SONDAJ: 1 din 5 şoferi români consideră că viteza peste limita legală nu implică un pericol real de accident

A.B.
Miscellanea / 10 iulie, 15:19

SONDAJ: 1 din 5 şoferi români consideră că viteza peste limita legală nu implică un pericol real de accident

Un şofer român din cinci consideră că depăşirea vitezei legale în afara localităţii nu reprezintă un pericol real de accident, iar unul din trei afirmă că anumite reguli din Codul Rutier „nu au sens”, potrivit unui sondaj realizat în cadrul campaniei naţionale APPA, „FII TREAZ LA VOLAN!”, ajunsă anul acesta la cea de-a 10-a ediţie.

Sondajul, la care au participat peste 6.800 de respondenţi, dintre care peste 6.300 sunt conducători auto, arată că percepţia asupra legislaţiei rutiere este departe de a fi uniformă. Aproape 22% dintre şoferi apreciază că unele măsuri din Codul Rutier sunt „prea stricte”, în timp ce aproape 41% consideră că nu sunt suficient de dure. Doar 37% cred că legislaţia este bine formulată. În ceea ce priveşte respectarea regulilor de circulaţie, 60% dintre şoferi declară că nu întâmpină dificultăţi, însă 34% afirmă că nu le respectă mereu, deoarece „unele reguli nu au sens”.

Întrebaţi cum evaluează gravitatea anumitor abateri rutiere, respondenţii au oferit răspunsuri care contrastează cu datele statistice. Doar 48% consideră că depăşirea vitezei legale în localitate este o încălcare gravă a legii, iar 37% o percep drept o abatere medie, cu un oarecare pericol de accident. Mai grav este că în afara localităţilor, doar 37% consideră depăşirea vitezei drept un risc major, iar 23% o clasifică drept o abatere minoră, fără pericol real.

Deşi viteza a fost pe primul loc în topul cauzelor accidentelor rutiere din perioada 2019-2023 şi a ocupat locul al doilea în 2024, percepţia publică rămâne relativ indulgentă. În plus, doar 57% dintre respondenţi consideră nesemnalizarea ca fiind o abatere gravă, iar 10% o văd drept o încălcare uşoară. În ceea ce priveşte forţarea semaforului pe roşu, aproape 78% o consideră un comportament riscant, dar 16% o tratează ca având un pericol doar „oarecare”.

Consumul de alcool este, totuşi, recunoscut de majoritatea respondenţilor drept cea mai periculoasă abatere - 85% dintre şoferi o clasifică drept încălcare gravă, iar doar 9% o percep ca fiind medie. În cazul depăşirilor în zone interzise, 77% sunt conştienţi de pericol, dar aproape unul din cinci şoferi minimizează riscul.

În ceea ce priveşte folosirea telefonului la volan, 80% dintre şoferi consideră tastatul pe ecran o activitate periculoasă, iar 77% sunt de acord că vorbitul la telefon afectează semnificativ siguranţa în trafic. Cu toate acestea, 18% consideră că telefonul la volan reprezintă doar un pericol moderat.

Campania naţională „FII TREAZ LA VOLAN!”, iniţiată de APPA - Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor, se desfăşoară în perioada iulie-august 2025 şi aduce în prim plan tema accidentului rutier, ca urmare directă a comportamentului greşit în trafic. Proiectul este realizat cu sprijinul BAAR, UNSAR, UNSICAR şi al unor zeci de companii din industria asigurărilor, precum şi al Coaliţiei pentru Siguranţă Rutieră, în calitate de partener instituţional. Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul treazlavolan.ro şi pe pagina de Facebook a proiectului.

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0810
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3461
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4596
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8849
Gram de aur (XAU)Gram de aur466.3616

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb