REVISTA PRESEI - 15.06.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 iunie 2010

ADEVĂRUL

Ziua în care se "taie" ori Guvernul, ori salariile

Parlamentarii hotărăsc azi soarta Cabinetului Boc. Dacă moţiunea de cenzură este respinsă, reducerea salariilor şi pensiilor primeşte undă verde. Tabăra democrat-liberală a primit ieri o lovitură de imagine: deputatul PDL Teo Trandafir a anunţat că votează împotriva Cabinetului Boc.

Emil Boc: "Am greşit, altădată vă consult"

Premierul Emil Boc a fost pus la zid de unii democrat-liberali chiar şi ieri, în ultima întâlnire pe care premierul a avut-o cu grupul PDL din Senat înainte de moţiunea de cenzură de azi. "Au fost voci care i-au reproşat din nou premierului lipsa de transparenţă de care au dat dovadă reprezentanţii Executivului în luarea deciziilor importante, care i-au transmis încă o dată premierului că vrem şi noi să fim la curent cu hotărârile Guvernului, pentru a şti cum reacţionăm când ne trage electoratul la răspundere", a declarat unul dintre senatorii PDL.

PSD şi PNL nu au planuri de "căsătorie"

Chiar dacă luptă împotriva aceluiaşi adversar reprezentat de Guvern, PSD şi PNL au preferat să-şi ducă fiecare bătălia pe propriul front. Scenariul din toamna trecută, atunci când cele două partide au reuşit să demită Cabinetul Boc, având însă un plan comun post-moţiune şi susţinându-l pe Klaus Johannis drept candidat pentru postul de premier, nu se mai repetă.

Ce rămâne din salariile bugetarilor

Peste şase milioane de oameni vor primi venituri reduse, din luna iulie, ca urmare a aplicării măsurilor anticriză cuprinse în Legea privind restabilirea echilibrului bugetar. Liderii de sindicat au anunţat ieri că îi vor susţine pe angajaţii care vor da statul în judecată pentru blocarea reducerii salariilor cu 25%. Primii afectaţi de măsurile anticriză propuse de Guvernul Boc prin Legea privind restabilirea echilibrului bugetar vor fi pensionarii. Ei vor încasa în iulie o pensie cu 15% mai mică, dacă legea intră în vigoare până la 20 iunie.

SUA tratează criza cu un deficit uriaş

În timp ce europenii strâng punga, americanii stimulează economia, pompând alte zeci de miliarde de dolari. Preşedintele Barack Obama a trimis o scrisoare Congresului prin care cere din nou bani pentru popor: 50 de miliarde de dolari. Într-o scrisoare trimisă Congresului sâmbătă, Obama a cerut aprobarea unui fond de urgenţă, de 50 de miliarde de dolari, pentru a salva locurile de muncă "a sute de profesori, pompieri şi poliţişti" şi pentru a-i ajuta pe micii întreprinzători.

CURENTUL

15 iunie, de Tia Şerbănescu

C.T. Popescu scrie acum că Piaţa "a fost un reflex al Cenaclului Flacăra" şi n-are cine ştie ce merite fiindcă e uşor să protestezi în libertate. Ce mizerie! Piaţa Universităţii şi Cenaclul Flacăra? Să compari un fenomen viu ca Piaţa Universităţii, ale cărei idei europene s-au impus în timp şi care a trezit admiraţia lumii - cu un cenaclu comunist, cu voie de la partid şi complet datat înseamnă ori lipsă crasă de discernământ ori o insultă premeditată. E uşor şi "depăşit" să protestezi în libertate? De-aia au murit atâţia "neidentificaţi" îngropaţi pe furiş la Străuleşti? De-aia au fost bătuţi tinerii la Măgurele? De-aia au fugit atâţia din ţară, după mineriadă? Bine că e greu să protestezi acuma, când, nu-i aşa? e dictatură şi poţi să ţipi ca vuvuzela pe toate micile ecrane. Şi totuşi, Piaţa Universităţii n-a fost niciodată atât de tânără, de eroică şi de frumoasă ca atunci: în 21 decembrie "89 şi în mai "90. Restul e zgomot şi furie.

George Roncea: 14 iunie - ziua când n-am murit...

Fix în urmă cu 20 de ani. 14 iunie "90. După o goană nebună prin facultate, se auzeau deja pe jos bubuiturile uşilor sparte de mineri, iar micul nostru grup de vreo 13 studenţi (am mai găsit nişte fete care îşi făceau, naive, lucrările de diplomă) s-a oploşit într-un atelier părăsit, din turnul de deasupra intrării în facultate, unde se aflau tot felul de gioarse şi plânsete stricate, inclusiv un pian vechi. Am îngrămădit nişte planşete într-un colţ şi ne-am adăpostit cu răsuflarea tăiată aşteptând apariţia minerilor.

Tismăneanu se face că muşcă mâna lui Iliescu

Comemorarea coşmarului din 13-15 iunie 1990, când Iliescu, noii securişti din subordinea sa şi ortacii chemaţi din Valea Jiului au transformat Bucureştii într-un haos plin de sânge şi violenţă, a fost perturbată de comunistul-anticomunist Vladimir Tismăneanu, Volodea Tismineţchi pentru tovarăşi. Într-o nouă operaţiune de distragere a atenţiei opiniei publice de la crimele cu care Iliescu şi-a umplut mâinile de sânge, Volodea Tismineţchi a ieşit, ieri, la Hotnews-RFI cu o nouă şarjă de intoxicări.

Antoanella Motoc l-a învins la vot pe Meleşcanu în bătălia pentru CCR

Votul de ieri pentru desemnarea unui judecător la CCR propus din partea Senatului, dintre candidatul PDL şi, respectiv, PNL-PSD - Antoanella Motoc, respectiv Teodor Meleşcanu - s-a desfăşurat într-o atmosferă de circ mediatic, susţinută de liderii opoziţiei, nemulţumiţi de faptul că liderii grupurilor PDL şi Independenţi, Traian Igaş şi Liviu Câmpanu, stăteau între cabina de vot şi urnă, pentru a verifica modul în care propriii parlamentari îşi exprimau votul.

CURIERUL NAŢIONAL

Un nou împrumut de la FMI este inevitabil

În ultima perioadă au apărut o serie de păreri pro şi contra în legătură cu necesitatea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Situaţia economică dificilă în care se află România i-a determinat pe unii guvernanţi să declare că avem nevoie de un nou împrumut de la Fond, iar pe alţii să spună că nu este necesară o nouă înţelegere cu FMI. Dacă observăm că politicienii sunt împărţiţi în două tabere în ceea ce priveşte necesitatea unui nou acord, se pare că analiştii şi reprezentanţii mediului de afaceri sunt de părere că un nou împrumut de la FMI este inevitabil.

Licitaţiile Romgaz şi Transatlantic Worldwide România, verificate de Concurenţă

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă înţelegere între agenţii economici implicaţi în licitaţiile organizate de Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz Mediaş şi Transatlantic Worldwide România Bucureşti, pentru atribuirea contractelor de servicii de foraj. În cadrul acestei investigaţii, declanşate din oficiu, inspectorii de concurenţă au efectuat inspecţii inopinate simultane la sediile mai multor societăţi din domeniul serviciilor de foraj sonde, iar documentele ridicate se află în analiza instituţiei, a anunţat, ieri, Consiliul Concurenţei.

Asumarea şi realizarea Opinii - Alin Teodorescu

Asumarea răspunderii de către guvernul Boc asupra unor legi care reduc salariile şi beneficiile, reduc pensiile, reduc unele subvenţii sociale şi măresc multe taxe este doar un act politic, care se termină într-un număr de pagini publicate în Monitorul Oficial. Problema-cheie este ce se întâmplă după tipărire. Ca să aplici aceste legi trebuie să ai un instrument (pe vremuri se numea "aparat") şi un program de activitate. Sistemul administrativ şi cel politic găsesc sute de căi de a evita consecinţele legilor respective şi de a beneficia de erorile şi omisiunile lor.

Leul, vicecampion la depreciere în faţa dolarului

X-Trade Brokers: De la începutul anului forintul a avut cea mai mare depreciere faţă de dolarul american de 23,36%, urmat de leu, cu o scădere de 18,16%. Safta: Yenul japonez, dolarul canadian şi pesoul mexican s-au apreciat faţă de dolar. Evoluţia tot mai bună a dolarului din ultima perioadă a făcut ca deprecierea monedei naţionale să fie tot mai accentuată faţă de acesta, dar şi faţă de moneda euro.

Roman Braşov ar putea începe producţia de tractoare

Pentru piaţa internă societatea va adera la Programul "Rabla". Societatea braşoveană Roman SA, producător de autocamioane şi autobuze, este în negocieri avansate cu un producător extern de motoare pentru tractoare. Firma braşoveană ar putea începe producţia de tractoare pentru piaţa internă în câteva luni. Directorul general al societăţii braşovene, Carol Rugacs, a declarat că este posibilă semnarea unui contract de achiziţii de motoare electrice în cel mult două luni, imediat după semnarea acestuia urmând să se treacă la producţie. Mai ales că firma a achiziţionat deja cutii de viteze şi punţi produse la Cugir.

În Boston se circulă cu Transit Connect Taxi

Boston este primul oraş din America ce va utiliza pentru serviciul de taxi Ford Transit Connect Taxi. Boston, capitala statului Massachusetts şi cel mai mare din întreaga regiune cunoscută sub numele de Noua Anglie, fiind, de asemenea, capitala neoficială a acesteia, deţine un sistem de reglementare a vehiculelor folosite ca şi taxiuri. Pentru a putea fi acceptat ca taxi un autoturism trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, cum ar fi lungimea, spaţiul destinat pasagerilor şi spaţiul de depozitare.

Afganistanul stă pe un 1 trilion de dolari

Statele Unite au descoperit în Afganistan depozite minerale neexploatate, în valoare de aproape 1.000 de miliarde de dolari, potrivit unor oficiali ai Guvernului SUA. Noua descoperire va modifica fundamental economia ţării din Asia Centrală şi probabil războiul din acest stat, scrie New York Times. Depozitele, care conţin fier, cupru, cobalt, aur şi metale industriale precum litiu, sunt atât de mari şi includ atât de multe minerale necesare pentru industria modernă, încât ar putea transforma Afganistanul în unul dintre cele mai importante centre miniere din lume, "o Arabia Saudită a litiumului", consideră oficialii americani.

EVENIMENTUL ZILEI

Elena Udrea: "Dacă pică moţiunea, şampania o dau eu"

Miniştrii susţin că nu au emoţii că azi ar putea cădea guvernul. Cu toate acestea, negocierile cu parlamentarii puterii care vor să susţină moţiunea de cenzură s-au dus până în ultima clipă. Uninominalii PDL au dat emoţii propriului guvern până în ultima clipă de dinaintea votării moţiunii de cenzură de astăzi. Dacă în interiorul coaliţiei susţinerea guvernului s-a tranşat încă de ieri-dimineaţă, propriul partid i-a dat serios de furcă premierului Emil Boc.

Şova de la PSD, abonat la contracte cu statul - în direct la "Naşul", la B1TV

Parlamentarul Dan Şova i-a înfierat săptămâna trecută exact pe cei care iau bani publici. Senatorul-avocat Dan Şova, vârful de lance al moţiunii depuse de PSD, câştigă lunar zeci de mii de euro din contractele cu statul. Şova a declarat prin telefon, la emisiunea "Naşul", de la B1TV, că informaţiile prezentate în articol nu sunt corecte. "Cât m-am ocupat de avocatură, m-am ocupat de avocatură. Iar de când am intrat în politică mă ocup în politică. Cât am câştigat de la 1 ianuarie 2009 până astăzi, este exact suma pe care o câştigam în 2008 înainte să intru în politică, în numai trei săptămâni", a precizat acesta la emisiunea "Naşul".

FINANCIARUL

Programul antievaziune aprobat de guvern zace de trei săptămâni "în sertar"

Deşi a fost adoptat de Executiv încă din 30 mai şi este solicitat cu interes de mediul politic şi economic, actul normativ aşteaptă să intre în vigoare. Soluţie de finanţare" pe termen scurt a bugetului de stat sau un set de măsuri de combatere a economiei gri? În condiţiile în care autorităţile se confruntă cu o acută lipsă de fonduri, ordonanţa de urgenţă pentru combaterea evaziunii fiscale poate fi considerată mai degrabă o soluţie de avarie pentru bugetul de stat.

Consumul de medicamente compensate, 1 mld. euro în 2009

Prăbuşirea sistemului medical românesc ar fi cauzată de reţete false şi parteneriate tacite de sute de milioane de euro. Datoriile din 2009 ale CNAS către distribuitorii de medicamente sunt încă neachitate. Producătorii de medicamente se bat pe compensate scumpe, în timp ce Casa vrea să dezvolte palierul genericelor. Preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Lucian Duţa, explică în "Financiarul" de ce sistemul sanitar românesc este la un pas de colaps.

Zestrea României în energia eoliană: câteva turbine second-hand

Situaţia se va schimba radical odată cu intrarea în funcţiune, în acest an, a parcului construit de CEZ la Fântânele. România are, după Ucraina, cel mai mare potenţial de utilizare a surselor de energie alternativă din regiune, însă dispune de capacităţi de producţie insignifiante. Singurele realizări sunt câteva turbine eoliene second-hand, cinci centrale pe rumeguş şi trei tentative timide de utilizare a energiei geotermale.

Suprataxarea bate la uşa băncilor din Ungaria. Trebuie să se îngrijoreze şi băncile din ţară?

Până la punerea în execuţie ar fi necesar şi acordul Uniunii Europene. Guvernul de la Budapesta a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să impoziteze suplimentar, timp de trei ani, profiturile din sectorul financiar, pentru a-şi menţine deficitul fiscal la 3,8% din PIB. În România, un astfel de model nu este agreat. Oficiali ai partidului de guvernământ spun că, deocamdată, nu avem nevoie de asemenea măsuri. Pe de altă parte, şi analiştii consideră că propunerea este departe de a deveni literă de lege chiar în Ungaria.

Fără o reformă a sistemului de pensii, toate ţările UE vor intra în colaps

În 2030 numai doi angajaţi vor munci pentru o persoană trecută de vârsta de 60 de ani, faţă de trei în prezent. În 2050, trei persoane din 10 vor avea 65 de ani şi mai mult. Constrânse de criza datoriilor să reducă substanţial cheltuielile bugetare pentru echilibrarea deficitelor, europenii au evitat pe cât posibil să micşoreze pensiile. Este adevărat, unele state, precum Grecia sau Spania, au renunţat la a 13-a pensie, iar Franţa intenţionează să majoreze contribuţiile la sistemul de pensii, al cărui proiect de reformă va fi prezentat astăzi de guvernul premierului François Fillon.

GÂNDUL

FMI transmite României că un nou împrumut "nu este cea mai bună soluţie"

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, susţine că este prea devreme pentru a discuta despre un nou acord cu Fondul, dar că, în situaţia în care vor începe negocierile în acest sens, statul român ar trebui să evite tipul de acord care prevede un nou credit

Dacă statul român va decide că are nevoie de ajutorul FMI şi după ce actualul acord va fi încheiat, acest ajutor ar fi mai bine să se rezume la implementarea reformelor şi nu la un nou împrumut.

Lider PDL, către Boc: "Sunteţi precum Croitoraşul cel Viteaz" Boc: "N-aţi vrut voi să fiu ferm? Sunt ferm!"

Remanierea guvernului şi înlocuirea miniştrilor neperformanţi i-a pus faţă în faţă pe liderii PDL în ziua premergătoare moţiunii de cenzură. Pro-punerea de excludere din partid a deputatului Daniel Oajdea, cel care a anunţat că va vota în Parlament împotriva guvernului, l-a determinat pe vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, să-i spună în faţă premierului Emil Boc că se comportă precum croitoraşul cel viteaz, reproşându-i pasivitatea în privinţa prestaţiei miniştrilor.

Rezultatul luptei dintre Vlădescu şi bancheri: un credit de stat de 80 de mil. euro

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, susţine că Finanţele nu sunt chiar atât de disperate după bani, că mai au bani la Trezorerie şi că rămâne de văzut cine are argumente mai bune, băncile sau statul, în războiul dobânzilor. Statul a găsit soluţia pentru a se împrumuta mai ieftin de la bancheri: cere credite mai mici. Ministerul Finanţelor Publice a reuşit luni să împrumute circa 80 de milioane de euro de la bănci, la un randament de 6,74% pe an, suma fiind de trei ori mai mică decât cea anunţată iniţial, de 240 de milioane de euro, respectiv un miliard de lei, deşi băncile au venit cu circa 360 de milioane de euro la ele pentru a credita din nou statul.

Euro, pe calea către paritate cu dolarul sau dispariţie

O scădere de încă 6-9 luni, la capătul căreia un euro să fie egal cu 1,5 USD, prevede un economist al grupului Unicredit sau paritate cu dolarul în 2011, "în caz că va mai exista până atunci", potrivit unei firme de consultanţă britanice. Cu sau fără cele 750 miliarde euro puse la dispoziţia Mecanismului de Stabilizare a monedei unice europene, viitorul euro este incert. Pe fondul reducerilor masive de cheltuieli în statele UE, decise cu scopul de a scăpa de crizele bugetare, euro ar putea dispărea ori să ajungă egal cu dolarul SUA.

China, ţara cu taxe de vis. Cine sunt românii care fac afaceri aici

Au furat de la Occident tot ce-a fost mai bun, însă capitalismul a fost poate singurul lucru pe care chinezii nu l-au copiat: şi-au făurit propria economie socialistă de piaţă, ţinută în frâie de un guvern comunist, şi sunt poate singura ţară care n-a simţit criza economică mondială. Chinezii ne explică pe româneşte cum au reuşit. Cu ce sacrificii, cu ce riscuri. Dacă este sau nu un model de urmat, ramâne de văzut.

JURNALUL NAŢIONAL

Război total pentru ţigări

Contrabanda cu ţigări pe frontiera de vest a luat o amploare fără precedent, după ce, timp de două luni, vânzătorii şi cărăuşii au fost ţinuţi pe dreapta. În ultimele două săptămâni, traficul ilegal de ţigări pe frontierele din vest a crescut de cinci ori, iar ciocnirile dintre contrabandişti şi Poliţie se lasă cu urmăriri, focuri de armă, răniţi şi chiar un mort. Până acum.

Programul Rabla anticriză la preţ redus

Guvernul a decis săptămâna trecută suplimentarea programului de stimulare a înnoirii parcului auto cu încă 30.000 de vouchere, în valoare de 114 milioane de lei. Astfel, numărul tichetelor valorice, cu o valoare de 3.800 de lei fiecare, ajunge la 190.000 în ediţia din acest an a programului. Cumularea valorii a trei vouchere în vederea achiziţionării unei singure maşini reprezintă modificarea de succes în programul "rabla".

ROMÂNIA LIBERĂ

Interviu cu ministrul de Externe, Teodor Baconschi. România, în îmbrăţişarea Rusia-SUA

Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a explicat pentru România liberă de ce Bucureştiul nu a reuşit să reia legăturile cu Moscova: "Noi nu am reuşit nici măcar să guvernăm România în 2009, darămite să relansăm relaţia româno-rusă". Baconschi vede cu "realism şi calm" intenţia Budapestei de a oferi cetăţenie maghiarilor de peste graniţe, dar spune că România se aşteaptă să primească toate detaliile acestei operaţiuni. Ministrul Baconschi ne-a declarat în exclusivitate că România se pregăteşte să semneze un parteneriat strategic cu Turcia şi că Bucureştiul a luat deja o decizie politică în privinţa South Stream.

Maramureş. Caracatiţa lui Vasile Coman, dezvăluită de primarul din Vişeu de Sus

Vărzaru: afaceri de milioane cu "lemn furat". Unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din Transilvania, Vasile Coman, cunoscut sub porecla de Vărzaru, şi-a construit un adevărat imperiu economic pe Valea Vaserului şi în jurul oraşului Vişeu. Potrivit reprezentanţilor Primăriei oraşului Vişeu de Sus, acest imperiu este clădit pe o serie de ilegalităţi de natură penală.

Pentru italieni, România e mai importantă decât China. Unicredit: 10 ani până la euro

Toate ţările din UE vor adera în cele din urmă la zona euro însă momentul a fost mult întârziat de venirea crizei, apreciază Matteo Ferazzi, analist al grupului Unicredit. Economistul a explicat pentru România Liberă că 2014 este o estimare optimistă în ceea ce priveşte momentul din care românii vor putea plăti cu euro. "România va trece în cele din urmă la euro, însă nu o face în nici un caz în primul val de extindere când cred că vor intra ţările baltice şi Bulgaria, dar nici în ultimul val, când, probabil, vor intra Cehia şi Polonia.

ZIARUL FINANCIAR

BNR a mutat 5 mld. euro din rezerva valutară din depozite la bănci în bonduri occidentale

Banca Naţională a mutat în aprilie aproape 5 miliarde de euro din depozitele plasate la băncile din străinătate în titluri de valoare negociabile (în general obligaţiuni de stat) în încercarea de a obţine randamente superioare din administrarea rezervelor valutare, arată datele instituţiei.

Consiliul Concurenţei dă liber la "turnat" parteneri de afaceri. Cine "ciripeşte" primul este iertat

Consiliul Concurenţei a acordat prima "clemenţă", în cazul unei înţelegeri de tip cartel, iertând pe cineva implicat în această afacere pe care, mai apoi, a denunţat-o. Acest tip de aranjament numit "ofertă condiţionată", iniţiat în septembrie 2009, presupune să-ţi denunţi partenerii implicaţi în afaceri grave care încalcă concurenţa, beneficiind fie de iertarea totală, fie parţială din partea Consiliului, în funcţie de graba cu care te prezinţi în faţa inspectorilor de concurenţă.

Încep refinanţările odată cu eliminarea taxei de rambursare?

Refinanţarea creditelor vechi va rămâne dificilă chiar şi după plafonarea comisionului de rambursare anticipată, întrucât bancherii sunt mult mai severi în evaluarea clienţilor acum decât în urmă cu doi ani, astfel că puţini oameni mai pot împrumuta astăzi sume suficient de mari pentru a acoperi datorii mai vechi, chiar dacă dobânzile au scăzut în ultima perioadă. Astfel, bancherii spun că nu vom asista la o "reaşezare" a pieţei.

Datoria publică a Italiei a ajuns la 1.813 mld. euro

Datoria publică a Italiei a crescut cu 0,8% în luna aprilie, comparativ cu martie, la nivel record de aproape 1.813 miliarde de euro, potrivit băncii centrale italiene. Banca nu a indicat cât de mare este datoria publică din aprilie în raport cu Produsul Intern Brut (PIB). Anul trecut, datoria s-a situat la 115,8% din PIB, iar guvernul anticipează o creştere a indicatorului la 118,4% din PIB. Executivul italian a adoptat la sfârşitul lunii mai un program de austeritate care presupune economii de aproape 25 de miliarde de euro în perioada 2011-2012.

Cu seifurile pline, băncile nu mai au unde să depoziteze aur

Unele dintre cele mai mari bănci şi companii financiare din lume îşi construiesc seifuri pentru a depozita lingouri şi monede de aur în valoare de zeci de miliarde de dolari, profitând de cererea explozivă şi de preţurile record, scrie Financial Times. Interesul crescut în rândul investitorilor îngrijoraţi de situaţia economică mondială şi de criza datoriilor din Europa a provocat o criză a spaţiului de depozitare a aurului pe termen lung. Bancherii spun că a devenit foarte profitabilă construirea de depozite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5425
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9374
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.6905

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb