The Jerusalem Post: De ce lansează Iranul rachete noaptea, explicaţiile tactice şi tehnologice ale strategiei Teheranului

I.S.
Internaţional / 16 iunie, 15:09

Captură Tiktok

Captură Tiktok

În timp ce întunericul oferă un avantaj natural, decizia Iranului de a lansa atacuri nocturne împotriva Israelului are la bază considerente strategice şi tehnice mult mai profunde, scrie The Jerusalem Post.

Analiza modelelor recente de atac arată că Teheranul preferă să lanseze rachete în timpul nopţii, nu din întâmplare, ci ca parte a unei doctrine militare bine conturate, menite să maximizeze efectul surpriză şi impactul psihologic, reducând în acelaşi timp riscul de interceptare.

Potriivt sursei, lansarea rachetelor pe timpul nopţii este determinată de o combinaţie între constrângeri tehnice, necesităţi operaţionale şi dorinţa de a induce teamă. Spre deosebire de avioane, rachetele nu pot utiliza oxigenul atmosferic pentru ardere, motiv pentru care trebuie să transporte propriul oxidant. Această cerinţă le împarte în două tipuri principale:

Iranul foloseşte rachete balistice cu rază lungă de acţiune, precum gama Shahab, care funcţionează cu combustibil lichid. Acestea necesită o procedură laborioasă şi riscantă de alimentare înainte de lansare, desfăşurată în instalaţii fixe şi supravegheate de personal specializat. Din acest motiv, etapa de alimentare este extrem de vulnerabilă la detectare prin satelit sau avioane de recunoaştere. Pentru a minimiza expunerea, Iranul efectuează aceste operaţiuni noaptea, când vizibilitatea aeriană este redusă.

Pentru atacuri mai rapide şi mai greu de anticipat, Teheranul utilizează rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, cum ar fi Fateh-110 şi Zolfaghar, echipate cu combustibil solid. Acestea sunt deja încărcate şi pot fi lansate rapid de pe platforme mobile, fără pregătiri suplimentare. Deşi sunt mai uşor de folosit, odată lansate nu pot fi oprite, ceea ce implică un risc operaţional.

Lansările nocturne reflectă o strategie integrată, în care Iranul combină tehnologia cu tactica. Utilizarea simultană a rachetelor cu combustibil lichid şi solid, a platformelor mobile şi a întunericului ca acoperire permite regimului iranian să crească şansele de reuşită ale atacurilor şi să menţină presiunea psihologică asupra inamicului. Chiar şi atunci când nu lovesc ţinte precise, aceste atacuri îşi ating scopul: induc teamă, distrag atenţia şi consumă resursele defensive ale adversarului.

În actualul climat de tensiune, momentul lansării devine la fel de important ca proiectilul în sine - o lecţie esenţială a doctrinei militare iraniene, informează The Jerusalem Post.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. offf Doamne, de ce nu poate cineva lansa o rachetă dinasta balistică cu combustibil solid spre studiourile televiziunii culiselor paralele ale Ancăi paralele și ai săi invitați: Roșca + toți foștii polițieni și sindicaliști + câțiva avocați ratați, iar dacă se întrevede prezența lu Calinik atunci ar fi necesar și-o altă extra rachetă, dar cu combustibil lichid !

    1. as prefera catre cei care au anulat alegerile si acolitii lor

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0600
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2961
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8673
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.7924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb