Guvernul suedez intenţionează să realizeze un sondaj în rândul imigranţilor pentru a evalua valorile acestora, în vederea îmbunătăţirii integrării în societatea suedeză, a anunţat duminică ministrul integrării, Simona Mohamsson, citată de AFP, de la care transmitem cele ce urmează.
Simona Mohamsson, numită recent în funcţie în urma unei remanieri, a declarat că societatea suedeză, caracterizată prin secularism şi egalitate de gen, poate fi dificil de înţeles pentru persoane venite din culturi mai conservatoare. „Suntem o ţară extremă, într-un sens bun. Pentru unii, adaptarea poate fi dificilă”, a spus ministrul, într-un interviu pentru cotidianul Dagens Nyheter.
Sondajul, care va fi realizat în această toamnă, va include circa 3.000 de persoane - jumătate de origine suedeză şi jumătate de origine „non-occidentală”. Potrivit ministrei, scopul nu este de a schimba opiniile imigranţilor, ci de a menţine valorile fundamentale ale societăţii suedeze şi de a orienta politicile de integrare.
Un studiu anterior realizat de World Values Survey arată că, după un deceniu petrecut în Suedia, imigranţii tind să adopte treptat valori similare cu ale populaţiei native. „Zece ani este mult prea mult. Vorbim despre o întreagă generaţie de fete care nu pot iubi pe cine vor sau de băieţi care nu-şi pot exprima liber orientarea sexuală”, a subliniat Mohamsson.
Suedia a primit un număr important de refugiaţi încă din anii '90, provenind din ţări precum Afganistan, Iran, Irak, Somalia sau Siria. În urma valului de migraţie din 2015, politica de azil a fost înăsprită progresiv de guvernele succesive, conform sursei citate.
În prezent, aproximativ 20% din populaţia Suediei este născută în afara ţării, potrivit Statistics Sweden.
Opinia Cititorului