SIF Hoteluri vinde hotelul DoubleTree by Hilton din Oradea cu 11 milioane euro

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 6 iunie 2022

Sursa foto: Hiltonhotels.com

Sursa foto: Hiltonhotels.com

Anul trecut DoubleTree by Hilton a avut afaceri de 13,19 milioane lei, echivalentul a 80% din afacerile totale ale SIF Hoteluri, după cum reiese din raportul anual al companiei

SIF Hoteluri, companie deţinută de SIF Banat-Crişana (SIF1) a încheiat, în data de 3 iunie, o promisiune bilaterală pentru vânzarea hotelului DoubleTree by Hilton din Oradea pentru suma de 11 milioane de euro, se arată într-un comunicat publicat de companie, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit raportului, contractul de vânzare-cumpărare priveşte transferul întregii activităţi hoteliere, economice şi comerciale desfăşurate în cadrul Hotelului DoubleTree by Hilton din Oradea, incluzând imobilele, mijloacele fixe, obiectele de inventar, stocurile de mărfuri, activele mobile necorporale, angajaţii, contractele cu furnizorii şi orice alt activ corporal sau necorporal.

"Aprobarea vânzării mai sus menţionate de către Consiliul de administraţie al SIF Hoteluri s-a realizat în baza hotărârii nr. 1/17.03.2022 a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor SIF Hoteluri, prin care Consiliul de Administraţie a fost împuternicit să efectueze tranzacţia, la un preţ cel puţin egal cu valoarea justă rezultată dintr-un raport de evaluare, întocmit de un evaluator independent autorizat, cu cel mult trei luni anterior agreării preţului de vânzare", se arată în raport.

În document se menţionează că tranzacţia s-a realizat prin negociere directă, preţul final fiind de 11 milioane de euro, peste limita superioară a intervalului de preţ estimată prin raportul de evaluare.

"În baza promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare urmează a se încasa un avans în sumă de patru milioane de euro, urmând ca diferenţa de preţ să fie încasată odată cu încheierea contractului de vânzare-cumpărare. Transferul dreptului de proprietate de la vânzător la cumpărător urmează să se efectueze numai la momentul achitării integrale a preţului, în baza şi în conformitate cu clauzele contractului de vânzare-cumpărare care urmează a fi încheiat", se mai arată în raport.

Conform materialelor informative ale adunării SIF Hoteluri din martie, în care a fost aprobată înstrăinarea hotelului, decizia scoaterii la vânzare a unităţii turistice se justifica prin lipsa perspectivelor de creştere a afacerii din cauza impactului avut de pandemia Covid-19 asupra industriei ospitalităţii atât în plan global cât şi local. De asemenea, se menţiona că de la deschidere şi până la acel moment, hotelul DoubleTree by Hilton din Oradea avusese un rezultat negativ.

Potrivit raportului SIF Hoteluri pentru anul trecut, în 2021 DoubleTree by Hilton a avut un profit net de 3,6 milioane de lei. Cifra de afaceri s-a situat la 13,19 milioane de lei, echivalentul a 80% din afacerile totale ale SIF Hoteluri, de 16,4 milioane de lei. În 2020 DoubleTree by Hilton a avut o pierdere de 11,49 milioane de lei, în timp ce în 2019 unitatea de cazare şi alimentaţie din Oradea a înregistrat un profit de 0,46 milioane de lei.

În vara anului trecut, SIF Hoteluri a vândut hotelul Rusca din Hunedoara pentru 1,1 milioane de euro fără TVA către Nicolae Căpuşan, ce deţine grupul din care fac parte hotelurile SunGarden din Turda, SunGarden Therme din Dej, precum şi complexul hotelier SunGarden Resort din Cluj Napoca. Conform unui document publicat pe site-ul BVB, SIF-ul a vândut hotelul pentru că întregistra pierderi şi necesita investiţii semnificative pentru a putea răspunde exigenţelor pieţei şi normelor legale în vigoare.

Tranzacţia a stârnit nemulţumirea Asociaţiei Investitorilor la SIF-uri (AISIF). Cătălin Buzdea, membru AISIF a arătat într-un material publicat în ziarul BURSA că SIF-ul a vândut hotelul sub valoarea contabilă din urmă cu şase ani.

SIF Banat-Crişana deţine 98,99% din SIF Hoteluri, iar Statul Român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, are 0,03% din societate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Acum procurorii DIICOT au motive sa se autosesizeze in cele doua cazuri de evaziune prin vanzarea hotelului Rusca din Hunedoara si hotelului DoubleTree by Hilton de catre cei de la Sif Hoteluri SA la preturi sub pretul pietei imobiliare din cele doua orase.

    Asta inseamna prejudicierea celorlalti actionari ai Sif-ului Banat-Crisana avand in vedere ca Sif Hoteluri SA e detinut de Sif 1 cu 98,99% . 

    1. Pret subevaluat, oare de ce??

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb