Iranul a comunicat că nu respinge o întâlnire cu Statele Unite pentru tratative privind programul său nuclear, însă a afirmat că nu a fost fixată o dată pentru astfel de convorbiri, transmite AFP.
'Deocamdată nu s-au fixat nicio dată sau oră şi niciun loc precis pentru o întâlnire', a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Teheran, Esmail Baghai, ca răspuns la întrebările unor jurnalişti despre o eventuală întrevedere a şefului diplomaţiei iraniene, Abbas Araghchi, cu emisarul special al Statelor Unite, Steve Witkoff, în cadrul unor tratative în domeniul nuclear.
Cei doi demnitari au participat din aprilie la cinci runde de negocieri indirecte, prin intermediul mediatorilor din Oman, înainte ca Israelul să atace prin surprindere Iranul în 13 iunie, declanşând astfel un război de 12 zile. Înainte de această evoluţie, fusese programată o nouă negociere între reprezentanţi ai Washingtonului şi Teheranului, în 15 iunie; conflictul armat a eliminat posibilitatea respectivă.
'Am fost serioşi în procesul de negociere, am mers acolo de bună-credinţă, dar - cum a putut constata oricine - regimul sionist în coordonare cu Statele Unite au agresat militar Iranul înaintea unei a şasea runde de tratative', a spus Baghai. 'Americanii au comis o încălcare flagrantă a dreptului internaţional în cursul unui proces diplomatic', a acuzat el.
Americanii au bombardat în 22 iunie situl subteran de îmbogăţire a uraniului de la Fordo, în sudul Iranului, şi instalaţii nucleare de la Ispahan şi Natanz, în centrul ţării. Nu se cunoaşte amploarea daunelor provocate, reaminteşte AFP.
Potrivit sursei, în timpul războiului, israelienii au lansat sute de lovituri asupra unor situri nucleare şi militare şi au ucis comandanţi militari iranieni din funcţii-cheie, precum şi mai mulţi oameni de ştiinţă din domeniul atomic, legaţi de programul nuclear iranian.
Iranul a ripostat cu rachete şi drone, dintre care unele au lovit teritoriul israelian, şi cu un atac similar asupra bazei militare a SUA de la Al Udeid, din Qatar.
Israelul şi ţările occidentale suspectează Iranul de intenţia de a obţine bombe atomice; iranienii neagă vehement astfel de ambiţii militare şi susţin că îmbogăţesc uraniu în scopuri civile, în special pentru energie.
Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Iranul este singura ţară care a îmbogăţit uraniu până la o concentraţie de 60%, deşi nu dispune de arme nucleare. Nivelul respectiv depăşeşte cu mult limita de numai 3,67% fixată în acordul cu marile puteri din 2015. Statele Unite s-au retras din înţelegerea respectivă - care suspenda sancţiunile internaţionale împotriva Iranului - în 2018, în timpul primului mandat prezidenţial al lui Donald Trump.
AIEA apreciază că pentru a fi utilizat în bombe atomice uraniul trebuie îmbogăţit până la 90%, menţionează AFP.
Opinia Cititorului