Cea de-a 9-a ediţie a sondajului Coface privind comportamentul de plată al companiilor germane evidenţiază o deteriorare semnificativă a termenelor de plată, pe fondul incertitudinii politice şi a creşterii tensiunilor geopolitice, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei. Comparativ cu celelalte ţări analizate de Coface, Germania se remarcă totuşi prin unele dintre cele mai scurte termene de plată şi întârzieri la plată.
Termene de plată: cerere în creştere şi la cel mai ridicat nivel din 2016
În 2025, 84% dintre companiile germane acordă termene de plată, un record din 2016. În acelaşi timp, preferinţa tradiţională a Germaniei pentru termene de plată scurte s-a consolidat în continuare: 92% dintre companiile intervievate au solicitat plata în termen de 60 de zile, acelaşi nivel ca în 2016. În ciuda acestor schimbări, termenul mediu de plată a rămas aproape neschimbat, la 32,5 zile (faţă de 32,1 în 2024).
Întârzieri de plată: în creştere pentru al patrulea an consecutiv
81% dintre companii raportează noi întârzieri la plată (+3%/2024), o cifră apropiată de vârful de 85% atins în 2019. Durata medie a întârzierilor la plată a crescut cu o zi, ajungând la 31,8 zile. Deşi aceasta marchează o deteriorare, cifra rămâne cu mult sub media anterioară pandemiei (39,7 zile).
Riscul financiar rămâne un motiv de îngrijorare, care îndeamnă la prudenţă în 2026
12% dintre întreprinderi au raportat întârzieri mari la plată (între şase luni şi doi ani) care depăşesc 2% din cifra lor de afaceri anuală. Deşi această cifră este în uşoară scădere faţă de 2024, ea rămâne semnificativ peste media de dinainte de pandemie. Sectorul construcţiilor a fost cel mai afectat, cu 24% dintre companii care au raportat astfel de întârzieri. Conform experienţei Coface, 80% dintre aceste întârzieri de plată nu sunt recuperate niciodată, ceea ce le transformă într-un risc comercial semnificativ şi într-un semnal economic negativ.
Perspective economice: optimism fragil pe fondul incertitudinii continue
După trei ani de stagnare economică, companiile germane văd totuşi o îmbunătăţire: în timp ce sentimentul general rămâne negativ pentru 2025 - ponderea pesimiştilor pentru 2025 depăşeşte ponderea optimiştilor cu 17 puncte procentuale, perspectivele pentru 2026 sunt mai încurajatoare, cu mai mulţi optimişti decât pesimişti (+16 puncte), susţinute de măsurile de stimulare aşteptate: investiţii în apărare, infrastructură, tranziţia climatică şi stimulente fiscale pentru companii. Toate aceste măsuri induc o oarecare speranţă pentru Germania în centrul economiei europene, în ciuda provocărilor politice şi economice - atât interne, cât şi externe.
Germania rămâne o piaţă-cheie, în ciuda provocărilor
În pofida preocupărilor legate de cererea internă şi de constrângerile structurale, Germania, împreună cu UE şi ţările AELS rămân piaţa considerată cea mai promiţătoare de către respondenţi. Pe cealaltă parte a globului, Statele Unite şi-au pierdut atractivitatea şi au coborât la nivelurile de popularitate văzute ultima dată în timpul primului mandat al lui Donald Trump. Probabil că un motiv principal pentru această situaţie îl reprezintă mersul înainte şi înapoi al politicii comerciale din SUA, dar şi la nivel global. Din această cauză, 23% dintre companii au implementat deja strategii de "de-riscare" (diversificarea furnizorilor, securitatea plăţilor, relocarea). Conform planurilor respondenţilor acestui sondaj, se aşteaptă ca această cifră să ajungă la 54% în următorii trei ani, în special în sectoarele orientate spre export.
"Deşi perspectivele pentru 2026 s-au îmbunătăţit, vedem iniţial o deteriorare suplimentară a comportamentului de plată. Acest lucru se reflectă şi în cifrele privind situaţia insolvenţelor, care se află în prezent la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.”, a declarat Christiane von Berg, economist regional pentru Benelux, Germania, Austria şi Elveţia la Coface.
Opinia Cititorului