Sustenabilitate: Reţetă de pâine, veche de 5.000 de ani, renaşte în Turcia

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 mai

Sustenabilitate: Reţetă de pâine, veche de 5.000 de ani, renaşte în Turcia

English Version

Arheologii turci au descoperit o pâine veche de aproximativ 5.000 de ani, într-o excavaţie desfăşurată în situl Kulluoba, situat la 35 de kilometri de Eskişehir, în centrul Turciei. Potrivit coordonatorului săpăturilor, Murat Turkteki, este vorba despre cea mai veche pâine coaptă cu drojdie descoperită până acum, care a reuşit să îşi păstreze aproape integral forma. Pâinea, de formă rotundă şi plată, cu un diametru de 12 centimetri, a fost găsită carbonizată şi îngropată sub pragul unei locuinţe din Epoca Bronzului (aproximativ 3.300 î.Hr.). O parte din ea fusese smulsă înainte de ardere, sugerând, potrivit arheologilor, un posibil ritual de abundenţă.

O fereastră spre civilizaţia anatoliană prehitită

Civilizaţia din Kulluoba, care a precedat cultura hitită, rămâne în mare parte enigmatică. Lipsa înregistrărilor scrise face ca descoperiri precum aceasta să fie cu atât mai preţioase.

"Kulluoba era un centru urban cu activităţi agricole, comerciale şi miniere, dar şi cu o structură socială bine definită", a declarat arheologul Deniz Sari. Locuitorii îşi îngropau adesea locuinţele vechi pentru a construi altele noi deasupra lor, formând movile stratificate.

Reţeta străveche prinde din nou viaţă

Compoziţia pâinii antice a fost analizată: făină din grâu emmer (o varietate dispărută în Turcia), seminţe de linte şi un tip de drojdie vegetală, cel mai probabil provenită dintr-o frunză încă neidentificată. Inspiraţi de descoperire, reprezentanţii primăriei din Eskişehir au decis să reproducă pâinea. "Ne-a emoţionat foarte mult această descoperire şi ne-am întrebat dacă am putea aduce la viaţă această reţetă", a spus Ayse Unluce, primăriţa oraşului. Brutăria municipală Halk Ekmek produce acum 300 de pâini "Kulluoba" pe zi, folosind grâu Kavilca - un soi străvechi, asemănător cu emmerul - precum şi bulgur şi linte. Pâinea are un conţinut redus de gluten, este fără conservanţi şi bogată în nutrienţi.

Un produs cerut de public şi cu potenţial agricol

Primele turte de 300 de grame s-au vândut în doar câteva ore, la preţul de 50 de lire turceşti (circa 1,12 euro). Locuitorii din Eskişehir au primit cu entuziasm iniţiativa. Zona Eskişehir se confruntă în prezent cu secetă severă. În acest context, pâinea Kulluoba devine un simbol al sustenabilităţii. Grâul Kavilca, folosit în reţeta reprodusă, necesită mult mai puţină apă şi este rezistent la boli - trăsături esenţiale într-un climat în schimbare. "Strămoşii noştri ne oferă o lecţie. E timpul să ne reorientăm către culturi tradiţionale, care consumă puţine resurse", a subliniat primăriţa Ayse Unluce, pledând pentru politici publice care să sprijine cultivarea soiurilor antice de grâu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Strămoșii voștri?

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0553
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4593
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3938
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0261
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.5712

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
tibco.ro
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb