Firma de consultanţă Cambridge Analytica, acuzată că a accesat ilegal datele a zeci de milioane de utilizatori, a depus cerere de intrare în insolvenţă în Marea Britanie şi îşi va înceta activitatea.
Având în vedere uriaşul scandal provocat, acesta părea pasul firesc. Desigur nu există o garanţie că "minţile" care au stat în spatele Cambridge Analytica nu se vor muta în altă parte, unde îşi vor rafina tehnicile de manipulare, dar cert este că după toată această poveste, oamenii au devenit mult mai atenţi atunci când permit accesul către datele personale. De altfel, atitudinea conducerii acestei companii nu indică nicidecum urme de regret, ba din contra. Potrivit companiei, citată de BBC, în pofida încrederii în corectitudinea comportamentului etic şi legal al angajaţilor, asediul presei a îndepărtat toţi clienţii şi furnizorii acesteia: "În ultimele câteva luni, Cambridge Analytica a fost subiectul unor acuzaţii nefondate şi, în pofida eforturilor companiei de a corecta percepţia, a fost defăimată pentru activităţi care nu doar că sunt legale, dar sunt şi acceptate drept o componentă standard pentru publicitatea online atât în mediul politic, cât şi comercial".
Conform informaţiilor oferite de Facebook, datele a circa 87 de milioane de utilizatori ai reţelei de socializare au fost obţinute prin intermediul unei aplicaţii şi transferate firmei de consultanţă politică, care le-a folosit printre altele şi în 2016, în timpul campaniei electorale din Statele Unite. De asemenea, Cambridge Analytica este investigată în Marea Britanie de Parlament şi de autorităţile de reglementare sub acuzaţia unor activităţi ilegale în campania privind referendumul pe tema apartenenţei ţării la Uniunea Europeană.
A existat o întreagă dezbatere în mediul online legată de accesarea unor aplicaţii contra oferirii datelor personale. Există voci care susţin că atâta timp cât anumite jocuri / aplicaţii nu pot fi folosite contra cost, ci doar prin permisiunea accesului la datele utilizatorului, atunci este evident care este tendinţa şi ce se urmăreşte cu adevărat. Cu ajutorul acestor date, companiile de consultanţă precum Cambridge Analytica pot elabora mesaje personalizate în numele unui partid politic şi pot influenţa astfel electoratul. Acelaşi lucru se poate face şi pentru o firmă care doreşte să-şi vândă produsele. După ce aceste practici au ieşit la lumină, în luna aprilie, utilizatorii au putut consulta lista aplicaţiilor pe care le folosesc şi ce informaţii au oferit acestora, existând opţiunea de închidere a respectivelor aplicaţii. Săptămâna aceasta, conducerea Facebook a anunţat că va introduce noi funcţii, printre care şi "clear history", care va permite utilizatorilor să şteargă istoricul de navigare.
Audiat de comisiile de Comerţ şi Juridică ale Senatului american, Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a confirmat că date ale utilizatorilor Facebook au fost vândute de profesorul Aleksander Kogan (cercetător la Universitatea Cambridge aflat la originea unei aplicaţii folosite cu scopul de a culege datele a zeci de milioane de utilizatori Facebook) şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica şi şi-a asumat răspunderea pentru acest scandal: "Nu este suficient să conectăm oamenii, trebuie să ne asigurăm că acele conexiuni sunt pozitive. Nu este suficient să le oferim oamenilor o voce, trebuie să ne asigurăm că ei nu folosesc această voce pentru a le face rău altor oameni sau pentru a răspândi informaţii eronate. Nu este de ajuns să le oferim oamenilor control asupra informaţiilor lor, trebuie să ne asigurăm că dezvoltatorii cărora ei le oferă aceste informaţii le protejează, de asemenea. În consiliul Facebook, avem responsabilitatea nu doar de a construi instrumente, ci de a ne asigura că aceste instrumente sunt folosite pentru a face bine. Va dura ceva timp să realizăm toate schimbările pe care trebuie să le facem, dar eu sunt hotărât să reuşim. Acest demers include modul în care protejăm informaţiile oamenilor şi în care să salvgardăm alegerile din lume".
Pe de altă parte, Mark Zuckerberg a fost invitat, din nou, în faţa parlamentarilor britanici pentru a fi audiat. Penalizările pentru sfidarea Parlamentului sunt multiple; una dintre ele, care i-ar putea fi aplicată şi lui Zuckerberg, dacă va refuza invitaţia, ar fi să petreacă o noapte în turnul cu ceas al Palatului Westminster, dar cel mai probabil poate primi cel mult o amendă.
Imediat după apariţia scandalului, pe 19 martie, cotaţia acţiunilor Facebook a înregistrat o scădere semnificativă, la deschiderea bursei de pe Wall Street. La o oră după debutul tranzacţiilor la bursa de la New York, acţiunile Facebook înregistrau o scădere de peste 7%, o pierdere de 40 de miliarde de dolari. Aceasta a fost cea mai mare scădere procentuală înregistrată într-o singură zi de titlurile Facebook după luna septembrie 2014. Treptat lucrurile au început să-şi revină, pe 26 aprilie, acţiunile Facebook au urcat cu 7,1% recuperând declinul declanşat de dezvăluirea făcută în martie.
Ieri, CEO-ul WhatsApp, Jan Koum, a anunţat că părăseşte compania Facebook, care a achiziţionat aplicaţia de mesagerie în urmă cu 4 ani. Decizia a fost luată în urma scandalului privind confidenţialitatea datelor, existând informaţii că şi alte personaje - cheie din conducerea Facebook vor părăsi compania.
Scandalul Cambridge Analytica a izbucnit în luna martie. Atunci a fost raportat faptul că firma susţinută de Robert Mercer, simpatizant al lui Donald Trump, condusă în trecut de Steve Bannon, fost consilier al actualului preşedinte american, a obţinut informaţii personale ale 50 de milioane de utilizatori Facebook fără a avea permisiunea.
Aceste informaţii au fost folosite pentru a influenţa procesul electoral din 2016. Ulterior cifra s-a dovedit a fi mult mai mare, iar Facebook a transmis că utilizatori afectaţi sunt din Statele Unite, Filipine, Indonezia, Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Conform datelor reţelei de socializare, peste 112.000 de cetăţeni din ţara noastră ar fi fost victimele scurgerii de date de la Facebook către Cambridge Analytica.
Reţeaua de socializare a devenit extrem de sensibilă la orice informaţie legată de manipularea datelor. Astfel, conform Reuters, Facebook a anunţat, ieri, că a concediat un angajat, după ce acesta ar fi pretins, într-o conversaţie privată pe aplicaţia Tinder, că are acces la informaţiile private ale utilizatorilor. Pe Twitter au apărut imagini cu mesaje în care angajatul Facebook afirma că este "urmăritor profesionist" care caută conturi deţinute de hackeri. Şeful de Securitate al Facebook, Alex Stamos, a declarat că persoana în cauză va fi concediată, iar situaţia va fi analizată cu atenţie.
•
Conducerea filialei din Carolina de Nord (SUA) a Partidului Democrat a depus o plângere împotriva senatorului american Thom Tillis şi a Partidului Republican, în care acuză colaborare acestora cu Cambridge Analytica.
Conform informaţiilor oferite de site-ul seattlepi.com, Tillis s-a folosit de această firmă în alegerile din 2014. Democraţii susţin în plângere că Tillis şi Partidul Republican au încălcat legea, deoarece angajaţii Cambridge Analytica, care au ajutat la luarea deciziilor - cheie în campanie, erau cetăţeni străini.
Compania a construit profiluri detaliate pentru toţi alegătorii din Carolina de Nord, fapt ce l-a ajutat pe Tillis să-l învingă pe senatorul democrat Kay Hagan. În 2014, Cambridge Analytica a primit 150.000 de dolari de la Partidul Republican şi 30.000 dolari de la staff-ul de campanie al lui Tillis, arată rapoartele de finanţare a campaniei.
1. Dacă furi, să furi cu cap !
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2018, 06:26)
Sau cu spatele asigurat!
Desenul e superb.
Ultima frază ne arată de ce nu pățește nimeni nimic !
Aceștia s-au inspirat de la noi: cel care fură milioane de euro primește o pedeapsă simbolică iar cel ce fură o găină primește o pedeapsă aspră, adică justiția premiază pe cel care fură mult sau ai noștri au copiat modelul occidental?
Băncile au manipulat un Libor, bani prin off-shore după care s-a așternut liniștea!
2. Nimic nu se pierde
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 04.05.2018, 06:33)
Firma dispare, dar datele raman si vor fi utilizate in continuare, fie de aceasi detinatori sub alt nume, fie vor fi vandute.