Ţara noastră a atras 10,85 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 2,18 miliarde de euro, prin două emisiuni de obligaţiuni verzi, fonduri care au fost alocate integral către proiecte cu impact pozitiv asupra mediului, anunţă Ministerul Finanţelor într-un comunicat.
Potrivit instituţiei, prima emisiune, în valoare de 9,85 miliarde lei, a fost lansată în februarie 2024 şi reprezintă debutul României pe piaţa euroobligaţiunilor verzi. A doua emisiune, în valoare de 1 miliard de lei, a fost realizată în octombrie 2023 pe piaţa japoneză sub forma unei emisiuni Samurai Green.
Ministerul precizează că fondurile au fost direcţionate către proiecte eligibile de protecţie a mediului, în domenii precum transportul durabil, gestionarea resurselor de apă, adaptarea la schimbările climatice, conservarea resurselor naturale şi reducerea poluării. Din suma totală, 41,5% a fost utilizată pentru proiecte implementate între 2021 şi 2023, iar 58,5% pentru iniţiative din 2024.
Evaluarea alocărilor a fost realizată de agenţia Standard & Poor's, care a confirmat că toate cheltuielile respectă angajamentele asumate de România în cadrul Principiilor Obligaţiunilor Verzi. Conform Ministerului Finanţelor, performanţa de piaţă a fost recunoscută internaţional, prin distincţii precum „Top Deal” - acordată de CMD Portal - pentru cea mai mare emisiune verde realizată de un stat din Europa Centrală şi de Est, şi „Cross-border Yen Bond of the Year”, acordată de DealWatch pentru emisiunea Samurai.
Emisiunile de obligaţiuni verzi fac parte din strategia de finanţare sustenabilă a Guvernului şi vizează diversificarea bazei de investitori, alături de sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii reduse. Ministerul anunţă că urmează publicarea unui raport de impact care va detalia efectele de mediu şi sociale ale proiectelor finanţate, document ce va sta la baza viitoarelor emisiuni verzi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2025, 20:48)
Spoiala verde si jaf institutionalizat.