Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Swedbank - amendă record pentru ineficienţă în combaterea spălării banilor

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Swedbank - amendă record pentru ineficienţă în combaterea spălării banilor

Autoritatea Financiară din Suedia (FSA) a amendat, săptămâna trecută, Swedbank AB cu suma record de 4 miliarde de coroane (386 de milioane de dolari) pentru deficienţe grave în activitatea sa de combatere a spălării banilor, conform Reuters.

Swedbank, cea mai veche bancă de retail din Suedia, a fost lovită de scăderea cu o tremie a preţului acţiunilor sale anul trecut, după apariţia detaliilor referitoare la scandalul de spălare de bani care a afectat şi cea mai mare bancă din Danemarca, Danske Bank A/S, izbucnit la sfârşitul lui 2018, care a determinat Swedbank să-şi concedieze directorul executiv şi o mare parte din consiliul director.

"Swedbank a avut deficienţe grave şi sistematice în activitatea sa de prevenire a spălării banilor în ţările baltice", a declarat directorul general al FSA, Erik Thedeen, adăugând: "Ancheta arată, de asemenea, că în mai multe ocazii, Swedbank a reţinut informaţii de la FSA, informaţii care dovedeau în mod clar cât de mari erau problemele. Considerăm acest lucru ca fiind deosebit de serios".

FSA a precizat că Swedbank a primit mai multe avertismente. Un raport extern din 2017 comandat de Swedbank şi obţinut de FSA subliniază un volum mare de entităţi şi persoane acceptate drept clienţi de Swedbank Estonia, fără identificarea corespunzătoare.

"În ciuda acestui fapt şi a multor alte avertismente, conducerea nu a luat măsuri suficiente pentru rezolvarea problemei", a mai spus Thedeen.

Oficialul FSA a precizat că apropierea geografică a statului baltic de Rusia, apartenenţa sa la Uniunea Europea­nă şi numărul mare de clienţi străini au reprezentat factori care ar fi trebuit să ridice un semnal de alarmă.

"Prin definiţie, acest lucru ar fi trebuit să determine Swedbank să aibă sis­teme şi controale riguroase pentru operaţiunile sale baltice. Ancheta noas­tră arată că nu s-a întâmplat aşa", a mai spus Thedeen.

Swedbank a recunoscut că a avut deficienţe în activitatea de combatere a spălarii banilor şi dezvăluirea situaţiilor care ar fi trebuit raportate autorităţilor.

"Swedbank nu a reuşit să păstreze încrederea clienţilor, a proprietarilor săi şi a societăţii. Acest lucru este tulburător şi foarte serios", a declarat CEO-ul băcii, Jens Henriksson.

Conform anchetatorilor, Swedbank ar fi procesat tranzacţii brute suspecte de până la 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari) pe an în perioada 2010 - 2016.

"Conştientizarea în cadrul băncii cu privire la riscul spălării banilor şi a proceselor, procedurilor frecvente şi sistemelor sale de control au fost insuficiente", a subliniat FSA, adăugând: "Operaţiunile baltice nu aveau resurse adecvate pentru combaterea spălării banilor."

Swedbank continuă să fie investigată în Statele Unite şi Estonia. Luna aceasta, Swedbank a anunţat că o anchetă internă a firmei sale de avocatură a constatat că tranzacţii în valoare totală de 4,8 milioane de dolari ar putea încălca sancţiunile din SUA.

Swedbank a intrat în ţările baltice în anii 1990, după căderea Uniunii Sovietice, fiind acum cea mai mare bancă din Estonia după cota de piaţă pentru servicii precum depozite şi credite.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS