REVISTA PRESEI 16.02.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 februarie 2016

ADEVARUL

România va participa cu 50 de militari în lupta contra Statului Islamic

Parlamentul a aprobat, luni, cu 221 de voturi "pentru" şi o abţinere, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la aprobarea participării Armatei României, în anul 2016, exclusiv pe teritoriul Irakului, la activităţi de instruire a forţelor de securitate irakiene în cadrul Coaliţiei Internaţionale împotriva organizaţuiei teroriste Statul Islamic (Daesh). România va avea un efectiv total de până la 50 de militari, cuprinzând instructori, personal de stat major şi de sprijin din domeniile forţe speciale, informaţii militare şi forţe terestre. "Pe timpul unor sesiuni plenare, la nivel de ambasadori ai statelor participante la coaliţie, Statele Unite ale Americii a solicitat mai mult sprijin în deomeniul militar, îndeosebi prin antrenarea/echiparea forţelor locale, pentru consolidarea poziţiei guvernului irakian, schimb de informaţii şi asigurarea unor fonduri suplimentare pentru ajutor umanitar şi stabilizare", se arată în solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Legea defăimării, modificată de Dragnea după reacţia Ambasadei SUA

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a amendat controversatul proiect de lege care pedepsea defăimarea socială, în sensul în care a eliminat toate articolele referitoare la defăimare, incitare la ură şi discriminare, dar şi amenzile prevăzute în forma iniţială. Totodată, Dragnea i-a dat un alt nume proiectului de lege. Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a criticat legea defăimării iniţiată de liderul PSD Liviu Dragnea, precizând că "protejarea libertăţii de exprimare, chiar şi în cazurile în care exprimarea aleasă ofensează, este un aspect fundamental al unei societăţi democratice sănătoase".

Brexit. Cum ajută România la salvarea UE

Preşedintele Klaus Iohannis şi Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, au discutat ieri, la Bucureşti, despre măsurile propuse de Bruxelles pentru a evita ieşirea Marii Britanii din UE. Preşedintele Klaus Iohannis a insitat ca suspendarea sistemului de ajutor sociale să se aplice numai pentru viitorii migranţi economici, astfel încât muncitorii aflaţi deja în Regatul Unit să nu fie afectaţi în niciun fel. În paralel cu întâlnirea de la Bucureşti, liderii ţărilor din grupul Vişegrad - Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria - s-au întâlnit la Praga pentru o poziţie comuna privind "afacerea Brexit". Potrivit unor surse citate de publicaţia britanică The Guardian, statele est-europene vor garanţii că nu li se va permite şi altor ţări UE să limiteze drepturile imigranţilor est-europeni, după modelul Marii Britanii.

Cum a tocat şeful de la "Doi şi-un sfert" banii instituţiei

Cutremur în Ministerul de Interne. Demis în urmă cu o săptămână din fruntea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă pentru rezultate slabe, chestorul principal Gheorghe Nicolae a intrat şi în vizorul DNA. Procurorii îl acuză că a tocat banii instituţiei pe "protocol". Problemele pentru chestorul principal de poliţie Gheorghe Nicolae (44 de ani) nu s-au sfârşit după ce, în urmă cu o săptămână, a fost demis de premier din fruntea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), pentru ineficienţă. Considerat mâna dreaptă a lui Gabriel Oprea, pe vremea când acesta era ministru de Interne, chestorul Gheorghe Nicolae este vizat de o anchetă DNA. Ca şi fostul său şef, de altfel.

Gelu Diaconu: O să vreau să le recuperez veniturile de la CEC şi Eximbank

Fostul şef al Fiscului, Gelu Ştefan Diaconu intenţionează să "recupereze" veniturile pe care le încasa din funcţiile de membru în Consiliile de Administraţie de la EximBank şi CEC Bank şi pe care nu le va mai avea în urma demiterii sale din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Într-un interviu el enumeră mai multe consecinţe ale acestui dosar, între care "terfelirea carierei" sale şi pierderea de venituri, "grosul" acestora venind de la CEC Bank şi EximBank. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Diaconu a încasat 247.800 de lei de la EximBank în anul 2014 ca membru al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări, la care se adaugă alţi 44.849 lei luaţi tot de la EximBank cu titlul de "cheltuieli judecată". De asemenea, Diaconu a mai încasat 219.168 lei din funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al CEC Bank, plus o sumă de 37.592 lei ca membru în Consiliul de Administraţie al GdF SUEZ, propus de către stat.

Carne veche de 40 de ani, pusa la vânzare in doua magazine din Constanta

Caz şocant la Constanta: in doua magazine din piaţa centrala a oraşului a fost găsita carne congelata, cel mai probabil veche de 40 de ani, gata sa fie pusa la vânzare. Din fericire, nimeni nu a apucat sa cumpere. Autorităţile încearcă sa afle cum au ajuns in magazine cinci tone de carne ambalata la începutul anilor '80, apoi decongelata in urma cu şase ani, pusa iar in congelatoare si pregătită acum pentru comercializare. Patronul magazinelor a fost arestat. Analizele luate din marfa confiscata au arătat un fapt incredibil. Carnea a fost procesata la începutul anilor 80, cel mai probabil intr-un depozit pentru rezervele strategice ale statului. Apoi a fost cumpărata de administratorul celor doua magazine, decongelata si refrigerata in mai multe episoade, pentru a fi vândută.

Bacteria ucide copiii din Argeş, autorităţile bâjbâie după ea

La mai bine de o săptămână după ce 12 bebeluşi din Argeş au fost aduşi la Spitalul "Marie Curie" din Capitală în stare gravă, autorităţile nu au reuşit să descopere ce bacterie face ravagii în rândul micuţilor. Un dosar penal in rem a fost deschis în acest caz. Coşmarul familiilor bebeluşilor din Argeş, internaţi cu sindrom hemolitic uremic la Spitalul "Marie Curie" din Capitală continuă, după ce luni, o micuţă a pierdut lupta pentru viaţă, bilanţul negru ajungând, în prezent, la două decese. Fetiţa, care abia împlinise vârsta de un an pe 22 ianuarie 2016, a făcut hemoragie cerebrală, decesul ei luându-i prin surprindere chiar şi pe doctori, care arată că boala care i-a ţintuit la pat pe cei 10 copii este una "imprevizibilă".

Cum au rămas fără slujbe 26.000 de oameni la Roman Braşov

Roman SA, cunoscută ca fabrica de autocamioane a Braşovului şi cea mai mare uzină de la poalele Tâmpei, se vinde acum pe bucăţi. Din fabrica în care lucrau cândva 26.000 de oameni şi care exporta celebrele modele Carpaţi, Bucegi, ROMAN sau DAC nu a rămas mare lucru. Uzina mai are doar 200 de angajaţi, este în insolvenţă şi îşi vinde activele pentru a putea supravieţui ca să onoreze câteva comenzi. Ultimul pe lista vânzărilor este terenul fabricii de jante, de 130.000 de metri pătraţi. Se speră să se obţină astfel 10,5 milioane de euro. Dacă uzina nu se va redresa, va intra în faliment. Paradoxul este că uzina are comenzi, însă este nevoie de bani şi forţă de muncă pentru a le onora. Potrivit planului de reorganizare propus de lichidatorul Cenţu SPRL, firma ar urma să deruleze contracte de aproape 1,7 miliarde de lei (383 de milioane de euro) cu statul român. Tot potrivit planului de reorganizare, mai multe companii străine vor face comenzi către Roman SA.

BANCHERUL

Prima modificare ce pare sigura la legea privind darea in plată

Prima modificare ce pare a fi sigură la legea privind darea in plată este cea susţinută de PSD si de liderul său, Liviu Dragnea, apreciată, de altfel, si de către preşedintele BRD, Philippe Lhotte: se va aplica doar casei ipotecate in care locuieşte cel care a luat creditul si doar in cazul unui imobil. Dragnea a precizat, de altfel, că a fost manipulat atunci când a votat prima dată legea. Sunt excluşi, astfel, speculatorii imobiliari, adică tocmai cei care păreau a fi primii destinatari ai legii scrise de Gheorghe Piperea si susţinută in special de parlamentari PNL. De altfel, aceasta a fost si cea mai importantă problemă contestată atât de către BNR cat si de bancheri, întrucât se pare că exista o serie de persoane fizice care au luat credite importante de la bănci, in nume personal, nu pe firma, pentru a cumpăra terenuri, mai multe apartamente sau chiar pentru a construi blocuri in vederea revânzării la preturi mai mari, in perioada de boom imobiliar din anii 2007-2008.

Banca Transilvania a obţinut un profit uriaş in 2015, de 2,4 miliarde lei

Banca Transilvania (BT) a anunţat obţinerea unui profit uriaş, de 2,448 miliarde lei la nivel de grup si 2,418 miliarde lei la nivel de banca, datorita preluării in condiţii avantajoase a băncii austriece Volksbank, afectata de creditele in franci elveţieni. Profitul de anul trecut este cu 450% mai mare decât in 2014, când s-a ridicat la doar 442 milioane lei la nivel de grup si 434 milioane lei la nivel de banca. Câştigul din achiziţia Volksbank a fost de 1,650 miliarde lei. Banca din Cluj a avut venituri importante, la fel ca alte bănci, din reducerea substanţială a provizioanelor pentru credite neperformante, de la 684 milioane lei in 2014 la 330 milioane lei in 2015, in scădere cu 51%, la nivel de grup. La nivel de banca, provizioanele s-au diminuat cu 50%, de la 667 la 329 milioane lei.

CURENTUL

Antenele evacuate de ANAF. Termen 5 zile

După ce şeful ANAF, Gelu Diaconu a fost demis, fiscul a emis ordin de evacuare pentru Antena 3, Antena 1, Antena Stars, Euforia Tv, Radio Zu ca efect al condamnării lui Dan Voiculescu. Lui Mihai Gâdea şi Cameliei Voiculescu li s-a pus în vedere ca în 5 zile să elibereze sediile care au fost confiscate în urma procesului penal. "ANAF şi-a trimis agenţii să ne scoată din sediu", a spus Alexandra Stoicescu. "Dispuneţi o decizie, sa plătim chirie sau daţi-ne un termen rezonabil în care să ne mutăm", aproape plânge directorul Antena 3, Mihai Gâdea. "Inspectorii ANAF ne-au spus că avem 5 zile să părăsim aceste clădiri", a mai spus Mihai Gâdea. "Nişte trupe ANAF au ajuns simultan la mai multe sedii ale Antenei. (...) Juriştii noştri au încercat să poarte un dialog cu ANAF. Impresia mea a fost şi este că avem de-a face cu o executare silită. S-ar putea să fie o formă pusă la cale de închidere a acestui post de televiziune", spune Mihai Gâdea. ANAF sub Gelu Diaconu a amânat cu un an şi jumătate de la hotărârea definitivă evacuarea din clădirile confiscate.

Toxine - de Tia Şerbănescu

Sistemul nostru sanitar aflat "peste media" societăţii în opinia ministrului Achimaş Cadariu se confruntă cu o situaţie aflată mult sub media normalităţii. Doi copii au murit şi alţi 10 bebeluşi aduşi de la spitalul din Piteşti sunt în stare gravă în Capitală unde s-a constatat că sunt contaminaţi cu o bacterie necruţătoare - pe care autorităţile o caută de zor în apă, lapte praf şi în portocale. "Fructele incriminate" (cum ne-a zis min. Agriculturii Achim Irimescu) au fost săltate şi duse la analize fără ca rezultatele să indice vinovatul: "încă bâjbâim" a zis ministrul Achim în timp ce ministrul Achimaş tace violent. Uneori te întrebi dacă ştiu cum arată toxina criminală. Căci peste tot au căutat vânătorii bacteriei numai la spitalul din Piteşti, nu. Or, era primul loc suspect având în vedere că toţi bebeluşii provin de-acolo şi că spitalele sunt pline ochi de viruşi. Poate n-ar strica o lege a prevenţiei infectării în spitale dacă tot s-au apucat liberalii să-i excludă de la tratamente pe bolnavii care refuză în scris să se lase infectaţi preventiv prin diverse vaccinări.

EVENIMENTUL ZILEI

Ultima lovitură a lui Gelu Diaconu, înainte de a pleca din fruntea ANAF: Evacuarea Antenelor

La un an şi jumătate de la pronunţarea deciziei definitive de condamnare a lui Dan Voiculescu în "Dosarul ICA", ANAF şi-a pierdut răbdarea: evacuează posturile trustului Intact. "Nişte trupe ANAF au ajuns simultan la mai multe sedii ale Antenei", a anunţat, ieri, directorul Antenei 3. Mihai Gâdea susţine că emisia postului este ameninţată deoarece inspectorii ANAF au transmis că, în cel mult cinci zile, clădirile în care funcţionează Antena 1, Antena 3, Antena Stars, Euforia şi Zu TV vor fi evacuate. Lui i s-au alăturat vedetele Antenei 3, care au spus că este imposibil ca televiziunile să se mute în termenul prevăzut de ANAF, iar emisiile posturilor vor fi afectate. EVZ a aflat că decizia a fost luată în data de 8 februarie, iar fostul şef ANAF este cel care a semnat ordinul de evacuare a Antenelor, atât din imobilul de pe strada Gârlei, cât şi din sediul de pe şoseaua Bucureşti -Ploieşti. Întrebat de jurnaliştii EVZ, acesta a confirmat. Mai mult, se pare că în acelaşi dosar există popriri pe conturi deţinute de Mihai Gâdea şi Daniel Constantin.

Iată ce s-a întâmplat în realitate cu petrolul

La jumătatea anului 2014, preţurile ţiţeiului erau de aproximativ 100 de dolari. Acum preţul se află în jurul a 30 de dolari, un declin de 70% în 18 luni. Dar producătorii se confruntă cu o dilemă, scrie portalul de ştiri Business Insider. Prăbuşirea în desfăşurare a preţului petrolului are un impact puternic negativ asupra ţărilor care deţin rezerve de petrol. Cu toate acestea, companiile petroliere occidentale şi statele membre OPEC nu sunt atât de îngrijorate în privinţa rezervelor de petrol subteran. Problema numărul unu este petrolul deja extras, de suprafaţă. Este prea mult petrol pe piaţă. Aprovizionarea depăşeşte cu mult cererea. Agenţia Internaţională pentru Energie a declarat în raportul său de piaţă pe luna Ianuarie, că "dacă nu se schimbă ceva, piaţa petrolului s-ar putea îneca în exces de ofertă." Suprasaturarea a venit în mare măsură de la petrolul de şist din SUA şi Canada, precum şi de la decizia din 2014 a saudiţilor de a menţine nivelurile de producţie. Viitoarea revenire pe piaţă a Iranului va duce la şi mai multă suprasaturare.

Rafinăria Petromidia obţine profit net după 10 ani cu pierderi consecutive

Rompetrol Rafinare, compania petrolieră care deţine Petromidia, cea mai mare şi modernă rafinărie din România, a încheiat anul trecut cu un rezultat net de 62 de milioane de dolari, marcând astfel trecerea pe profit, un record istoric al ultimilor 11 ani. Rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) s-a ridicat la 112 milioane dolari în 2015, în creştere cu 30% faţă de cel aferent anului 2014 (86 milioane dolari), însă cifra de afaceri brută s-a diminuat cu o treime faţă de anul precedent, de la 5,62 miliarde dolari la 3,83 miliarde de dolari anul trecut. Anul trecut, rafinăria de la Marea Neagră a prelucrat 4,95 mil tone o cantitate mai mică de materie primă faţă de cea din anul 2014 (5,05 mil. tone) în condiţiile în care instalaţiile de producţie au fost oprite temporar pentru o perioadă de 40 de zile pentru revizia generală programată. Totuşi, Petromidia a produs cea mai mare cantitate de motorină din istoria sa (2,47 milioane tone) în 2015, la cel mai bun randament (50%, faţă de 48,8% în 2014 şi 46% în 2013).

Lovitură de impact a Ucrainei la Munchen

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavel Klimkin, a fost cel care a dat o lovitură de impact, în numele ţării sale, la negocierile în "Format Normandia", care s-au desfăşurat la Munchen, în marja Conferinţei pentru Securitate. În plenul întâlnirii, partea ucraineană a anunţat oficial partenerii europeni despre activităţile ilegale şi agresive ale Rusiei în Donbas, prin aducerea de armament greu peste graniţa comună şi pregătirea unei ofensive în Estul Ucrainei, în timp ce pretinde că negociază pacea. "Am prezentat câteva fotografii, unde se vede livrarea armamentului rus peste frontieră", a menţionat Klimkin. Cantitatea muniţiilor, care este livrată de Rusia, potrivit dovezilor aduse de Kiev, poate reprezenta baza pentru o operaţiune ofensivă, a menţionat ministrul ucrainean. Cu aceeaşi ocazie, ministrul de Externe ucrainean a declarat că ţara sa şi-a arătat nemulţumirea faţă de persecutarea tătarilor din Crimeea de către autorităţile pro-ruse de ocupaţie.

SCHIMBĂRI la vârful MAI. Florea Oprea a fost ELIBERAT DIN FUNCŢIE

Schimbările din aparatul central al MAI au continuat, ieri, cu numirea unui nou subsecretar de stat, în locul chestorului Florea Oprea. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că, începând de luni, la propunerea ministrului afacerilor interne, Petre Tobă, prin Decizie a Primului ministru, Dacian Cioloş, chestorul şef de poliţie Florea Oprea a fost eliberat din funcţia de subsecretar de stat, adjunct al secretarului de stat pentru ordine publică. Fost şef al IPJ Braşov, Florea Oprea îndeplinea funcţia de subsecretar de stat din anul 2013. În această funcţie a fost numit chestorul de poliţie Vasile Dosaru care a deţinut, până în prezent, funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova. Începând cu aceeaşi dată, Cristina Manda a fost numită subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, adjunct al secretarului de stat pentru Relaţia cu Parlamentul şi Guvernul României.

Ţările grupului de la Vişegrad vor un "mini-Schengen"

Cancelarul german Angela Merkel este profund nemulţumită de planul privind "un sistem de frontieră de rezervă", pregătit de Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria, pentru cazul în care Acordul Schengen intră în colaps. Liderii celor patru state ale grupului de la Vişegrad (V4) - Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia - s-au întâlnit, ieri, la Praga, pentru un mini-summit, înaintea Consiliului European din 18-19 februarie. Premierul bulgar Boiko Borisov a fost şi el invitat la întâlnire, ca şi preşedintele Macedoniei. După cum aminteşte publicaţia Der Spiegel, cele patru state est-europene sunt recunoscute pentru politica lor strictă de azil şi vor închiderea rutei balcanice pentru imigranţii care vor să ajungă în Europa de Vest.

JURNALUL NATIONAL

ATENTAT LA LIBERTATEA PRESEI. 5 televiziuni evacuate în 5 zile

Antena 3 şi Antena 1, precum şi celelalte entităţi media ale trustului Intact, au fost luate ieri cu asalt de către inspectorii ANAF. Într-o manieră care nu are nicio legătură cu principiile unui stat de drept, în care autorităţile pretind că trăim, portăreii Fiscului au cerut evacuarea sediilor unde funcţionează televiziunile trustului Intact în termen de cinci zile. Un termen imposibil de respectat în condiţiile în care ar trebui mutate sute de kilometri de cabluri şi tone de echipament de transmisie. Inspectorii ANAF au năvălit, luni, în jurul prânzului, în sediul Antenei 3 şi Antenei 1, dar şi în redacţia cotidianului Jurnalul Naţional, fluturând legitimaţii pe care nu te lăsau să te uiţi. În mod inexplicabil, şi fără o solicitare prealabilă, au început să fotografieze interioarele şi persoanele care se aflau în sedii.

Ce spune ANAF despre evacuarea sediilor Antena 3 şi Antena 1

Imobilele în care îşi desfăşoară activitatea posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3 trebuie evacuate în termen de cinci zile, în urma notificării primite, luni, de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti. "Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, în calitate de organ de valorificare împuternicit conform prevederilor OG nr. 14/2007, ca reprezentant al statului român-proprietar al imobilelor ce au fost confiscate şi trecute în proprietatea privată a statului, libere de orice sarcini, în baza unei sentinţe judecătoreşti, a notificat astăzi, 15.02.2016, în scopul evacuării, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior menţionate", se menţionează într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

OMV este scos din Turcia de declinul cotaţiilor petrolului

Turbulenţele de pe piaţa petrolului, care a fost marcată în ultima perioadă de o reducere puternică a preţului barilului, au forţat companiile petroliere şi cele de servicii să-şi regândească strategiile. La nivel internaţional au fost amânate proiecte în valoare de 400 de miliarde de euro, s-a trecut la disponibilizări masive şi la vânzarea unor active. De la această strategie nu a făcut excepţie nici compania petrolieră austriacă OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom. După ce în octombrie 2015 grupul austriac a anunţat că vinde 49% din acţiunile subsidiarei Gas Connect Austria, care construieşte şi operează sisteme de conducte de gaze de mare presiune, având o contribuţie importantă la aprovizionarea cu gaze a Austriei, Germaniei, Franţei, Sloveniei, Croaţiei şi Ungariei.

NATIONAL

Şeful "Doi s'un sfert" si-a tras Audi A8 din banii pentru informatori!

DNA a început urmărirea penala împotriva a patru dintre şefii "Doi s'un sfert", in frunte chiar cu comandantul Nicolae Gheorghe si cu adjunctul acestuia, Nelu Zarnica, pentru deturnarea unor sume importante din Fondul Cheltuieli Operative (FCO) al DIPI, destinat plăţii informatorilor autorizaţi. După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, pe lângă achiziţia mai multor bunuri, şefii de la "Doi s'un sfert", recent schimbaţi de către premierul Dacian Ciolos, la propunerea ministrului Petre Toba, si-ar fi tras si un autoturism de lux Audi A8, pentru a face impresie atunci când se deplasau in interes de serviciu!

Politicienii au luat-o razna cu tribunalul. Încercaţi la balamuc!

Daca tot nu a reuşit sa bage tot internetul, plus mass media ostila, la "cremenal", Liviu Dragnea ameninţă cu tribunalul PNL-ul. Motivul: atacarea in contencios-administrativ hotărârea de guvern referitoare la organizarea alegerilor locale. In mod evident, o asemenea ameninţare nu poate avea loc într-o tara in care oamenii politici nu si-au pierdut simţul ridicolului, iar in mintea lor răsună glasul raţiunii si al bunului simt. Paraleli cu asemenea calităţi, politicienii dâmboviţeni se ameninţă cu tribunalul mai ceva ca personajele lui Caragiale, culmea in materie atingând-o părintele tolerantei, Liviu Dragnea. Care îşi ameninţă adversarii politici cu judecata daca aceştia îndrăznesc sa reclame Guvernul in contencios-administrativ.

Romanii rămân fără ţigări din vara

Directiva tutunului, care prevede, printre altele, acoperirea, in proporţie de doua treimi, a suprafeţei pachetelor de ţigări cu avertismente privind nocivitatea fumatului, intra in vigoare din 20 mai 2016. Industria de profil susţine ca are nevoie de şase luni ca sa-si adapteze producţia, dar autorităţile nu au prezentat încă o lege de transpunere a Directivei tutunului. Din aceasta cauza, fabricile de ţigarete vor trage oblonul din vara, iar statul va pierde încasări de 250 de milioane de euro/luna.

Fiscul nu înghite fără număr: Ii cere lui Adi Minune un milion de euro

Alături de soţia sa, Ecaterina, Adi Minune trebuie sa se prezinte in fata judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie pentru a-si justifica averea. Adi Minune ar putea rămâne fără aproape un milion de euro daca in fata Secţiei de Contencios Administrativ si Fiscal a instanţei supreme nu va putea dovedi, cu acte, proveninţa banilor pe care ii deţine. Minune a intrat in necaz in 2010, ca urmare a unei anchete declanşate de Agenţia Naţionala de Integritate , care a descoperit ca manelistul, atunci consilier local in comuna ilfoveana Ştefăneştii de Jos, nu poate justifica 104.000 euro din averea sa si a făcut, in noiembrie 2005, tranzacţii bancare considerate suspecte de peste 800.000 euro. Aşa ca Minune e pe cale sa-i zboare milionul de euroi printre degete...

PUTEREA

Clubul prietenilor Moscovei: Iancu, Fota, Comănescu

Pentru a-şi promova interesele, Federaţia Rusă are nevoie de "purtători de cuvânt". În România, Iulian Iancu, Iulian Fota şi Gabriel Comănescu, adică trei nume cu greutate ale politicii şi economiei autohtone, au periodic ieşiri publice care servesc intereselor geopolitice ale Moscovei. Zilele trecute, conducerea Gazprom anunţa creşterea exporturilor de gaz către Europa în 2015, principalul argument al Kremlinului în promovarea controversatului proiect Nord Stream-2. Potrivit şefului Gazprom, Alexei Miller, exporturile totale ale companiei în Europa, inclusiv în Turcia, au crescut cu 8%, depăşind 159 de miliarde de metri cubi în 2015. Iulian Iancu apare pe coperta revistei Petroleum Industry Review, în numărul din dec. 2015 - ian.2016. Adaptat caracterului parlamentarului, interviul este un altar închinat orgoliului şi dedicat acestui "expert al României". Iancu a vorbit din nou despre avantajele pătrunderii gazelor ruseşti şi mai mult pe pieţele Europei.

Fondul Proprietatea, pierderi de 565 milioane de lei în 2015

Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat, în 2015, pierderi de 565,1 milioane lei, comparativ cu un profit de 427,18 milioane lei în anul anterior, conform rezultatelor preliminare ale societăţii, publicate pe propria pagină de internet. ''Principalul factor care a determinat pierderea contabilă semnificativă în anul 2015 a fost modificarea de valoare justă netă negativă nerealizată aferentă participaţiilor clasificate la valoare justă prin profit sau pierdere conform IFRS, în principal generată de OMV Petrom SA, ca urmare a evoluţiei negative a preţului acţiunii acestei companii în anul 2015. Pierderea contabilă curentă şi cele reportate vor fi acoperite din profiturile contabile aferente exerciţiilor financiare viitoare'', se menţionează în raportul FP, citat de Agerpres. La 31 decembrie 2015, capitalurile proprii totale au fost de 12,05 miliarde de lei, în scădere cu 9,7% comparativ cu valoarea de la 31 decembrie 2014, de aproximativ 13,35 miliarde de lei.

Adunare publică a angajaţilor din transportul public. Sindicaliştii RATB cer ancheta DNA

Pe 16 februarie între orele 11:30 şi15:30, Sindicatul Transportatorilor APT din RATB anunţă organizarea unei adunări publice la sediul RATB - Autobaza Alexandria, din Şoseaua Alexandria nr. 150. Timp de patru ore, sindicaliştii vor face publice "ilegalităţile" care se produc în RATB, semnalate în rapoartele Corpului de Control ale Primului Ministru şi ale Curţii de Conturi. Ei reproşează procurorilor anticorupţie că nu au deschis deja anchetele, iar jaful în RATB continuă nestingherit. Oamenii scuză autoritatea locală că susţine şi impune persoane incompetente în conducerea regiei pe bază de algoritm politic, care-şi angajează rude pe bani mulţi. Sindicaliştii sunt supăraţi şi pe procurorii DNA care nu se apucă de anchetarea ilegalităţilor de la RATB.

ROMANIA LIBERA

INTERVIU Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei la Bucureşti

"E nevoie de predictibilitate când vorbim despre achiziţii publice", declară ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk, sugerând că în acest domeniu lucrurile nu sunt deloc rezolvate. Diplomatul german pare optimist atunci când se referă la primirea României în spaţiul Schengen, dar refuză să discute cererea Bucureştiului de a înfiinţa o flotă NATO la Marea Neagră. În ceea ce priveşte piaţa unică de energie a UE, căreia Germania i s-a opus în ultimii ani şi care ar presupune ca întreaga comunitate europeană să negocieze un preţ unic al gazului, ambasadorul Lauk ripostează invocând "principiile economiei de piaţă". Werner Hans Lauk spune că peste jumătate de milion de români sunt angajaţi la firmele germane de aici, adăugând că "investitorii germani au nevoie de un cadru predictibil şi solid", fiindcă nu le place să rişte, dar "atunci când decid să investească undeva îşi asumă totala responsabilitate pentru oamenii pe care îi angajează, pe care îi şcolesc şi cărora le oferă condiţii similare celor din Germania".

Curtea Supremă s-a infiltrat în cursa pentru Casa Albă

Dispariţia judecătorului Antonin Scalia de la Curtea Supremă a Statelor Unite dă startul unei bătălii politice înverşunate între preşedintele Barack Obama şi republicani privind numirea unui înlocuitor. Republicanii sunt decişi să nu abandoneze Curtea Supremă "pentru o întreagă generaţie" în direcţia stângii dacă preşedintele Barack Obama va nominaliza un succesor pentru Antonin Scalia. Judecătorul conservator aflat la Curtea Supremă timp de 30 de ani, care se opunea avortului şi era partizanul pedepsei capitale, a decedat sâmbătă la vârsta de 79 de ani, declanşând o adevărată bătălie între preşedintele democrat şi Congresul controlat de republicani pentru găsirea unui succesor. Decesul său şi implicaţiile politice intervin în plină campanie pentru alegerile prezidenţiale şi se poate spune că totul se repoziţionează între cele două tabere, democrată şi republicană.

ZIARUL FINANCIAR

Banca Transilvania raportează un profit contabil de 2,4 miliarde de lei în 2015, maxim istoric

Horia Ciorcilă preşedintele băncii din Cluj: "Suntem preocupaţi de eficientizarea, în continuare, a modelului nostru de business, de investiţii în oameni şi în tehnologie". Banca Transilvania (TLV) a înregistrat în 2015 un profit net contabil de 2,4 miliarde de lei, în creştere cu 456% faţă de anul precedent, ca urmare a înregistrării câştigului de 1,6 mld. lei din tranzacţia de preluare a Volksbank România. Activele totale ale băncii au avansat anul trecut cu 32,6%, până la 47,2 miliarde de lei, ca urmare a integrării Volksbank. Acesta este primul bilanţ şi cont de profit şi pierdere ce include ambele entităţi. Veniturile nete din dobânzi ale băncii au urcat cu 21%, până 1,4 miliarde de lei. Veniturile nete din speze şi comi­sioane au urcat cu 12%, până la 457 mil. lei. Veniturile nete din tranzacţionare, înregistrate în principal din titluri de stat, au urcat cu 41%, până la circa 180 mil. lei.

Cel mai mare venit obţinut de o persoană fizică: 20 de milioane de lei brut pe an

Aproape 620.000 de persoane fizice au obţinut în 2014 peste 8,2 miliarde de lei sub formă de venituri din profesii libere, venituri comerciale, drepturi de proprietate intelectuală şi din cedarea folosinţei bunurilor, arată datele centralizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Cel mai mare venit obţinut de o persoană fizică în 2014 a fost de 19,97 milioane de lei brut (adică circa 1,6 milioane de lei brut pe lună), obţinut în Bucureşti de o persoană cu profesie liberă, categorie în care intră avocaţii, auditorii financiari, consultanţii fiscali, contabilii, farmaciştii, medicii, notarii sau traducătorii. Pe locul doi în topul celor mai mari venituri în 2014 se află un liber-profesionist din Timiş care a încasat 16,8 milioane de lei în 2014, urmat de o persoană fizică din Teleorman, care a încasat 15 milioane de lei din venituri comerciale.

Romgaz promite investitorilor dividende de peste un miliard de lei

Romgaz Mediaş (SNG), cel mai mare producător intern de gaze naturale, a încheiat anul 2015 cu un profit net de 1,18 miliarde de lei, în scădere cu 16% faţă de rezultatul raportat anul precedent, care a fost maxim istoric. Compania îşi va suplimenta câştigul net de repartizat acţionarilor, astfel încât randamentul dividendelor urcă la 12%, cel mai mare de la bursă. Anunţul rezultatelor financiare pe 2015 alături de decizia companiei de a menţine la peste un miliard de lei dividendele pe care le va distribui în acest an acţionarilor au fost primite favorabil de piaţă. Acţiunile Romgaz s-au apreciat ieri cu 3,2% până la o cotaţie de 24,1 lei/unitate, raportând cel mai mare avans din ultimele trei săptămâni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb