
După mareea de adrenalină din "Noaptea alegerilor", acum, că s-au mai liniştit apele, putem să ne întrebăm ceva mai lucizi cine e cîştigătorul şi cine pierzătorul. Păi, cum cine e cîştigătorul? Nicuşor, vezi bine! "Persoana fizică" Nicuşor Dan, desigur. Fie şi numai pentru că i-a reuşit scamatoria iar, ca răsplată, va fi mutat din biroul de la Primăria Bucureştilor în cel, mult mai dichisit, de la Cotroceni. Plus toate celelalte avantaje şi privilegii care vin, la pachet, pentru cel "încoronat" cu funcţia de Preşedinte al României. Şi, sunt multe! Mult prea multe, chiar, şi cît se poate de consistente, cînd e vorba despre huzurul şi propăşirea alesului. Eu vă întreb, din punct de vedere politic. Din această perspectivă, singura care ar trebui să conteze, pe cine reprezintă Nicuşor? Nu reprezintă pe nimeni! Nu e PSD, nu e PNL, nu e AUR, nu e POT. Şi nici USR nu o să poată zice cineva că mai e, după ce l-au dat ăia afară cu un picior bine simţit în părţile moi ale dosului, iar partidul l-au făcut cadou unei tăntici pline de un fanat farmec "televiziv" şi de succese "primăreşti" în eterna şi fascinanta urbe a Cîmpu-Lungului. Cineva "cu simţ politic" cum, prin definiţie, este eternul nostru cetăţean turmentat, o să spună că au cîştigat cei mai bine de şase milioane de alegători care au pus în urnă buletinul cu ştampila pe Nicuşor. Alesul, imediat ce s-a văzut ales, a avut grijă, însă, să relativizeze imediat această interpretare. I-a chemat la pieptul său vînjos, ca un tată iubitor, şi pe ceilalţi vreo cinci milioane de votanţi care au pus ştampila pe Simion. Ba, i-a revendicat chiar şi pe cei care nici măcar nu au votat. Conform Constituţiei României, aceasta este atitudinea şi interpretarea corectă! Preşedintele României are obligaţia ca, prin acţiunile şi demersurile sale instituţionale, politice, să îi reprezinte pe toţi cetăţenii ţării, nu doar pe cei care l-au votat. Iohannis, spre exemplu, nu a putut să înţeleagă asta, nici în două mandate, cît s-a lăfăit la Cotroceni! O bilă albă pentru Nicuşor, deci, din start! Rezultanta acestei părţi de analiză, surprinzătoare poate pentru unii: cîştigătorul este....."Nimeni". Din punct de vedere politic, la Cotroceni merge "Nimeni" şi "Nimeni" va fi în lume reprezentantul nostru, al cetăţenilor din România. Desigur, şi al României, ca entitate politic-statală. Şi uite aşa, îmi vine şi mie să strig, cu disperarea din Psalmul lui Celan: "Lăudat fii tu, Nimeni. De dragul tău vrem noi să-nflorim. În tine-oglindiţi".
Cu cîştigătorul ne-am lămurit! Acum, să vedem cine a pierdut. Simion, o să spună elevul silitor din prima bancă. Aşa e, iar spre deosebire de Nicuşor, el reprezintă pe cineva. Nu doar cele cinci milioane şi aproape jumătate de votanţi, ci mult mai mult şi încă ceva pe deasupra. El reprezintă România socială uitată, neglijată, dispreţuită, trimisă la lada de gunoi a istoriei de aşa zisele noastre elite politice, de guvernările deceniilor care s-au scurs din 1989 şi pînă azi. Acea Românie care nu a intrat decît cu numele în Europa. O Românie înfricoşată de posibilitatea de a fi tîrîtă în cele mai mari belele ale războiului. Cu cine? Cu Rusia! O Românie care, spre deosebire de cea oficială vede şi înţelege ce înseamnă asta, pe pielea vecinilor din Ucraina. O Românie a dezmoşteniţilor "tranziţiei", nu doar "de la ţară", ci şi "de la oraşe". O Românie în care mitul binelui din vremurile lui Ceauşescu este mai viu decît poveştile fără cap şi coadă însăilate pe sticla televizorului de "ăştia care-i luară locul". O Românie a dezmoşteniţilor dezindustrializării, a prăbuşirii organizării agricole, o Românie de victime ale haitei rapace a "importatorilor agricoli" şi ai altor haite de spoliatori grijulii doar cu asigurarea prăzii lor, nepăsători de soarta celorlalte "sălbăticiuni ale pădurii". O Românie care, iraţional, ilogic, dar îndreptăţit din punctul ei de vedere, aşteaptă mai mult bine şi linişte de la moaştele sfintei Paraschiva şi din vorbele preoţilor bisericii din sat decît din cuvintele decretelor Ursulei de la Bruxelles. O Românie căzută în prăpastia dintre două lumi din adîncurile căreia nu mai întrevede nici o scăpare. Asta nu înseamnă că această parte a României va dispărea de la o zi la alta, sau că vocea ei nu se va face auzită, măcar la vot, atîta vreme cît acest privilegiu va fi menţinut de Constituţie şi de legile guvernării.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2025, 00:21)
... la ora asta tarzie ... am un singur gand ... prea multi s-au bazat pe romani ;) ...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2025, 00:31)
... in idiotenia ultiolor alegeri ... nu m-ar mira ca primul front sa schimbe cetatemi a ...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2025, 00:41)
.... scuzati-mi gramatica, scriam pe telefon, voiam sa spum "ultimilor" dar mi-a esit ceva ceva cu "olo" ... nici nu s-au spus multe ... nici nu a fost jurat noul presedite ... si deja exersam rezervistii??
...