclus ca Romgaz să fie listat şi pe o piaţă externă, în afară de prezenţa pe BVB.Bogdan Chetreanu (CNVM): Nu văd rostul dublei listări pentru companiile de stat. Listarea simultană a acţiunilor Romgaz la BVB şi pe o bursă externă nu este exclusă, dar trebuie analizată atent, a declarat Dan Weiler, director în BCR, banca făcând parte, alături de Erste, Goldman Sachs şi Raiffeisen Capital&Investment, din consorţiul care va intermedia operaţiunea. "La Romgaz este o listare de sute milioane de euro. Trebuie să analizăm atent o eventuală dublă listare. În opinia mea nu este necesară, dar nu exclud această posibilitate", a declarat ieri Dan Weiler, director executiv corporate pe investment banking în BCR, potrivit Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu a dat o lecţie despre Uniunea Europeană: "De azi voi reveni în viaţa publică"

După o lungă perioadă în care a evitat o confruntare cu guvernul USL, şeful statului a susţinut, ieri, la Palatul Cotroceni, o declaraţie în care a spus că premierul Victor Ponta a oferit "cel mai penibil spectacol" în legătură cu funcţionarea Uniunii Europene şi s-a oferit să-i dea lecţii în legătură cu acest subiect. El a anunţat o conferinţă de presă, care va fi organizată miercuri după-amiază, în care va explica modul de funcţionare a Uniunii Europene. "N-aş vrea ca România să se facă de râs prin lipsa de cunoaştere", a afirmat şeful statului. Băsescu a lăudat PDL pentru că, spre deosebire de USL în perioada în care se afla în opoziţie, a participat la şedinţa în plen a legislativului. "Instituţia prezidenţială trebuie respectată altfel nu va funcţiona coabitarea", a mai declarat Băsescu.

SCANDALUL DIN TVR IA AMPLOARE: Cine le-a răpit românilor fotbalul mare. Combinaţiile care au lăsat o ţară întreagă fără EURO

Cosmin Cernat, şeful Departamentului Sport al TVR, e acuzat că a făcut o "afacere de familie" cu Dolce. Jumătate dintre meciurile din faza grupelor sunt inaccesibile pentru majoritatea iubitorilor fotbalului, în condiţiile în care TVR a decis să cedeze 12 partide postului Dolce Sport, care poate fi urmărit doar de abonaţii săi. Această situaţie le-a adus aminte unor microbişti de perioada de dinainte de 1989, când urmăreau marile competiţii sportive la postul de televiziune al vecinilor bulgari. Iar coşmarul va continua şi la Jocurile Olimpice, întreceri programate în vara acestui an la Londra, unde anumite discipline vor fi difuzate doar de Dolce Sport. Cel arătat cu degetul pentru această situaţie este Cosmin Cernat, directorul Departamentului Sport din cadrul Televiziunii Române. Acesta e acuzat că a cedat competiţiile sportive către Dolce Sport în baza relaţiei apropiate pe care o are cu Vlad Enăchescu, directorul acestui post, în loc să organizeze o licitaţie.

Ce bănci îţi dau câştigurile cele mai mari

Băncile mari se ţin departe de "războiul" dobânzilor, găsind alte argumente pentru a atrage economiile populaţiei. Pe depo­nen­ţii interesaţi doar de câştigul potenţial rămân să se bată băncile mici, care oferă bonificaţii peste media pieţei. Un depozit în euro poate avea o dobândă nominală mai mare decât unul în lei! Cea mai mare bonificaţie oferită clienţilor care vor să economisească pe termen de trei luni în moneda europeană (4,5%, la Piraeus) se situează peste nivelul celor mai mici dobânzi la depozitele în lei pe acelaşi termen din oferta băncilor. La Unicredit, spre exemplu, dobânda oferită la un astfel de plasament în lei este doar de 4,15%, în condiţiile în care banca preferă să încurajeze economisirea pe perioade atipice, de 2 sau 4 luni, pentru care oferă dobânzi mult mai mari decât la clasicele depozite pe trei luni.

Capitala Tunisiei, în STARE DE ASEDIU

Autorităţile tunisiene au decretat, aseară, starea de asediu în capitala Tunis, dar şi în alte câteva mari oraşe, în urma revoltelor de ieri. Starea de asediu, care va fi aplicată timp de opt ore, a fost introdusă în urma mai multor atacuri petrecute noaptea trecută în Tunis şi în mai multe mari oraşe ale statului din Nordul Africii. Guvernul a dat vina pe islamiştii ultra-conservatori pentru incidente. Mai multe secţii de poliţie au fost incendiate.

JURNALUL NATIONAL

Următorul pas pentru reformarea UE ar fi crearea unei uniuni financiare, propune guvernatorul Băncii Franţei

"Criza a demonstrat că uniunea economică şi monetară la nivel european este incompletă: moneda unică trebuie susţinută de o uniune financiară. Băncile pe care le avem în prezent sunt bănci ale zonei euro, nu sunt germane, spaniole sau franceze. Actualele banci pot lua fonduri de la Banca Centrală Europeană şi pot acorda credite oricărui cetăţean sau companie din zona euro. În plus, clienţii pot muta depozitele bancare cu uşurinţă dintr-o ţară în alta", explică, în ediţia online a Wall Street Journal, Christian Noyer, actualul guvernator al Bancii naţionale a Franţei şi fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene. În final, propune Christian Noyer, "uniunea financiară ar avea nevoie de un regim unic de declarare a falimentului şi de un sistem comun de soluţionare a crizelor bancare".

Directorul FMI spune că moneda euro trebuie salvată în mai puţin de trei luni

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat într-un interviu acordat luni postului de televiziune CNN că moneda euro trebuie salvată "în mai puţin de trei luni", relatează agenţia EFE, conform Agerpres. Această afirmaţie ar putea fi un răspuns la predicţia investitorului multimilionar american George Soros, potrivit căreia Europa mai are la dispoziţie doar trei luni pentru a salva moneda unică. Totodată, doamna Lagarde s-a scuzat pentru recentele declaraţii cu privire la evaziunea fiscală din Grecia, declaraţii care au provocat indignare la Atena, dar a ţinut să precizeze că "respectarea obligaţiilor fiscale este necesară redresării economiei oricărei ţări, inclusiv a Greciei".

NATIONAL

TVR vrea sa-si astupe gaurile prin dublarea taxei radio-tv

Demiterea conducerii Televiziunii Romane scoate la iveala jocuri de culise incredibile. Pentru a-si acoperi gaurile imense din buget si pentru a face rost de cash ca sa-si achite datoriile de 300 de milioane de lei catre Fisc, SRTv a gasit doua solutii: sa vanda mai multe imobile sau sa dubleze taxa tv, pe care toti romanii o platesc odata cu factura de energie electrica.

Decapitari-fulger in serviciile secrete

Soarta "ultimilor mohicani" basescieni din Justitie este deja pecetluita. In cel mult o luna de zile, Laura Codruta Kovesi si Daniel Morar vor fi debarcati de la conducerea Parchetului General si a mult hulitei DNA. Eliberarea" Justitiei de sub inaltul patronaj al Palatului Cotroceni va fi continuata de o alta dubla lovitura data sub centura presedintelui Traian Basescu, prin mazilirea lui Marcel Opris si a lui Lucian Pahontu. Actualul sef al Guvernului nu poate uita ca miza controlului asupra STS este de un milion de voturi. Exact la cat este apreciat numarul votantilor romani din Basarabia si tarile occidentale, a caror optiune va ajunge in tara prin "filtrul" STS. Asa ca "jaful de la Paris", daca se va mai petrece, va avea cu totul alt beneficiar.

Agentiile de rating pun "tunurile" pe Romania

Standard & Poor's (S&P) ameninta ca va scadea ratingul Transgaz, iar Fitch a retrogradat Banca Romaneasca pentru legatura cu banca-mama din Grecia. Agentiile de rating au inceput sa retrogradeze de-a valma tari de la periferia UE sau companii ori firme din state aflate prea aproape de "tsunami-ul" financiar care poate "matura" UE, din cauza eventualei iesiri a Greciei din zona euro. In vreme ce in majoritatea statelor dezvoltate ale UE se iau masuri pentru limitarea efectelor negative, in Romania au inceput sa faca "ordine" agentiile S&P si Fitch, care se afla in cautarea potentialelor victime ale "Grexit".

PUTEREA

Întărâtarea lui Băsescu

Plenul Parlamentului a adoptat o declaraţie politică prin care recomandă reprezentarea României de către premierul Victor Ponta la Consiliul European din 28 iunie. Mutarea USL din Parlament este de natură să creeze un conflict cu preşedintele Traian Băsescu, iar în cazul în care preşedintele nu va respecta declaraţia Parlamentului se poate găsi un motiv pentru suspendarea lui. Declaraţia politică de ieri nu are putere de act normativ şi drept urmare nu poate fi atacată la Curtea Constituţională a României, conform reprezentanţilor USL.

Numiri pe bandă la Ministerul Transporturilor

PSD şi PNL convin pentru ultimele numiri la Compania Naţională de Autostrăzi, Metrorex, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, TAROM, CFR Călători sau CFR Marfă. Dacă postul de "general" la CNADNR era "rezervat" pentru Cristian Duică, între timp ales primar la Roşiorii de Vede, pe "filiera" Liviu Dragnea, în prezent, printre numele vehiculate pentru şefia Companiei de Autostrăzi se numără Ştefan Scorus, fost angajat al EximBank, sau Liliana Radu, acţionarul unei firme care are afaceri cu CNADNR. Ministrul transporturilor, Ovidiu Silaghi, "trudeşte" cu numirile de noi directori la instituţiile, companiile şi autorităţile din subordine. După înlocuirea lui Ion Stoichescu din fruntea CFR SA cu Cristian Ghibu şi numirea lui Florin Ropot la Autoritatea Feroviară Română, zilele trecute, Ovidiu Silaghi l-a schimbat şi pe secretarul general al MTI, Gheorghe Dobre, cu Tiberiu Bărbuleţiu.

Moscova nu-l vrea pe Putin

Peste 100.000 de persoane au ieşit în stradă la un miting anti-Putin, care se desfăşoară la Moscova, la o zi după percheziţii la domiciliile liderilor opoziţiei, transmite Agerpres. "În replică la represiunile conducerii, pe străzile Moscovei au ieşit peste 100.000 de oameni. Noi nu ne temem, noi nu putem fi speriaţi şi vom lupta până vom învinge", a declarat organizatorul Udalţov, la mitingul anti-Putin, care are loc pe Bulevardul Saharov şi care a fost precedat de un marş prin centrul capitalei ruse. Poliţia rusă a estimat că la miting au participat 18.000 de persoane, după ce un comunicat anterior dădea cifra de 10.000 de oameni. Udalţov a pledat pentru eliberarea deţinuţilor politici, pentru alegeri libere, clamând "Victoria va fi a noastră".

Intervenţie militară în Siria

Emisarul special internaţional în Siria Kofi Annan le-ar putea cere unor guverne influente la nivel mondial să recurgă la intervenţie militară pentru a obliga Siria să aplice planul de pace propus de fostul secretar general al ONU, a declarat un purtător de cuvânt internaţional la Geneva, transmite Agerpres. Guvernul de la Damasc ar trebui să ofere un semnal mai puternic privind angajamentul său pe calea păcii. Or, escaladarea situaţiei în Siria demonstrează că planul în şase puncte propus de Kofi Annan şi asumat de părţile implicate nu este pe deplin respectat, a explicat purtătorul de cuvânt Ahmad Fawzi. Violenţele s-au extins în ţara vecină Liban, unde au dobândit un caracter interconfesional, ceea ce l-ar putea determina pe emisarul special internaţional în Siria să ceară unor ţări reprezentative la nivel internaţional să "exercite o presiune fără echivoc".

Grecii, fără bani şi scoşi din Schengen

Oficiali europeni din domeniul finanţelor au discutat măsurile care vor trebui luate în cazul în care Grecia va renunţa la moneda euro după alegerile anticipate de duminică. Oficialii europeni s-au arătat nemiloşi cu grecii: va fi pusă o limită pe sumele de bani ce vor putea fi retrase din bănci şi cel mai probabil grecii nu vor mai putea călători în spaţiul Schengen fără vize. Măsurile dure anunţate de Reuters au ca ţintă controlarea transferului de la moneda euro la drahma grecească şi limitarea apariţiei unui val de refugiaţi.

ROMANIA LIBERA

"Nu văd cum se poate evita decizia de plagiat în cazul Mang". Ce s-a întâmplat cu membrul Comisiei de Etică responsabil de această declaraţie.

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a decis schimbarea componenţei Consiliului Naţional de Etică (CNE), cu puţine zile înainte ca acesta să dea un verdict în cazul acuzaţiilor de plagiat aduse lui Ioan Mang, fostul şef de la educaţie. "Mai trebuia să îl audiem pe domnul Mang deoarece raportul nostru ştiinţific era finalizat", ne-a precizat Cristinel Diaconu fost membru al CNE. Diaconu este membru permanent al Centrului Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Franţa şi cercetător şi colaborator al Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare. Schimbarea comsiei este suspectă în contextul în care era aşteptat ca, zilele următoare, CNE să înainteze un raport final în cazul Mang. Verdictul - care i-ar fi fost cel mai probabil unul complet defavorabil -ar putea duce la desfacerea contractului de muncă la Universitatea din Oradea, unde Mang este profesor.

A vrut PDL să câştige Bucureştiul? Câteva detalii interesante

De ce nu şi-a pregătit PDL din timp un candidat pentru Primăria Capitalei? De ce a dat partidul senzaţia că strategia a fost făcută pe genunchi şi, mai cu seamă, într-o totală lipsă de transparenţă? De ce s-a ajuns la şantajul şi circul-monstru care au prefaţat nominalizarea oficială a lui Silviu Prigoană? De ce s-a mizat în final pe acest amic al lui Sorin Oprescu, în condiţiile în care edilul general în exerciţiu trecea, teoretic, drept inamicul public numărul unu al PDL în alegerile de la Bucureşti? Extrem de interesant este şi cum a abordat PDL sectoarele 3 şi 6, unde data de 10 iunie 2012 a consfinţit eşecul total. Pentru mulţi, prăbuşirea lui Liviu Negoiţă părea până mai ieri un scenariu inimaginabil. Iar când picajul se şi petrece în faţa unui personaj cu un istoric pestriţ ca Robert Negoiţă, a cărui candidatură putea fi lejer demontată, devine încă şi mai dificil de înţeles cum a reuşit realitatea să bată filmul.

ZIARUL FINANCIAR

Prima schimbare de lider în istoria comerţului modern: Kaufland devansează Metro şi Carrefour

Kaufland a urcat anul trecut pe prima poziţie în topul retailerilor moderni locali, terminând anul cu afaceri de 1,35 mld. euro. Reţeaua germană Kaufland a reuşit în ultimii doi ani să răstoarne topul celor mai mari retaileri din România şi să urce pe prima poziţie după ce în 2010 a devansat Carrefour. În 2011 a detronat şi Metro Cash& Carry, care a fost lider în fiecare an de după 1996, anul lansării comerţului modern în România. Kaufland, unul dintre cei mai discreţi retaileri locali, a obţinut anul trecut afaceri de 1,35 mld. euro, cu peste 20% mai mari decât anul anterior şi cu peste 50% mai mari decât în 2009, potrivit estimărilor ZF. Pentru Metro Cash&Carry anul 2011 a adus scăderea afacerilor la 1,06 miliarde de euro, un nivel asemănător celui din 2004. În ceea ce priveşte businessul Carrefour, acesta a crescut cu circa 5%. Astfel, francezii au obţinut afaceri de 1,184 miliarde de euro, apropiate de nivelul maxim obţinut în 2008, însă cu 30 de magazine în plus.

SMS-ul şocant trimis de premierul spaniol ministrului de finanţe înainte de negocierile pentru bailout

Potrivit publicaţiei El Mundo, premierul spaniol Mariano Rajoy i-a trimis ministrului de finanţe Luis de Guindos un SMS uimitor înaintea începerii negocierilor pentru acordul de salvare a băncilor spaniole. "Rezistaţi, suntem a patra putere din zona euro. Spania nu este Uganda", spune mesajul. Rajoy vrea astfel să atragă atenţia că Spania este o putere majoră, şi nu una din republicile bananiere asistate în general de FMI, scrie BusinessInsider. "Dacă forţezi salvarea Spaniei, ei vor pregăti 500 miliarde euro şi alte 700 miliarde pentru Italia, care va trebui să fie salvată după noi", continuă SMS-ul. În traducere, aceasta ar suna cam aşa: "Forţaţi. Suntem puternici, iar dacă ei nu cedează, totul se va prăbuşi. Căderea Spaniei va costa Europa 500 miliarde, iar prăbuşirea Italiei încă 700 miliarde", menţionează BusinessInsider, care notează că nu este de mirare că săptămânalul Der Spiegel, care reprezintă punctul de vedere al germanilor, a publicat un articol în care denunţă şantajul spaniol.

José Manuel Barroso, preşedintele CE, cere punerea marilor bănci europene sub supraveghere centralizată

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a făcut apel la ţările UE să-şi pună marile bănci sub controlul unei singure structuri paneuropene, în contextul în care la nici o săptămână după ce Spania a cerut ajutor financiar pentru salvarea instituţiilor de credit Ciprul a avertizat că ar putea deveni a cincea victimă a crizei datoriilor, tot din cauza băncilor. Ministrul cipriot de finanţe Vassos Shiarly a anunţat că ţara sa are nevoie "extrem de urgent" de un bailout interna­ţional pentru a-şi recapitaliza băncile, iar problema va trebui rezolvată până la finalul acestei luni, scrie The Wall Street Journal.

Intervenţiile BNR au ridicat piaţa valutară la peste 41 mld. euro

Orice lună de stres pentru leu este asociată în mod obişnuit cu o creştere vizibilă a volumelor tranzacţionate pe piaţa valutară, iar luna mai 2012 nu a făcut excepţie, consemnând vârful anului cu un total de 41,6 mld. euro. În lunile precedente în care cursul se mişca imperceptibil în ritmul doi paşi înainte - unu înapoi, şi volumele schimburilor valutare staţionau într-o marjă de 32 - 35 mld. euro. Odată ce stresul venit din exterior şi-a făcut simţite efec­tele pe piaţă prin creşterea cererii de valută, au urcat şi volumele, iar în spatele acestor creşteri a fost uşor ghicită prezenţa băncii centrale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9757
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6271
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2779
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9700
Gram de aur (XAU)Gram de aur396.8389

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb