SIF Transilvania şi Asociaţia Brokerilor nu au reuşit să anuleze planul tarifar al BVB

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 aprilie 2018

SIF Transilvania şi Asociaţia Brokerilor nu au reuşit să anuleze planul tarifar al BVB

Brokeri: Conducerea BVB poate reduce tarifele, pentru că acţionarii au aprobat niveluri maximale

Acţionarii BVB au decis aprobarea de principiu a iniţierii de către BVB a demersurilor pentru înfiinţarea Contrapărţii Centrale

Dan Paul: "Studiul privind CCP lungeşte procedura"

Noul plan tarifar al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), implementat de la începutul anului, rămâne în vigoare, după ce acţionarii operatorului de piaţă nu au aprobat, ieri, propunerea de anulare a schemei de taxe, înaintată de Asociaţia Bro­kerilor şi SIF3 Transilvania.

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor BVB de ieri a avut un cvorum de 55,47%, iar în favoarea anulării planului tarifar au votat 43% din acţionarii prezenţi, în timp ce împotrivă au fost 46%, astfel că nu s-a luat o decizie privind propunerea.

Unele surse prezente la AGA vorbeau despre faptul că, dintre SIF-uri, SIF Moldova ar fi fost cea care a înclinat balanţa, spre păstrarea planului tarifar.

Totuşi, unii acţionari prezenţi la AGA au spus că administratorii şi directorul BVB pot decide o reducere a tarifelor, pentru că acţionarii au aprobat, în aprilie 2017, niveluri maximale.

Noul plan tarifar al BVB include introducerea unui tarif fix pe ordin executat pentru piaţa Regular acţiuni şi reducerea comisionului de tranzacţionare aplicat la valoarea unui ordin executat. Asociaţia Brokerilor consideră că aces­tea avantajează intermediarii mari din piaţa de capital, care de obicei plasează în piaţă ordine de valori mari, şi dezavantajează intermediarii de dimensiuni mici, care plasează în piaţă multe ordine (pentru care vor plăti un tarif fix/ordin) de valori mici.

Prin noul plan, Bursa de Valori a introdus un comision de cumpărare de 0,035% şi unul de vânzare de 0,095%.

Astfel, reducerea comisionului de tranzacţionare pe partea de cumpărare este de -12,5% faţă de nivelul anterior al comisionului respectiv, iar reducerea comisionului de tranzacţionare pe partea de vânzare este de -5%.

În schimb, BVB a introdus un tarif fix pe ordin executat aplicat pentru piaţa Regular acţiuni din cadrul pieţei reglementate la vedere administrate de BVB, de 0,95 lei. Conform Bursei, tariful se percepe pentru execuţia unui ordin, indiferent de numărul de tranzacţii generate într-un interval de timp.

Recent, Consiliul Concurenţei (CC) a discutat cu reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) despre noile tarife şi justificările obiective invocate, în urma sesizării Asociaţiei Brokerilor, considerând că majorarea tarifelor de către BVB poate încălca legea concurenţei.

Într-un interviu publicat, vineri, Adrian Tănase, directorul general al BVB, a spus că se teme de o amendă a Consiliului Concurenţei.

Adrian Tănase: "Faptul că a durat atât de mult discuţia privind CCP nu este un argument ca eu să mă grăbesc"

Acţionarii BVB au mai decis, ieri, aprobarea de principiu a iniţierii demersurilor pentru înfiinţarea Contrapărţii Centrale pentru pieţele administrate de BVB, ca persoană juridică română, soluţie cu potenţial de a conduce către conceptul de Contraparte Centrală Regională, precum şi aprobarea, de principiu, a unei inves­tiţii de maximum 7 milioane euro, care ar permite BVB obţinerea statutului de acţionar al Contrapărţii Centrale. Propunerea fusese introdusă ca urmare a solicitării Asociaţiei Brokerilor şi SIF Transilvania.

Anterior, directorul general al BVB Adrian Tănase, prezentase acţionarilor o informare cu privire la Contrapartea Centrală. Acesta a spus ca există trei soluţii: să constituie o CCP românească cu toate serviciile locale, o CCP românească, dar cu anumite servicii externalizate, sau conectarea la o CCP straină.

Adrian Tanase a precizat că, la acest moment, nu poate indica varianta cea mai bună, dar că va face un studiu.

"Piaţa derivatelor nu se va lansa anul acesta", a precizat domnia sa.

Dan Paul, membru în boardul BVB şi preşedintele Asociaţiei Brokerilor, dar şi alţi acţionari au criticat lentoarea cu care conducerea executivă abordează problema CCP-ului.

Dan Paul a spus: "Dacă, după atâţia ani, analizăm dacă vrem sau nu vrem o CCP, este pierdere de vreme. Am cerut (n.r. Asociaţia Brokerilor şi SIF Transilvania) acţionarilor să voteze dacă vor sau nu CCP. De trei luni, directorul general cercetează şi încă nu ştie să dea o indicaţie".

Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al "Tradeville", a cerut lămuriri, întrucât propunerea acţionarilor includea aprobarea unei investiţii de 7 milioane de euro, dar finanţarea integrală pentru un CCP ar fi mai mare.

Dan Paul a explicat că sunt alţi acţionari ai Bursei care şi-au exprimat opţiunea de a participa la capitalul social, nefiind obligatoriu ca BVB să fie acţionar 100%. Domnia sa a dat drept exemplu SIF-urile.

Reprezentantul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezoltare (BERD) a spus că susţine ideea unei CCP, rămânând de văzut în ce formă se va aproba.

Dan Paul a comentat: "Nicio variantă de CCP externă nu e bună, doar cea locală. Dar, acţionarii pot să fie corporatişti şi să investească şi în Zimbabwe".

În schimb, CEO-ul BVB a arătat că nu se grăbeşte cu proiectul CCP: "Bursa nu ştie deocamdată (n.r. pe ce variantă va merge). V-am spus cele trei opţiuni pe care le studiem. Când vom şti care e cea mai bună variantă, vom veni din nou în faţa acţionarilor, pentru a vă propune cifrele.

Sunt adeptul lucrului bine făcut. Faptul că a durat atât de mult discuţia nu este un argument ca eu să mă grăbesc. Vrem să facem lucrurile bine, nu să implementăm o soluţie care să constatăm că nu funcţionează. Ar fi catastrofal. Nu mă uit în trecut deloc. Urgenţa nu este un argument pentru mine.

Nu vrem să bifăm că am făcut piaţă de derivate, ci vreau să bifăm că avem un produs care se tranzacţionea­ză".

AGA BVB a mai aprobat, ieri, bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2018, compania estimând o creştere cu 9% a profitului net, neluând în considerare impactul avut, anul acesta, de fuziunea cu Sibex.

Preşedintele BVB, Lucian Anghel, a precizat că bugetul pe 2018 nu conţine prevederi legate de un eventual proiect al unei Contrapărţi Centrale.

De asemenea, acţionarii BVB au aprobat distribuirea ca dividende a 95% din profitul de 14,24 milioane de lei pe anul trecut, respectiv a sumei de 13,55 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. BVB si Asociatia Brokerilor sa discute si cu ARB. Si bancile au nevoie de contraparte centrala. Daca se unesc fortele putem avea CCP p.j.romana. Tine doar de vointa de lasarea orgoliilor pt. ca CCP nu va aduce profituri actionarilor ci va sprijini dezvoltarea pietei si cresterea lichiditatii. Derivatele bancare la ce CCP se lega?

    Comisionul ala fix pe (fractiune de) ordin executat e bomboana pe coliva putinilor investitori individuali ramasi in piata.

    1. Sa nu spun ca unele SSIF-uri iau 1,95 lei pe ordinul executat.

      Se stiu ele nu are rost sa dau nume. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb