REVISTA PRESEI 22.10.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 octombrie 2015

ADEVARUL

În sfârşit: Iliescu, cercetat pentru sângele vărsat

La mai bine de 25 de ani de la Mineriada din iunie 1990, când patru oameni au murit, iar alţi o mie au fost răniţi, procurorii anunţă începerea urmării penale împotriva mai multor foşti demnitari pentru infracţiuni contra umanităţii. Primii care au aflat că au calitatea de suspecţi în dosarul "Mineriada" au fost Ion Iliescu, fostul preşedinte, şi fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu. Mai exact, cei doi au fost chemaţi miercuri la sediul Parchetului General şi au fost informaţi că sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990. Tot miercuri la Parchetul General a fost citat şi fostul ministru Victor Atanasie Stănculescu. Deşi a fost chemat în calitate de suspect, procurorii nu i-au adus la cunoştinţă că este urmărit penal. Potrivit unor surse judiciare, procurorii urmează să ceară aviz de la Administraţia Prezidenţială pentru începerea urmăririi penale în cazul lui deoarece a avut calitatea de ministru în perioada 1990-1991.

Toţi oamenii Moscovei: Cine deţine controlul asupra băncilor din Moldova

După câştigarea independenţei în 1990, Republica Moldova s-a confruntat cu proliferarea bandelor de racheţi care dădeau lovituri la drumul mare. În subsidiar, se ocupau cu perceperea taxelor de protecţie de la diverşi oameni de afaceri, contrabandă şi alte afaceri ilicite. Spre sfârşitul anilor 2000, acţiunile în forţă ale autorităţilor moldovene au eliminat, de multe ori chiar fizic, cea mai mare parte din aceşti infractori. Între timp apăruseră a doua generaţie de infractori, cu legături la filiere internaţionale şi familiarizaţi cu tranzacţiile financiare. Aşa numita Mafie a gulerelor albe. Ţinta lor: confiscarea sistemului bancar moldovenesc, cu ajutorul căruia puteau spăla bani, utiliza credite preferenţiale sau pur şi simplu fura din banii deponenţilor. Încrengătura dintre oficialităţi, politicieni şi grupuri de crimă organizată se vede din opacitatea care caracterizează sistemul bancar din R. Moldova. Toţi economiştii sunt uimiţi de faptul că acţionariatul băncilor este ţinut la secret. Practic, cei care controlează băncile din ţară nu sunt cunoscuţi nici de autorităţi.

Elena Udrea, mogul de presă sub acoperire

Un milionar care a renunţat la cetăţenia română, doi patroni de trusturi media şi un consultant politic sunt cele patru personaje-cheie ale celui mai recent dosar de corupţie în care este implicată Elena Udrea. Faptele de care este acuzată Elena Udrea ar fi fost făcute în perioada decembrie 2008 - februarie 2012, atunci când politiciana a ocupat fotoliile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. Ancheta priveşte o mită de 5.000.000 de dolari, care ar fi fost primită de la milionarul Bogdan Buzăianu prin intermediul lui Radu Budeanu şi Dan Andronic şi modul în care Elena Udrea ar fi achiziţionat - prin intermediul lui Tudor Breazu, de la o firmă de stat, la preţ subevaluat, vila Săbărel din Eforie Sud.

Ce asigură "succesul" Statului Islamic

Haosul care a urmat Primăverii Arabe, retragerea trupelor americane, măsurile profund ostile intereselor politice sunnite au creat mediul propice ascensiunii ISIS. De toate acestea trebuie să se ţină cont în distrugerea grupării, spune William McCants, un cunoscut arabist de la Brookings Institution. "Astăzi ISIS este mai degrabă un proto-stat. Oferă servicii guvernamentale, este furnizor de securitate, impozitează şi face tot ceea ce fac şi celelalte state. Mai mult ISIS se percepe ca un stat. Când s-a înfiinţat în 2006, ISIS s-a autoproclamat stat, dar nu era nimic de felul acesta. Era un grup insurgent, iar până în 2008 un grup terorist clandestin subteran. Abia după 2014 se schimbă această realitate. Capacitatea de a controla un teritoriu atât de vast şi de a guverna atât de mulţi oameni a conferit credibilitate pretenţiei de a fi considerat un stat", spune el.

România ar putea "înghiţi" încă 20.000 de refugiaţi

Comisia Europeană pregăteşte un nou mecanism de relocare a refugiaţilor bazat pe procente obligatorii, nu pe cote, cum a fost până acum. Procentul revenit României ar urma să fie de 3,9% din numărul total de refugiaţi, ceea ce înseamnă că vom primi de patru ori mai mulţi imigranţi decât a stabilit iniţial UE. Conform Agenţiei europene pentru supravegherea frontierelor (Frontex), în primele nouă luni din 2015 au intrat pe teritoriul UE 710.000 de refugiaţi. Dacă raportăm această cifră la procentul impus României (3,9%), ar însemna ca noi să primim exact 27.690 de imigranţi. Chiar dacă din cifra totală mai scădem procentul celor care "pică" la triere, României oricum îi va reveni o cotă de peste 20.000 de refugiaţi, dacă va fi implementat mecanismul permanent de relocare. Însă valul de imigranţi continuă să lovească Europa, deci cota României va creşte automat.

De ce a rămas Nicolae fără titlul de Principe al României

Marilena Rotaru, care este copreşedinte al Alianţei naţionale pentru Reinstaurarea Monarhiei, a scris pe contul său de Facebook motivele pentru care Regele Mihai i-a retras nepotului Nicolae titlul de Principe al României şi calificativul de Alteţă Regală. Rotaru spune că Nicolae a fost "confiscat de cercuri oculte frecventate de personaje obscure, politicieni şi interlopi, apropiaţi fostului preşedinte", lăsând astfel de înţeles că este vorba de Traian Băsescu. Marilena Rotaru povesteşte că într-o convorbire cu principesa Margareta, a primit un mesaj de la Regele Mihai. "Stăpânindu-şi cu greu propriile emotii, Alteţa Sa Regală mi-a transmis dorinţa Regelui de a-mi spune personal ceea ce a dus la decizia din 10 august 2015", a precizat Marilena Rotaru, care a adăugat că se simte datoare să împărtăşească acest mesaj, deşi nu are niciun "mandat" din partea regelui sau a principesei Margareta.

Laura Codruţa Kovesi şi Tiberiu Niţiu, propunerile lui Cazanciuc pentru şefia Parchetelor în 2016

Robert Cazanciuc, ministru Justiţiei, a anunţat că va propune reînnoirea mandatelor în fruntea DNA, respectiv a Parchetului General, a Laurei Codruţa Kovesi, respectiv a lui Tiberiu Niţiu, arătând că este mulţumit de activitatea celor doi. Mandatul celor doi expiră în mai, anul viitor. Întrebat dacă decizia de a propune prelungirea mandatelor celor doi şefi ai parchetelor îi aparţine 100% sau poate suporta ingerinţe politice, Cazanciuc a spus: "Cu siguranţă o să aparţină 100% ministrului Justiţiei, dacă voi fi eu acela. Dacă o să fie altcineva, acest lucru nu vă pot spune". Şi vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, La Adevărul Live, în urmă cu două luni, că o sprijină pe Laura Codruţa Kovesi pentru încă un mandat în fruntea DNA, deoarece instituţia pe care o conduce este "un etalon la Bruxelles".

Congres PPE: Băsescu, da. Iohannis, ba

Partidul Popular European (PPE) organizează miercuri şi joi un Congres în care va fi aleasă o nouă echipă de conducere cu un mandat de trei ani, conform statutului. Ultimul Congres al acestei familii politice europene a avut loc la Bucureşti, în octombrie 2012. "Între timp, am mai organizat un Congres Extraordinar în martie 2014, la Dublin, în Irlanda, unde l-am desemnat pe Jean-Claude Juncker candidatul nostru pentru alegerile europarlamentare", a spus, pentru Adevărul, purtătorul de cuvânt al PPE, europarlamentarul român Siegfried Mureşan. România va fi reprezentată la întrunirea popularilor europeni de mai mulţi reprezentanţi ai PNL, PMP, UDMR şi PNŢCD (partide afiliate PPE), printre care Vasile Blaga, Alina Gorghiu şi Eugen Tomac, dar şi, surprinzător, de fostul preşedinte Traian Băsescu, care nu are nicio funcţie oficială în acest moment.

Un preot rus, surprins în timp ce binecuvânta o rachetă destinată raidurilor aeriene din Siria

Potrivit unui corespondent al agenţiei Reuters, o rachetă este stropită cu apă sfinţită de către un preot înainte de a fi fixată la un avion de luptă mobilizat în Siria, ceea ce nu este deloc surprinzător având în vedere sprijinul afirmat de şeful Bisericii Ortodoxe Ruse pentru acţiunile militare ale Moscovei în teritoriul sirian, relatează Business Insider. "Lupta împotriva terorismului este un război sfânt şi în prezent ţara noastră este poate cea care luptă cel mai activ", a apreciat patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, referindu-se la intervenţia militară a Rusiei în sprijinul regimului de la Damasc.

BANCHERUL

Digitalizarea băncilor impune umanizarea bancherilor

In noua era a digitalizării, când aproape toate serviciile bancare pot fi oferite online sau prin telefon, fără a mai fi nevoie de prezenta fizica a clienţilor in sucursale, bancherii au nevoie mai mult ca niciodată sa devina mai umani si mai sociabili cu cei cărora le oferă servicii si produse. Revoluţia tehnologiei online a permis in ultimii ani o creştere spectaculoasa a gradului de interacţiune a diverselor grupuri sociale, inclusiv clienţii băncilor, care au reuşit astfel sa se informeze mai bine si sa se organizeze in vederea rezolvării diverselor probleme pe care le aveau in relaţia cu băncile, inclusiv sa le dea in judecata. Ceea ce in trecut, in mediul exclusiv off-line, era aproape imposibil de realizat. Bancherii însă au rămas in urma revoluţiei tehnologice si sociale, izolaţi undeva in turnurile lor de sticla. Nu au socializat cu clienţii lor, nu si-au deschis pagini Facebook pentru a se împrieteni cu clienţii lor sau pentru a primi reclamaţii si a le răspunde eficient, ci doar pentru a-si face reclama si sa pună diverse poze, nu si-au făcut bloguri in care sa le împărtăşească experienţele si sa le furnizeze informaţii utile.

Un nou acord cu FMI, de tip flexible line, se conturează ca imposibil

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ca "există serioase rezerve că România îndeplineşte condiţiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line" si si-a exprimat "îngrijorarea cu privire la vulnerabilităţile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor", după întâlnirea de ieri cu delegaţia FMI, condusa de Andrea Schaechter. Economiştii băncii locale ING apreciază ca exista slabe şanse ca Romania sa încheie un nou acord cu FMI, după ce precedentul a expirat in septembrie, fără sa fi fost încheiat cu succes, din cauza masurilor de relaxare fiscala iniţiate in iunie, prin reducerea TVA la alimente, urmate de alte reduceri de taxe si impozite de anul viitor, prevăzute in noul Cod Fiscal. Abia după alegerile de anul viitor am putea avea un nou acord cu instituţiile financiare internaţionale, considera economistul-şef al ING, Ciprian Dascălu.

CURENTUL

14 iunie, ziua când n-am murit - de George Roncea

Iliescu arestat pentru sângele vărsat! În urmă cu 25 de ani. 14 iunie "90. După o goană nebună prin facultate, se auzeau deja pe jos bubuiturile uşilor sparte de mineri, iar micul nostru grup de vreo 13 studenţi (am mai găsit nişte fete care îşi făceau, naive, lucrările de diplomă) s-a oploşit într-un atelier părăsit, din turnul de deasupra intrării în facultate, unde se aflau tot felul de gioarse şi planşete stricate, inclusiv un pian vechi. Am îngrămădit nişte planşete într-un colţ şi ne-am adăpostit cu răsuflarea tăiată aşteptând apariţia minerilor. N-a durat mult. Bubuiturile şi zbieretele se apropiau. Au dat de perete uşa atelierului dar la început nu ne-au observat. Un miner, sprijinit pe mâna stângă într-un topor, s-a proţăpit în faţa pianului paradit şi a început să bată în clape. Mi s-a tăiat răsuflarea de emoţie artistică de data asta. Imaginea era şocant asemănătoare cu o scenă a unui tablou - "Răscoala" - de Ilia Repin, un mare artist rus al şcolii realiste de pictură, contemporan cu Tolstoi. Până şi lumina cădea la fel. Aş fi vrut să-i fac o poză "pianistului", însă declanşatorul ar fi făcut o gălăgie infernală.

Camera Deputaţilor a votat pentru cote voluntare de refugiaţi

Camera Deputaţilor a votat pentru aplicarea principiului caracterului voluntar pentru orice mecanism de transfer în problema migraţiei. Plenul Camerei Deputaţilor, reunit în şedinţa din 21 octombrie, a adoptat cele şapte opinii privind migraţia, procedurile de returnare, mecanismele de transfer şi politica de azil, în baza comunicărilor transmise de Comisia Europeană. Cele şapte opinii au fost anterior adoptate în cadrul şedinţei Comisiei pentru afaceri europene de la începutul lunii octombrie. Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, a declarat că deciziile în materie de migraţie trebuie să se bazeze pe căutarea consensului la nivelul tuturor statelor membre.

Foto - de Tia Şerbănescu

Fotografia anului îi aparţine puţin fotogenicului Dan Mihalache, şeful Cancelariei prezidenţiale. Acesta a fost surprins dormind răsturnat peste speteaza scaunului, cu capul atârnând într-o parte în timp ce se afla în mijlocul discuţiilor oficiale la Belgrad. Preşedinţii Iohannis şi Nicolić se retrăseseră pentru o discuţie între patru ochi iar delegaţiile rămăseseră în salonul de protocol aşteptându-i să revină. Misiunea s-a dovedit prea grea pentru Mihalache care s-a prăbuşit în somn într-o poziţie atât de indecentă încât părea un şef de gară mort de beat după un chef cu şeful de post. Hidoasă poză! Fotomodelul a replicat confuz dovedind că nu s-a deşteptat nici acum: "poza este o manipulare ordinară". Unde-o fi manipularea? Mihalache a explicat că delegaţiile erau într-o pauză drept care "şi ceilalţi îşi vedeau de treabă". Ca şi el, adică. Asta e treaba lui: să doarmă în post. Finalul e apoteotic: "mi-aş fi dorit eu să aţipesc dar n-am această capacitate, din păcate". Asta-i culmea! Vasăzică, acolo în poza în care dormea, Mihalache de fapt lucra. Aşa stă el când lucrează pentru patrie: îi cade capul pe spate. Dormi, băiete, dormi în pace, ţara consilier te face.

EVENIMENTUL ZILEI

Mineriada din 13- 15 iunie 1990 - o Conspiraţie a Statului împotriva propriilor cetăţeni | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Societatea românească postdecembristă nu se va însănătoşi moral pînă nu va face dreptate, pe cale juridică, în trei Dosare: a) Al Revizuirii Procesului Ceauşescu, moment care, prin călcarea în picioare a minimelor reguli de civilizaţie, România s-a compromis în Lume ca o ţară de gorile; b) Al Teroriştilor din decembrie, Diversiune pusă la cale şi aranjată de Grupul infracţional organizat care a pus mîna pe Putere în 22 decembrie 1989; c) al Mineriadelor. Mineriada, cuprinzînd 13-14-15 iunie 1990, a fost o Conspiraţie a Statului împotriva Cetăţenilor. Ion Iliescu e cel care şi-a asumat public chemarea minerilor şi a maselor muncitoreşti. În realitate, aducerea minerilor şi coordonarea lor prin Bucureşti sînt opera unui Grup infracţional organizat care a conceput Mineriada şi i-a asigurat buna desfăşurare. De aceea, ancheta şi procesul trebuie să cuprindă nu numai iniţiatorii, dar şi executanţii. Ar fi bine de aflat şi chemat la anchetă şi lucrătorii din Poliţie şi Servicii Secrete care au dus pe mineri la adrese precise din Bucureşti. Dosarul n-are importanţă din punctul de vedere al sancţiunilor. Procesul Mineriadei chiar şi sub forma juridică rămîne un Proces al Istoriei: Cel de aflare a Adevărului!

Valentin Popoviciu, vicepreşedinte RCS&RDS: "Ne uităm cu interes la Netcity"

RCS&RDS, unul dintre cei mai importanţi operatori telecom din regiune, ar putea cumpăra poriectul NetCity scos la vânzare luna trecută. RCS&RDS care are mai multe reţele subterane dezvoltate în oraşe din ţară ar putea cumpăra compania Netcity Telecom, care construieşte reţeaua subterană de fibră optică a Bucureştiului. Valentin Popoviciu, vicepreşedinte RCS&RDS a declarat că se poartă discuţii pe această temă, dar nu a dorit să ofere niciun comentaroi. Netcity Telecom, al cărei principal activ este reţeaua de peste 1.000 de kilometri de fibră optică din Capitală, a fost scoasă la vânzare de grupul UTI controlat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Investiţiile RCS&RDS în reţele se ridică la peste 2 miliarde de dolari. Compania are 10.000 de angajaţi.

ÎNTÂLNIRE DE TAINĂ la Ministerul Apărării. MARELE MAESTRU al Cavalerilor Templieri s-a întâlnit cu Mircea Duşa

Ministerul Apărării Naţionale (MapN) a anunţat că ministrul Mircea Duşa s-a întâlnit cu generalul american Patrick E. Rea. Acesta este Marele Maestru III al OSMTH - Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim. Oficialul SUA urmează să primească, joi, titlu academic Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Politehnice Bucureşti (UPB). O întâlnire aproape trecută cu vederea de mass-media din România a avut loc, miercuri, la sediul Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Oficial, MApN a anunţat că ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, l-a primit pe generalul de brigadă (r.) Patrick E. Rea. Acesta este Marele Maestru III al OSMTH - Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim -, aşa cum se arată pe pagina oficială a organizaţiei. Generalul US Army este preşedinte al Executive Committee of Illinois, membru în United States Air Force Association, membru în Association of the United States Army, membru în Board of University of Illinois şi profesor de ştiinţă militară la Universitatea din Illinois.

Ioan Niculae, la un pas de eliberare din penitenciarul de lux de la Găeşti

Judecătoriei Găeşti a decis, astăzi, ca Ioan Niculae să fie eliberat din închisoare condiţionat, după doar şase luni de detenţie. Decizia este atacabilă de procurori, aşa că pentru moment patronul de la compania InterAgro şi al echipei de fotbal Astra va mai sta după gratii. La decizia Judecătoriei a contat faptul că Ioan Niculae are peste 60 de ani (deci poate executa doar o treime din pedeapsă) şi a scris cinci cărţi, anunţă Digi 24. Decizia nu este însă definitivă, iar procurorii o pot contesta. Pedeapsa lui Niculae este de 914 zile, iar pentru a putea cere eliberarea condiţionată, acesta trebuia să execute o treime, respectiv 304 zile. El a executat doar şase luni, la care se adaugă cele cinci cărţi scrise de milionar după gratii care i-a adus zile câştigate din pedeapsă. Procurorii au atacat deja această decizie a instanţei de judecată. Ioan Niculae a mai depus două cereri, respinse de judecători.

Ce a căutat Assad în Rusia?

Liderul de la Damasc şi-a asumat riscurile unui zbor periculos, printre tirurile de rachete ale rebelilor, în prima sa vizită externă de la începerea războiului civil. Doar pentru a-i mulţumi personal lui Putin? Kremlinul a păstrat secretul asupra vizitei lui Bashar Al-Assad până ce acesta s-a întors cu bine la Damasc, a informat purtătorul de cuvânt al lui Putin,Dmitri Peskov. O recunoaştere implicită a riscurilor pe care le-a înfruntat liderul sirian survolând un teatru de război, la doar câteva zile după ce rebelii au primit o nouă livrare de armament american modern. O primă ipoteză este că ambele personaje aveau nevoie de o strângere de mână în direct, în scopuri propagandistice. Assad, pentru a arăta că rămâne în cărţi pentru o soluţie negociată, deşi toată lumea îi cere să plece, Putin, pentru a-şi consolida sprijinul opiniei publice de acasă, pe fondul informaţiilor (neconfirmate încă) despre primii ruşi morţi în Siria.

JURNALUL NATIONAL

Asiguraţi cu forţa. Cum va strânge Fiscul banii Sănătaţii

Intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal va produce din nou haos la administraţiile fiscale, încă de la început de an. Imediat după Revelion, toate persoanele fizice fără venituri vor trebui să se îmbulzească la ghişee pentru a depune declaraţiile pentru CASS (contribuţia la asigurările sociale de sănătate), termenul limită fiind 15 ianuarie. În caz contrar, riscă o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei, potrivit noului Cod de procedură fiscală. În România, legislaţia contribuţiilor la sănătate este absurdă atât din punctul de vedere al impunerii, cât şi al beneficiilor acordate. De la 1 ianuarie 2016 chiar şi cei fără venituri vor fi obligaţi să depună o declaraţie la ANAF, în termen de 15 zile de când nu mai contribuie într-o formă sau alta la bugetul asigurărilor CASS, în valoare de 5,5% din salariul minim brut, care va fi de 1.200 de lei pentru 2016, după cum a anunţat Guvernul. Altfel spus, în condiţiile în care nu va încasa niciun ban, o persoană va trebui să dea 66 de lei pe lună, respectiv 792 de lei pe an. sociale de sănătate, şi să plătească lunar.

Sinteza zilei: Dorin Cocoş, denunţător în dosarul care o îngroapă pe Elena Udrea

Principalul denunţător în noul dosar al Elenei Udrea, care se află acum la Camera Deputaţilor spre avizare, la cererea DNA, este Dorin Cocoş, fostul ei soţ. Informaţia a fost prezentată de Mihai Gâdea, miercuri seară, la "Sinteza zilei". Ceilalţi denunţători ai Elenei Udrea sunt Ana Maria Topoliceanu, prietena fostului ministru, şi Tudor Breazu, fostul ei asistent. Procurorii anticorupţie o acuză pe Elena Udrea că, în perioada în care a fost ministru, ar fi primit mită de la afaceristul Bogdan Buzăianu pentru un contract cu Hidroelectrica. Astfel, potrivit DNA, în ianuarie 2012, Buzoianu îi trimite Elenei Udrea o valiză cu peste 4 milioane de dolari, prin intermediarul Radu Budeanu, la sediul PDL. Din aceşti bani, Elena Udrea a plătit datorii de 800 de mii de dolari ale publicaţiei Evenimentul zilei, dar şi campanii electorale ale PDL la Primăria Capitalei şi la Primăriile de Sector 1 şi 5.

Rulaj record de aproape 100 de milioane de euro miercuri pe Bursa de la Bucureşti

Tranzacţiile derulate miercuri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au atins o valoare record de 441,36 milioane de lei (99,64 milioane de euro), pe fondul înregistrării în sistem a operaţiunii prin care Fondul Proprietatea a vândut un pachet de circa 4% din acţiunile Romgaz (SGN). Fondul Proprietatea a anunţat marţi că a vândut pe Bursa de Valori Bucureşti un număr de 14.715.000 acţiuni Romgaz, pentru care a încasat peste 419,37 milioane de lei. Fondul Proprietatea a vândut, în cadrul aceleiaşi oferte, şi un pachet mult mai mic de acţiuni Romgaz, prin GDR-uri, la Londra. În total, pe BVB şi pe Bursa de la Londra, Fondul Proprietatea a vândut 4,15% din acţiunile Romgaz, mai mult decât intenţiona iniţial, pentru 456 milioane lei (103,1 milioane euro), cu un discont de 6,8%.

NATIONAL

Se tem de anchetele DNA: expiaţii multinaţionalelor spală putina!

Cu toate ca Romania nu poate fi încadrata in niciun caz in rândul tarilor aşa-zise "bananiere", fiind stat membru al Uniunii Europene, influentele companii multinaţionale au reuşit sa dea tunuri incredibile in tara noastră. Unde au obţinut profituri pur si simplu fabuloase, cu mult mai mari decât in celelalte tari unde deţin filiale. Asta ca sa nu mai vorbim ca banii au fost repatriaţi aproape in totalitate către companiile mama, prin intermediul off-shore-urilor sau a tot felul de alte inginerii fiscale. Temându-se ca vor fi atinşi din urma de "tăvălugul" DNA, unele dintre multinaţionalele care se simt cu musca pe căciulă recurg deja la masuri drastice, începând, in disperare de cauza, sa-si retragă expiaţii din tara noastră. După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, reprezentanţii străini ai mai multor multinaţionale care deţin împreuna "felii" impresionante din cifra de afaceri din Romania sunt deja înştiinţaţi ca vor fi transferaţi pe alte meleaguri ale globului.

Lui Ion Iliescu i-a venit nota de plata pentru Mineriada din 13 - 15 iunie

Începând de ieri, Ion Iliescu este inculpat oficial in dosarul Mineriadei din iunie1990, pentru "infracţiuni contra umanităţii". "Răspund doar in fata Marii Adunări Naţionale!", a decretat Nicolae Ceauşescu in decembrie 1989 si aşa a ţinut-o pana la moarte. Urmaşul sau, Ion Iliescu, nu va scăpa la fel de ieftin. Nu pentru ca nu mai exista Marea Adunare Naţionala (actualul Parlament o poate înlocui cu succes la o adică), ci pentru ca procurorii militari care instrumentează dosarul Mineriadei nu mai pot lăsa balta ancheta. Ca urmare, Ion Iliescu va trai, la bătrâneţe, cel mai rău coşmar: acela in care el a ajuns sa fie inculpat si anchetat ca un om oarecare. Revenind strict la Mineriada de la care i se trage ponosul primului revoluţionar al tarii, trebuie menţionat ca, in conformitate cu scriptele oficiale, violentele de atunci s-au soldat cu patru morţi, trei râniţi si mai mult de o mie de persoane vătămate.

Benjamin Netanyahu: Hitler nu a vrut sa-i extermine pe evrei!

In fata celui de-al 37-lea congres sionist premierul israelian a spus ca nu Adolf Hitler a dorit "soluţia finala", ci ca Marele Muftiu al Ierusalimului i-a dat aceasta idee liderului nazist. Marele Muftiu al Ierusalimului, Haj Amin al-Husseini i-a propus lui Hitler exterminarea evreilor. Făcând referire la o întâlnire, in 1941, dintre al-Husseini si Adolf Hitler, Benjamin Netanyahu a spus: "Hitler nu dorea sa-i extermine pe evrei in acel moment. El voia doar sa-i expulzeze pe evrei. "Si atunci Haj Amin al-Husseini a venit sa-l vadă pe Hitler si i-a spus: daca ii expulzezi, vor veni cu toţii aici (in Palestina). Iar Hitler a întrebat: Si atunci ce sa fac cu ei? Arde-i, a răspuns muftiul", a explicat Netanyahu. Evident, discursul premierului israelian a provocat critici dure iar reacţia liderului opoziţiei israeliene, Yitzak Herzog, nu a întârziat sa apară, calificând vorbele lui Netanyahu o "distorsiune periculoasa a istoriei".

PUTEREA

Aproape un milion de bugetari vor lua salariile din decembrie în avans

Angajaţii de la stat care se ocupă de implementarea proiectelor europene, dar şi personalul care este implicat în proiecte cum ar fi cele de tip POSDRU iau salariile mai devreme. Ministrul Fondurilor Europene Marius Nica a declarat că aproape un milion de persoane vor primi salariile în avans pentru luna decembrie. În total, 903.000 persoane care îşi vor primi salariile, subvenţiile, onorariile sau stimulentele pentru luna decembrie în aceeaşi lună, nu în ianuarie, cum era programat. "În mod normal salariile din decembrie se plătesc în ianuarie, astfel ele nu ar mai fi fost eligibile să fie trimise la Comisia Europeană. Ultima dată pentru cheltuială eligibilă este 30 decembrie", a declarat ministrul Marius Nica la România TV. Ministrul a precizat că devansarea plăţilor va fi reglementată printr-o ordonanţă de urgenţă.

Joe Biden şi-a anunţat decizia privind Casa Albă

Vicepreşedintele american Joe Biden a anunţat că nu va candida la Casa Albă şi că va renunţa să o înfrunte pe favorita în alegerile prezidenţiale Hillary Clinton. 'Din păcate, cred că nu dispunem de timpul necesar pentru a prezenta o candidatură şi pentru a câştiga învestitura' democrată, a anunţat Joe Biden, în vârstă de 72 de ani, într-o declaraţie la Casa Albă alături de preşedintele Barack Obama şi de soţia sa Jill. Vicepreşedintele a avertizat însă că 'deşi nu este candidat, va apăra în mod clar şi cu toată forţa valorile Partidului Democrat şi conducerea pe care ţara ar trebui să o aibă: Acest partid şi această ţară ar face o greşeală tragică dacă ar respinge sau ar încerca să se debaraseze de bilanţul administraţiei Obama', a declarat Joe Biden. 'Democraţii ar trebui nu numai să apere şi să protejeze acest bilanţ, ci ar trebui să facă campanie pe baza acestor realizări", a mai spus el.

ROMANIA LIBERA

Dosarul Brâncuşi pentru UNESCO, o catastrofă plină de greşeli de limbă şi de conţinut

Dosarul de candidatură al Ansamblului Brâncuşi, pentru înscrierea în patrimoniul UNESCO, a fost trimis la Paris plin de greşeli de limbă şi de conţinut. Oficial, Institutul Naţional al Patrimoniului a motivat că a fost retras pentru "completări", ascunzând însă problemele de fond, din cauza cărora Comitetul Patrimoniului Mondial nu a decis includerea operelor de la Târgu Jiu pe listele UNESCO. De 25 de ani, România doreşte să includă operele lui Brâncuşi de la Târgu Jiu pe listele UNESCO. În mod normal, dată fiind anvergura internaţională a sculptorului şi unicitatea ansamblului, înscrierea pe listele UNESCO ar fi fost un demers uşor, de fiecare dată însă autorităţile române au dat dovadă de incompetenţă şi nu au reuşit să convingă experţii de la Paris să accepte propunerea noastră. Un capitol din acest raport este plin de greşeli de limbă, de cuvinte inexistente în franceză şi de repetiţii supărătoare. O frază la începutul textului a fost copiată de pe Wikipedia.

ASF vrea falimentul Astra, indiferent de preţul plătit de clienţi

Autoritatea de Supraveghere Financiară s-a grăbit să ceară falimentul Astra Asigurări, deşi era evident că nu era pregătită pentru gestionarea unui eveniment de asemenea amploare. Fondul de Garantare a fost "upgradat" pe repede înainte printr-o lege promovată forţat şi a ajuns să preia dosarele de daună de la Astra din camioane, în mijlocul câmpului. ASF şi Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) nu erau deloc pre­gătite pentru falimentul unei societăţi de asigurare de dimensiunile Astra, şi totuşi au dorit neapărat ca cel mai mare asigurător local să intre pe calea lichidării. Problemele pe care FGA le întâmpină astăzi cu gestionarea zecilor de mii de daune arată clar că decizia ASF a fost una pripită. Mai mult, nici măcar legislaţia nu a fost modificată în aşa fel încât să permită Fondului să gestioneze un astfel de faliment.

ZIARUL FINANCIAR

Austriecii, francezii şi grecii şi-au redus expunerile în cinci ani de la 17 mld. euro la 8,5 mld. euro

Procesul de dezintermediere financiară s-a accentuat în ultimii ani, liniile de finanţare primite de subsidiarele locale de la băncile-mamă din Austria, Franţa şi Grecia înjumătăţindu-se în perioada 2010- iunie 2015. Volumul surselor atrase de la băncile-mamă din Austria, Franţa şi Grecia a coborât de la 17,2 mld. euro la sfârşitul anului 2010, la circa 8,5 mld. euro în iunie 2015. Cea mai mare parte a sistemului bancar românesc este deţinută de capitalul străin, iar cele mai mari deţineri (circa 60% din activele totale) sunt înregistrate de grupurile financiare din Austria, Franţa şi Grecia. În cazul băncilor austriece, sursele atrase de subsidiarele locale de la băncile-mamă au coborât de la 9,8 mld. euro în 2010 la circa 5 mld. euro la sfârşitul anului 2014, acest nivel menţi­nându-se şi în prima jumătate a acestui an, potrivit datelor BNR. Francezii au diminuat finanţarea pe piaţa locală cu circa 1,6 mld. euro, la 0,6 mld. euro în iunie 2015. La băncile româneşti cu capital grecesc, finanţarea de la băncile-mamă s-a redus de la 5 mld. euro în 2010 până la 2,9 mld. euro în vara anului 2015, reprezentând 18% din total pasiv.

Când americanii clădesc un stat mondial

După cel de-al doilea război mondial, Statele Unite ale Americii au început să construiască bucată cu bucată un stat mondial, în acelaşi mod în care sunt construite ţările moderne, scrie pentru Les Echos istoricul Philippe Fabry. Les Echos este un cotidian francez de informaţie economică şi financiară de orientare liberală. Se spune adesea că ne îndreptăm spre o lume multipolară, că hegemonia mondială americană nu este decât o "paranteză" aşa cum, înaintea ei, a fost hegemonia Imperiului Britanic la graniţa dintre secolele XIX şi XX, pierdută din cauza ascensiunii Germaniei, Statelor Unite apoi a Rusiei, continuă Fabry. Este uitat că dominaţia americană instaurată după 1918 şi, mai ales, după 1945 este de cu totul altă natură faţă de cea a Imperiului Britanic. Niciodată hegemonia britanică nu a fost percepută ca o încălcare a ordinii naţionale europene şi a rivalităţilor tradiţionale: Anglia era cea mai mare putere, eventual arbitru între "camarazii" de joacă.

Comisarul care luptă să pună multinaţionalele "cu botul pe labe"

Margrethe Vestager, comisarul european al concurenţei, se pregăteşte să lanseze cel mai dur atac de până acum al Uniunii Europene contra companiilor care nu-şi plătesc taxele acolo unde fac bani. Ofensiva, cu reguli noi care vor impune multinaţionalelor costuri financiare grele, ar putea fi pornită chiar săptămâna aceasta, scrie Financial Times. Se pare că Vestager şi-a amânat săptămâna trecută prima vizită în China pentru a finaliza cazuri privind Fiat în Luxemburg şi Starbucks în Olanda. Mai greu avansează cazurile Apple din Irlanda şi Amazon din Luxemburg. În lupta cu multinaţionalele comisarul schimbă regulile. Pentru combaterea evaziunii fiscale s-au folosit de obicei acorduri "blânde" convenite la discuţii precum cele ale G20 şi OCDE. Comisia se foloseşte acum de una dintre cele mai puternice arme ale sale, ajutorul de stat, pentru rezolvarea problemei. A­ceas­ta înseamnă că ţările care oferă multinaţionalelor condiţii neobişnuit de favorabile sub forma unor facilităţi fiscale sau acorduri le oferă de fapt subvenţii ilegale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb