TradeVille: Mişcări majore pentru Chevron

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 august

Sursa: finance.yahoo.com

Sursa: finance.yahoo.com

Preţul acţiunilor Chevron Corp. a scăzut cu 3% vineri, după publicarea rezultatelor financiare ale companiei. Performanţele societăţii sunt mixte, cu creşteri ale cifrei de afaceri, dar scăderi ale profitului din cauza diminuării marjelor. De asemenea, mutarea sediului central din California în Texas va aduce o perioadă de inactivitate, care ar putea afecta rezultatele companiei pentru a doua jumătate a acestui an, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Chevron, una dintre cele mai vechi şi mari companii petroliere din lume, şi-a început călătoria în 1879, sub denumirea de Pacific Coast Oil Company. Cu sediul în San Roman, California, Chevron a evoluat într-un gigant energetic, operând în diverse segmente de afaceri. De la explorarea şi extracţia petrolului şi gazelor naturale, până la rafinarea şi vânzarea produselor petroliere finite, compania acoperă întregul lanţ valoric al industriei. În plus, Chevron investeşte în produse petrochimice şi chimice, precum şi în tehnologii energetice avansate şi surse de energie regenerabilă.

Modelul său de afaceri îi permite să îşi maximizeze eficienţa şi să se adapteze rapid la schimbările pieţei. Sub conducerea inspirată a lui Michael Wirth, CEO din februarie 2018, Chevron a demonstrat un angajament puternic faţă de inovaţie şi sustenabilitate. Wirth este recunoscut pentru abordările sale strategice în tehnologie şi eficienţă operaţională, contribuind la menţinerea companiei în fruntea industriei energetice. Chevron continuă să fie un pioner în promovarea surselor de energie mai curate, adaptându-se constant la nevoile globale în schimbare.

Compania este deţinută în proporţie de 38,36% de investitorii instituţionali, cei mai importanţi fiind The Vanguard Group, cu o pondere de 8,32%, SSgA Funds Management este pe locul al doilea - cu 6,68% - şi Berkshire Hathaway, cu 6,67%.

Cotaţiile ţiţeiului depind de cerere, în trimestrul actual

La începutul celui de-al doilea trimestru, preţul petrolului a scăzut cu peste 15%, pe fondul evoluţiilor macroeconomice nesatisfăcătoare şi al unor probleme interne ale pieţei. Un exemplu notabil a fost Rusia, care a înregistrat o supraproducţie în aprilie, în ciuda angajamentelor de a reduce producţia alături de ceilalţi membri OPEC+.

Pe 4 iunie, după reuniunea OPEC+, preţul petrolului Brent a coborât la 76 de dolari/baril, iar cel al petrolului WTI (West Texas Intermediate) - la 72 de dolari/baril. În urma anunţului privind anularea treptată a reducerilor voluntare de producţie începând cu trimestrul al patrulea din 2024, preţurile au scăzut, reflectând îngrijorările pieţei legate de o posibilă creştere a stocurilor globale de petrol. Cu toate acestea, preţurile au revenit la o medie de 82 de dolari/baril pentru Brent şi 79 de dolari barilul pentru WTI, în luna iunie.

Perspectivele pentru al treilea trimestru al anului 2024 vor depinde în mare măsură de posibilele semnale de creştere sustenabilă a cererii, care să echilibreze oferta abundentă. Până în prezent, aceste semnale sunt rare.

Previziunile pentru preţul petrolului brut sugerează o posibilă creştere pe tot parcursul anului 2024. Membrii OPEC+ intenţionează să menţină reducerile voluntare de 2,2 milioane de barili/zi până în trimestrul al treilea, ceea ce ar putea duce preţul petrolului la un maxim de 88 de dolari/baril pentru Brent şi 85 de dolari/baril pentru WTI, înainte de a începe să scadă în trimestrul al patrulea şi în anul următor.

În 2025, se preconizează că piaţa va reveni la acumulări moderate de rezerve, odată ce reducerile voluntare ale OPEC+ vor înceta şi oferta din partea ţărilor non-OPEC+ va compensa creşterea cererii globale de petrol. Conform previziunilor EIA, preţul mediu al petrolului Brent va fi de 89 de dolari/baril pentru restul anului 2024 şi de 91 de dolari/baril în primul trimestru al anului 2025.

Pe termen mediu şi lung, unii analişti anticipează o reducere a cererii de combustibili fosili, ceea ce ar putea duce la o scădere a preţului petrolului, reflectând o piaţă în continuă transformare.

Chevron - cifră de afaceri în creştere, profit net în dscădere

Vineri seara, Chevron a raportat rezultatele pentru al doilea trimestru anului fiscal 2024. Cifra de afaceri a ajuns la 51,19 miliarde de dolari, depăşind estimarea analiştilor, de 50,8 miliarde de dolari, şi înregistrând o creştere de 3,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Această creştere se datorează producţiei de petrol crescute, rezultată din extragerile record în Bazinul Permian.

Cu toate acestea, profitul net a scăzut cu 26%, ajungând la 4,43 miliarde de dolari, comparativ cu 6,01 miliarde de dolari din aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest declin a afectat şi profitul pe acţiune (EPS), care a scăzut de la 2,93 la 2,55 dolari. Motivul principal este scăderea semnificativă a profitului cu 74% în segmentului de rafinare din SUA, din cauza marjelor reduse. Profitul din rafinăriile internaţionale a înregistrat o dinamică negativă (-25%), ajungând la 317 milioane de dolari, comparativ cu 426 de milioane de dolari în acelaşi trimestru al anului trecut.

Surpriza plăcută a fost segmentul de producţie din SUA al Chevron, care a înregistrat un profit de 2,16 miliarde de dolari, în creştere cu 31% faţă de aceeaşi periaodă a anului trecut, datorită volumelor mai mari de vânzări şi preţurilor avantajoase a petrolului. Cu toate acestea, profitul din producţia internaţională a scăzut cu 30%, ajungând la 2,3 miliarde de dolari, comparativ cu 3,29 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza vânzărilor mai mici şi a preţurilor mai scăzute ale gazelor naturale, precum şi a impactului negativ al cursului valutar.

În plus faţă de rezultate financiare, Chevron a anunţat vineri decizia de a-şi muta sediul central din San Roman, California, la Houston. CEO-ul Mike Wirth urmează să se relocheze până la sfârşitul anului 2024. Toate funcţiile corporative vor fi mutate la Houston, iar Wirth a declarat că mutarea nu are legătură cu vreo dispută politică cu California, ci se datorează faptului că Texas-ul a devenit treptat epicentrul industriei petroliere. Această mutare reprezintă o continuare a unei tendinţe care a fost în desfăşurare de ceva timp, notează TradeVille.

Compania nu a anunţat perspective financiare, însă analiştii Factset estimează că cifra de afaceri va înregistra o uşoară scădere în trimestrul al treilea şi al patrulea, ajungând la 49,7 miliarde de dolari, respectiv 48,8 miliarde de dolari, iar profitul va creşte la 6 miliarde de dolari în al treilea trimestru, scăzând uşor în al patrulea, la 5,9 miliarde de dolari.

Preţul acţiunii Chevron, în declin

Preţul acţiunilor Chevron a înregistrat o scădere de 7% în ultimul an şi de 0,62% de la începutul anului (YTD), în timp ce indicii americani S&P 500 şi Nasdaq au afişat aprecieri YTD de 12,7%, respectiv 13,6%.

În urma raportării din 2 august, acţiunile companiei au înregistrat o scădere de 2,67%, în ton cu piaţa americană, fiind străpuns suportul de la 152 de dolari. Preţul a coborât până în zona de suport, 148 de dolari, sub mediile mobile atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, SMA de 50 şi 200 de zile. De menţionat că întreaga piaţă americană a înregistrat scăderi, pe fondul temerilor legate de înrăutăţirea perspectivelor economice.

Dacă şi suportul de la 148 dolari va fi străpuns, următorul nivel îl regăsim în jurul valorii de 140 de dolari, în timp ce zona de 152 de dolari reprezintă un nivel important de rezistenţă.

TradeVille: Mişcări majore pentru Chevron

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Chevron

Oportunităţi

Subevaluată: Conform site-ului de specialitate Alpha Spread, valoarea intrinsecă a acţiunilor Chevron în scenariul de bază este sub preţul actual al pieţei. Chevron se tranzacţionează în prezent cu un discount de 22%, ceea ce constituie o oportunitate pentru investitorii care folosesc analiza fundamentală pentru a lua decizii.

Preţ ţintă: Conform analiştilor care acoperă Chevron, preţul ţintă mediu pentru următoarele 12 luni este de 185,54 dolari, cu aproximativ 25% mai mare faţă de preţul curent.

Rentabilitatea Capitalului Investit în creştere: ROIC este indicatorul cheie care indică cât de bine transformă compania banii investiţi în profituri. Pe scurt, ROIC arată cât profit realizează compania pentru fiecare dolar investit. În cazul Chevron, indicatorul a crescut în ultimii trei ani de la 1% la 8%, ceea ce indică faptul că firma foloseşte banii în mod tot mai eficient pentru a creşte şi obţine mai multe profituri.

Riscuri

Achiziţia Hess: Achiziţia Hess a întâmpinat un obstacol major săptămâna trecută. Chevron şi Hess au anunţat miercuri că audierea pentru revendicările Exxon Mobil asupra activelor petroliere ale Hess din Guyana nu va avea loc până în mai 2025. O decizie ar urma trei luni mai târziu, ceea ce înseamnă că finalizarea tranzacţiei Chevron-Hess ar avea loc abia în a doua jumătate a anului viitor.

Insider Trading: În ultimele 12 luni, persoanele din interiorul companiei Chevron nu au cumpărat nicio acţiune şi au vândut titluri în valoare de 7,3 milioane de dolari. Ultima tranzacţie a fost efectuată pe 21 mai 2024, de Gustav Jeff B (vicepreşedinte), care a vândut acţiuni CVX în valoare de peste 6 milioane de dolari.

Industria volatilă: Industria ţiţeiului este puternic dependentă de preţuri din cauza dinamicii cererii şi a ofertei globale, a instabilităţii geopolitice şi a influenţei OPEC. Fluctuaţiile acestor factori prezintă riscuri semnificative, având un impact asupra stabilităţii şi rentabilităţii pieţei şi a companiilor ce operează în acest sector.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

-----------

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: site-ul companiei, raport trimestrul al doilea 2024, FactSet, Investopedia, capex.ro, CNBC, Reuters, Tradingview, AlphaSpread.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb