STUDIU EY:  Numărul Start-up-urilor înfiinţate în ţara noastră a crescut cu 20%

A.I.G.
Bănci-Asigurări / 23 decembrie 2019

Numărul Start-up-urilor înfiinţate în ţara noastră a crescut cu 20%

Numărul start-up-urilor înfiinţate în România a crescut, în acest an, cu peste 20% faţă de anul anterior, arată o analiză publicată, luni, de către consultanţii EY, informează Agerpres.

Analiza EY, menţionează: "2019 are deja toate atributele unui an de referinţă pentru dezvoltarea ecosistemului local de startup-uri. Acesta a crescut în 2019 şi a atras interesul investitorilor externi, astfel că finanţarea startup-urilor s-a diversificat şi a devenit mai accesibilă. Numărul startup-urilor a crescut în acest an cu peste 20% faţă de anul anterior, fie că avem în vedere startup-uri noi sau idei mai vechi, aduse la suprafaţă de prospectarea acceleratoarelor din România. Iar finalul anului curent aduce veşti şi mai bune: o a doua investiţie Serie A după UiPath, primită de FintechOS, şi alte companii care sunt în negocieri tot pentru o investiţie Serie A".

Specialiştii EY notează, în acelaşi timp, că investiţia medie pe runda de finanţare într-un start-up a crescut cu peste 20% datorită numărului mare de investiţii de tip "Seed", în valoare de peste un milion de euro, precum şi a finanţării obţinute în decembrie de FintechOS.

În ceea ce priveşte fuziunile şi achiziţiile (M&A), în România corporaţiile rămân cei mai relevanţi cumpărători pentru fondatorii de startup-uri. Astfel, companiile româneşti sunt vândute în etape de dezvoltare premature, în principal către cumpărători din afara României.

"Prin urmare, din perspectiva M&A, se simte lipsa unei experienţe cu un IPO. Piaţa bursieră locală, deşi deschisă, nu reuşeşte să devină atractivă pentru companiile locale. Ca să înţelegem contextul investiţional actual, Europa de Vest este, în prezent, mai atractivă decât în urmă cu 10 ani. Europa de Est este considerată a doua cea mai atractivă regiune pentru investiţii la nivel global. În acest context investiţional pozitiv, România ar trebui să profite de a doua cea mai mare economie din Europa de Est şi de o lungă tradiţie în domeniul IT, pentru a capta cât mai mult din fluxul de investiţii în tehnologie. Creşterea ecosistemului de startup-uri din România este vizibilă, în linie cu tendinţele ţărilor din Europa de Vest. Avem un unicorn care s-a remarcat, dar distanţa dintre acesta şi următorul loc este foarte mare. Pentru a reduce decalajul, investitorii şi companiile din România trebuie să depună un efort mai intens ca până în prezent", sunt de părere experţii.

Estimările pentru anul 2020 arată că dezvoltarea segmentului de start-up în România va depinde de evoluţiile economice la nivel global care vor permite menţinerea sau creşterea ritmului de dezvoltare şi implicare într-un ecosistem tot mai efervescent, dispus să se adapteze rapid în ecosisteme din Vestul Europei şi din SUA.

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3157
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4183
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8708
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.0847

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb