Studiu prezentat BCE: Ţinta actuală de inflaţie dezavantajează angajaţii cu venituri mici

I.S.
Internaţional / 27 iunie, 12:34

Studiu prezentat BCE: Ţinta actuală de inflaţie dezavantajează angajaţii cu venituri mici

Banca Centrală Europeană ar trebui să renunţe la actuala ţintă de inflaţie şi să se concentreze, în schimb, pe evoluţia preţurilor în cheltuielile discreţionare, pentru a proteja populaţia cu venituri reduse, conform unui document al cercetătorilor care va fi prezentat oficialilor BCE, transmite Reuters.

Ţinta de inflaţie a BCE este de 2%, iar la revizuirea acesteia nu este nici măcar discutată definiţia ţintei de inflaţia, oficialii argumentând folosirea unor măsuri diferite, cum ar fi inflaţia de bază, sau datele care încorporează costurile cu locuinţele, ar putea provoca confuzie.

Dar în documentul pregătit pentru Forumul BCE de săptămâna viitoare de la Sintra, Portugalia, se arată că actualul cadrul afectează disproporţionat angajaţii cu venituri scăzute şi duce la un rezultat inferior pentru societate.

Logica este că după o majorare a dobânzii, cheltuielile discreţionare scad mai mult decât este necesar, ducând la o scădere a cererii de forţă de muncă în sectoarele care produc servicii şi bunuri discreţionare.

'În aceste sectoare sunt mulţi angajaţi cu venituri scăzute, cu o situaţie precară, al căror consum depinde foarte mult de fluctuaţiile de venit'. Prin urmare, scăderea iniţială a cheltuielilor discreţionare duce la o reducere generală a cererii, amplificând impactul asupra gospodăriilor cu venituri mai scăzute, se arată în document.

În acesta se argumentează că: 'Prin ţintirea inflaţiei discreţionare, banca centrală oferă gospodăriilor un stimulent pentru a-şi atenua cheltuielile discreţionare, în schimb, se ameliorează efectele negative asupra forţei de muncă care se confruntă cu dificultăţi, din industriile care produc servicii şi bunuri discreţionare'.

Conform datelor preliminare ale Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit semnificativ în mai, până la 1,9%, de la un nivel de 2,2% în aprilie, coborând sub ţinta vizată de Banca Centrală Europeană. Cifra anunţată de Eurostat este superioară estimărilor analiştilor, care mizau pe o scădere până la 2%.

BCE a înrăutăţit previziunile privind inflaţia în zona euro, prognozând o rată a inflaţiei de 2% în 2025 şi de 1,6% în 2026.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. E asa de absurd sa ai o politica monetara anti-inflatie, dar o politica economica verde (taxa pe carbon etc) pro-inflatie.

    Bunastarea s-a creat in istorie producand mai mult cu mai putin. Daca noi tot marim pretul la inputuri si tot scadem productia, unde ajungem? Stam mai prost decat in secolul XX din cauza unor politici absurde! 

    1. taxa pe carbon e ca sa nu fierbi ca o broasca pe planeta Pamant

      Hai nu mai spune, ca sa ne ingropam afacerile domestice, in timp ce Sudul Global, cel Estic, si cel Atlantic mai nou (America lui Trump) ne lasa in urma. Daca maine UE ar polua nu zero, ci minus 100% fata de valorile de azi, ar avea fix zero impact asupra incalzirii globale!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4336
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8607
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.1608

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb