Cel mai recent sondaj al BEI şi transmis într-un comunicat redacţiei, efectuat în prima jumătate a anului 2025, indică o traiectorie pozitivă a creditării în Europa Centrală, de Sud şi de Sud-Est, cu o cerere puternică atât în sectorul corporativ, cât şi în cel de retail. Potrivit sursei citate: „Acesta arată că în timp ce cererea de credite a crescut vertiginos, oferta de credite a rămas în urmă în ultimii trei ani. Cu toate acestea, băncile şi-au exprimat optimismul cu privire la o uşoară relaxare a condiţiilor ofertei în următoarele şase luni, în special în ceea ce priveşte creditele pentru întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri)”.
Kyriacos Kakouris, vicepreşedintele BEI a spus: „Acest sondaj subliniază potenţialul mare al pieţei în Cehia, Bulgaria, Slovacia şi România, profitabilitatea fiind mai ridicată în regiune în comparaţie cu operaţiunile generale de grup ale băncilor. Sectorul bancar CESEE îşi demonstrează rezilienţa, şi BEI continuă să sprijine creşterea în regiune. Suntem încurajaţi de îmbunătăţirile produse în sectorul bancar CESEE din ultimele şase luni. Cu toate acestea, băncile rămân vigilente în contextul provocărilor globale actuale”.
Sursa citată precizează:
„Concluziile principale ale sondajului arată o consolidare semnificativă a cererii de credite, în special în rândul IMM-urilor. Această cerere este determinată de întreprinderile care caută finanţare pentru investiţii şi costuri operaţionale, precum şi de persoanele fizice care caută să investească în locuinţe”.
Debora Revoltella, economista-şefă a BEI, a spus: „Îmbunătăţirile perspectivelor din sectorul bancar CESEE în ultimele şase luni sunt semnul robusteţii sistemului. Cu toate acestea, mediul global sugerează ajustări structurale în perioada următoare în economia reală şi redirecţionarea fluxurilor comerciale şi investiţionale. Băncile se vor confrunta cu provocarea de a oferi flexibilitatea necesară pentru ajustările economiei.”
Aceeaşi sursă concluzionează:
„De asemenea, băncile anticipează o îmbunătăţire uşoară a condiţiilor ofertei de credite, ceea ce sugerează că practicile de creditare pot deveni mai favorabile. Această schimbare este semnificativă, deoarece marchează inversarea tendinţelor anterioare ale creditării mai restrictive, prezente din a doua parte a anului 2021. Aşteptările mari privind profitabilitatea în rândul grupurilor bancare transfrontaliere subliniază, de asemenea, angajamentul acestora faţă de regiune, indicând că băncile observă potenţial de creştere pe termen lung, în pofida provocărilor trecute şi prezente”.
Opinia Cititorului