TradeVille: DN Agrar Group - creştere cu 15% a cantităţii de lapte livrate în aprilie 2023

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 mai 2023

TradeVille: DN Agrar Group - creştere cu 15% a cantităţii de lapte livrate în aprilie 2023

DN Agrar a înregistrat o creştere cu 15% a cantităţii de lapte livrate, în aprilie 2023 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. În primele patru luni din 2023, Grupul a livrat o cantitate mai mare cu 14% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

DN Agrar activează în domeniul agricol, iar veniturile sale provin, preponderent, din activitatea de producere şi vânzare a laptelui crud, compania deţinând un şeptel de peste 11.000 vaci de lapte şi tineret bovin. DN Agrar este lider de piaţă în România la producţia de lapte crud de vacă, cu o producţie anuală de aproximativ 50 de milioane de litri. Grupul reuneşte patru ferme importante şi anume Prodlact (creşterea bovinelor de lapte), Cut, Lacto Agrar şi Apold (producţia laptelui de vacă). Principalul client al companiei pentru laptele colectat este Lactalis (Albalact, Covalact, Dorna Lactate etc.), unul dintre cei mai mari procesatori de lapte la nivel mondial.

Compania desfăşoară, în plan secundar, şi activitatea de producţie a cerealelor şi furajelor, culturile ocupând circa 7.200 de hectare. De asemenea, în 2023, compania va finaliza investiţia într-o fabrică de compost în cadrul fermei Apold, acordând, astfel, o atenţie deosebită agriculturii circulare.

La 31.12.2022, firma era controlată de către AM Advies BV (cu 74.09% din drepturile de vot), deţinută 100% de către Beheermaatschappij De Boer Koekange B.V., societate a cărui beneficiar real este Jan G. de Boer, fondatorul şi CEO-ul DN Agrar. Restul de 25,91% revine acţionarilor persoane fizice şi juridice, reprezentând free float-ul companiei.

Importul de lapte a crescut exponenţial în ultimii 30 de ani

Importul de lapte în România a crescut de peste 25 de ori în ultimii 30 de ani, creştere datorată, în principal, scăderii şeptelului de vaci de lapte la nivel naţional, fărâmiţării fermelor producătoare de lapte şi preferinţelor retailerilor internaţionali (IKA) de a lucra cu câţi mai puţini furnizori. În perioada 2015-2022, consumul de lapte pe cap de locuitor a crescut, în medie, cu 9%. Producţia anuală în România se ridică la aproximativ 4,2 milioane de tone pe an, având un randament pe animal mult mai mic decât celelalte ţări importante din Uniunea Europeană (sub 1/2 din media blocului comunitar şi de 3 ori mai redusă decât ţările fruntaşe).

Astfel, slaba dezvoltare a sectorului zootehnic din România face ca procesul de producţie a laptelui să fie ineficient şi să rezulte într-un produs scump, lucru care îi face pe procesatori să se orienteze către laptele produs în ţări vecine, precum Ungaria (importuri anuale de peste 65 milioane de euro) sau Polonia (importuri anuale de peste 11,7 milioane de euro). O eventuală creştere a competitivităţii fermierilor români ar face că o bună parte din aceste sume să rămână în România.

Cantitatea de lapte livrată de DN Agrar - în creştere

Cantitatea de lapte livrată pe parcursul lunii aprilie 2023 a înregistrat o creştere de peste 15%, comparativ cu aceeaşi perioada a anului 2022. În acest sens, în primele patru luni din 2023, fermele DN Agrar au livrat o cantitate cu aproximativ 14% mai mare faţă de primele patru luni din 2022 şi cu 25% peste nivelul din perioada menţionată din 2021.

La nivel naţional, în primele două luni ale anului curent, cantitatea de lapte de vacă colectată a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 12,5%, în timp ce cantitatea de lapte brut importată de unităţile procesatoare a scăzut cu 36,8%.

Oportunităţi / Riscuri

Oportunităţi

- Înlocuirea laptelui importat, în mari cantităţi, din ţările vecine cu cel produs în fermele din România;

- România are cel mai fragmentat sectoar agricol şi zootehnic din Europa, ceea ce oferă DN Agrar oportunitatea de preluare a unor ferme mici şi integrarea lor în cadrul grupului;

- Implicarea în activitatea operaţională a CEO-ului şi fondatorului DN Agrar, Jan G. de Boer, un profesionist cu experienţă internaţională în domeniul zootehnic.

Riscuri

- Dezavantajul de a fi în competiţie cu ferme mari din Ungaria şi Polonia, care beneficiază de subvenţii mai mari şi politici mai transparente din partea guvernelor celor două state;

- Compania activează pe o piaţă competitivă, fiind expusă fluctuaţiilor de preţ, care în ultima perioadă este în scădere, de la vârful atins în 2022. Acest risc este parţial compensat de contractele avantajoase încheiate de companie cu clienţii săi şi de puterea sa de negociere, în calitate de cel mai mare producător producător de lapte crud de vacă din România.

TradeVille: DN Agrar Group - creştere cu 15% a cantităţii de lapte livrate în aprilie 2023

În 12 iunie, DN Agrar (DN) îşi invită acţionarii şi pe toţi cei interesaţi de business-ul grupului la fermele sale din judeţul Alba, una dintre cele mai frumoase regiuni geografice ale României. Este primul eveniment "Ziua Investitorului" organizat de companie de la debutul pe bursă. Experienţa va fi unică, aşa că vom fi şi noi acolo, pregătiţi să ascultăm, să punem întrebări şi să vedem altfel decât doar din poze fermele Apold şi Cut.

--------

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt BVB, raport şi comunicat companie, HotNews, INS.

--------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu reprezintă un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual Lista potenţialelor conflicte de interese research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. slab bre slab, tot milk e moat

    1. si hai sa iti zic ceva, io am zis primu de chelu ala care tot ii trage tare cu moatul pe milk, tu ai continuat o pe la alte articole dar te refereai la cel “care trage doua linii pe grafic si zice ca e posibil sa creasca bine de tot” io nu am nimic cu ala, cu cat mai multe emisiuni si mass media pentru piata de capital cu atat mai bine, io zic de ala de pe iff, deci acolo a fost asa un fel de gasca ce sustinea aceasta companie dar intre timp au inceput sa raporteze din ce in ce mai prost si unul cate unul sustinatorii milk au facut un pas in spate si cu fiecare raportare mai ceda unu si zicea stop, m am inselat, uite fac prostii, hai ca ma retrag etc, dar a mai ramas unu greu, care tot ii trage tare cu moatul acestei companii, astept sa pice si el dar e f orgolios zice ca lucreaza in domeniu si stie bine, nu cred ca el poate sa creada ca se poate insela. tot ne zicea ca a fost la fabrica bonas si aia e vai de ea ca de fapt e casa batraneasca a fondatorilor pe cand astia la milk fac investitii serioase domne, o fabrica la standarde europene, io-s curios cand fac masina aia de spalat sticle si instalatia de gaz, nu am nimic cu ei au produse bune desi ultimele reviewuri de pe google zic ca si au mai diluat calitatea, nu pot sa fac eu aprecieri dintr astea fiindca sunt mooolt prea sarak, nu am cum sa dau 8 lei pe un iaurt mic…

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb