TradeVille: Nasdaq - ce cumpărăm şi ce vindem în acest sezon de raportări?

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 octombrie

TradeVille: Nasdaq - ce cumpărăm şi ce vindem în acest sezon de raportări?

Opt dintre cele mai importante companii din SUA, cu o pondere cumulată de peste 40% în indicele bursier Nasdaq, vor raporta rezultatele trimestriale în următoarele săptămâni, potrivit unui studiu elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille, care arată evaluarea din prezent a companiilor, preţurile ţintă oferite de analişti pentru următoarele 12 luni, evoluţia comparativă a cotaţiilor pe grafic, precum şi scenariile de modificare a preţurilor la care se aşteaptă piaţa în prezent. Scopul analizei este să le ofere investitorilor o imagine de ansamblu asupra celor mai importante companii de tehnologie din SUA, care au dictat ritmul bursei în ultimii doi ani. Această analiză prezintă pentru prima dată conceptul celor 8 Tech Stars, adăugând Broadcom în grupul celor 7 Magnifici şi înlocuind Tesla cu Netflix.

Nasdaq-100, randament mai mare decât al S&P 500

Nasdaq-100 este un indice bursier alcătuit din o sută dintre cele mai mari companii nefinanciare listate. Ponderea acţiunilor este determinată de capitalizarea de piaţă, cu anumite reguli care limitează influenţa celor mai mari componente.

Istoria Nasdaq a început încă de la finalul anului 1985 şi s-a remarcat printr-o performanţă bursieră de excepţie. Pe parcursul anilor, randamentul anual al Nasdaq a fost negativ doar de şase ori, în timp ce au existat situaţii în care a depăşit chiar 100%. Comparativ cu indicele S&P 500, în ultimii cinci ani, randamentul oferit a fost de aproape 1,6 ori mai mare (161%, faţă de numai 98%).

Indicele Nasdaq, datorită componenţei sale, este predispus la mişcări semnificative ale preţului în preajma evenimentelor importante din piaţă, precum rezultatele trimestriale ale marilor companii din Big Tech. Situaţia s-a mai schimbat de anul trecut, când performanţele indicelui au fost conduse de cei 7 Magnifici (Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia şi Tesla), a căror pondere depăşea 40% din coşul indicelui. În prezent, în top 10 constituenţi se găsesc Apple (8,72%), Nvidia (8,29%), Microsoft (7,84%), Broadcom (5,5%), Meta Platforms (5,24%), Amazon (4,87%), Tesla (3,01%), Costco (2,59%) şi Alphabet (4,8% pentru ambele clase de acţiuni). Astfel, ponderea cumulată a celor mai importanţi 10 constituenţi se ridică la aproape 51%. Analiza de faţă se axează însă, pe 8 din cele 10 nume menţionate, eliminând Tesla şi Costco de pe listă, şi adăugând Netflix.

Inteligenţa artificială, refrenul sectorului de tehnologie

Dacă anul 2023 a fost anul în care am asistat la un adevărat hype creat de inteligenţa artificială în rândul companiilor din Big Tech, 2024 se află sub semnul aşa zis-ului "celui de-al doilea val AI", în care asistăm la o adoptare în masă a funcţionalităţilor AI în toate domeniile de activitate. Cheltuielile IT la nivel mondial sunt prognozate să crească cu 8% în 2024, până la aproximativ 5 trilioane de dolari, ca urmare a intensificării investiţiilor în transformarea digitală. La baza acestor revoluţii de tehnologie au stat, bineînţeles, cipurile specializate, optimizate pentru algoritmi avansaţi de învăţare automată. Pioniere şi lidere în domeniul AI, cipurile Nvidia sunt utilizate pentru a antrena şi rula diverse modele complexe de limbaj. Cel mai bun exemplu este ChatGPT, care a fost antrenat folosind mii de unităţi de procesare grafică Nvidia, conectate într-un centru avansat cu supercomputere AI, aparţinând Microsoft. Pe lângă companiile tradiţionale de semiconductori, alte companii din Big Tech, precum Microsoft, Amazon şi Alphabet cochetează, de asemenea, cu producerea cipurilor AI.

Piaţa globală a serviciilor IT este estimată să valoreze 1.420 miliarde de dolari în 2024. Outsourcing-ul IT domină piaţa, cu o valoare estimată la 541,10 miliarde de dolari pentru finalul anului curent. Totodată, se estimează că veniturile industriei vor ajunge la 1.879 miliarde de dolari până în 2029, crescând cu o rată anuală compusă (CAGR) de 5,76%, potrivit Statista.

Ce spun analiştii?

Analiştii care acoperă cele opt companii se aşteaptă la venituri cumulate de peste 618 miliarde de dolari. Creşterea medie a veniturilor companiilor din grup este de 22% raportat la acelaşi trimestru din 2023, o rată de avans mai mică faţă de alţi ani pentru sectorul de tehnologie. În topul companiilor care generează cele mai mari venituri se regăsesc Meta Platforms, Amazon şi Apple, în timp ce creşterile anuale (YOY) cele mai însemante le regăsim în dreptul Broadcom, Nvidia şi Microsoft.

Din punct de vedere al profiturilor obţinute în trimestrul al treilea, analiştii sunt de părăre că acestea vor creşte în medie cu 31% faţă de anul trecut, pe măsură ce inteligenţa artificială poate fi exploatată. Companiile prognozate să obţină cele mai mari creşteri procentuale ale profiturilor sunt Nvidia, Netflix, Amazon şi Meta Platforms. Dintre cele patru companii, Amazon este singura care în prezent nu se tranzacţionează aproape de maximul istoric.Astfel, din punct de vedere al capitalizării bursiere, Nvidia este singura de pe podiumul ocupat de Apple şi Microsoft care conduce în ambele criterii menţionate mai sus. Cu toate acestea, analiştii vor pune un accent puternic pe ratele de creştere a veniturilor şi profiturilor, în condiţiile unui an de excepţie.

Evoluţia pe grafic

Din punct de vedere al evoluţiei preţului de la începutul acestui an, performanţele companiilor selectate în cadrul acestui raport, au oscilat de la +10,58% (Microsoft) la +172,2% (Nvidia). Doar trei companii din cele selectate nu au depăşit performanţa indicelui Nasdaq-100, din care fac parte, şi anume: Microsoft, Alphabet şi Apple. Preţurile de referinţă sunt cele ce la închiderea de vineri, 11 octombrie.

Nvidia a avut o performanţă bursieră remarcabilă în 2024, crescând aproape de trei ori de la începutul anului. Preţul acţiunii a format un triunghi începând din august şi testează ieşirea din această formaţiune. Dacă se va menţine peste nivelul de 136,15 dolari, maximul din ultimele trei luni, această ieşire va fi confirmată, urmând ca următorul nivel de interes să fie maximul istoric din iunie, de 140 de dolari. Conform teoriei triunghiului, preţul ar putea creşte până la 170 de dolari, adăugând înălţimea triunghiului la punctul de ieşire.

Pe locul al doilea se află Meta Platforms, cu o apreciere de aproximativ 67% de la începutul anului. Preţul acţiunii a depăşit recent trendul lateral în care s-a aflat timp de peste şapte luni şi testează acum maximul istoric înregistrat săptămânile trecute. Privind pe un interval de timp mai mare, acest trend lateral face parte din structura unei formaţiuni de tip flag, iar evoluţia actuală este conformă cu strategia de tranzacţionare aferentă acestui pattern. Practic, conform teoriei, preţul ar putea continua să crească până la nivelul de 705 dolari, respectând astfel strategia specifică acestui tip de formaţiune.

Completând podiumul, Broadcom este cel mai aproape de maximul său istoric dintre cele trei companii menţionate până acum. În urma analizei graficului, nu s-au identificat argumente specifice care să susţină o direcţie clară de tranzacţionare în acest moment, notează TradeVille.

Pe graficul companiei de pe locul 4, Netflix, se remarcă un trend ascendent stabil, menţinându-se peste media mobilă de 200 de zile, în ultimul an. În prezent, indicatorul MACD indică o divergenţă bearish, sugerând o posibilă scădere pe termen scurt. Analizând evoluţiile similare din trecut, se observă că acest setup a condus la scăderi în două ocazii anul acesta, în perioadele ianuarie-martie şi mai-iunie.

Graficul Amazon nu indică o direcţie clară de tranzacţionare în acest moment. Singurul argument ar fi oferit de indicatorul MACD, unde o încrucişare a mediilor mobile sugerează posibilitatea unei creşteri a preţului, având în vedere că astfel de semnale au condus la apreciere în trecut.

Apple, compania care a suferit cel mai mult în acest an şi a înregistrat o perioada prelungită de evoluţie negativă, şi-a revenit, oferind un randament de 19% de la începutul anului (YTD) pentru acţionari. Din acest grup de companii, Apple prezintă un setup similar cu cel al Nvidia, sub forma unui triunghi ascendent. Conform acestui pattern, preţul ar putea creşte până la nivelul de 260 de dolari.

Alphabet şi Microsoft, ultimele două companii din acest grup, evoluează într-un ritm mai lent comparativ cu restul, fiind cele mai îndepărtate de maximele lor istorice. În prezent, nu există semnale clare pe grafice care să sugereze o direcţie definită de tranzacţionare pentru aceste acţiuni.

Opţiuni şi preţuri ţintă

Pentru investitorii care doresc să aibă o perspectivă mai clară asupra evoluţiei preţurilor celor opt companii analizate, sunt avute în vedere şi mişcările estimate de piaţa opţiunilor pentru perioada imediat următoare raportărilor, precum şi preţurile ţintă pentru următoarele 12 luni.

În ceea ce priveşte piaţa opţiunilor, aceasta oferă o imagine asupra diferenţei de preţ care ar putea apărea după publicarea rezultatelor trimestriale. Este important de menţionat faptul că, pentru a determina "expected move" pentru fiecare companie în parte, s-au folosit preţurile curente pentru opţiunile de tip call şi put cu strike price la preţul curent, iar data expirării - prima vineri după raportare. Adăugând cele două preţuri ale opţiunilor call şi put pentru fiecare companie şi împărţind la preţul curent din piaţă, obţinem mişcarea procentuală pe care piaţa o ia în calcul în momentul de faţă. Dat fiind faptul că cele opt companii urmează să raporteze în perioade diferite, elementul de timp va avea o însemnătate mai importantă pentru societăţi precum Broadcom şi Nvidia, care vor raporta spre sfârşitul acestei perioade. Pentru a menţine un echilibru, pentru restul de şase companii care raportează în luna octombrie, este folosit preţul opţiunilor care expiră la 1 noiembrie.

Dat fiind faptul că toate cele opt companii "beneficiază" de o volatilitate sporită, caracteristică acestui grup, mişcările de preţ post-raportare reflectă acest lucru. Din punct de vedere al mişcărilor de preţ aşteptate de către piaţă, grupul are o medie de +/-9,1%, ceea ce reprezintă, în medie, randamentul anual al indicelui S&P 500, fapt care denotă importanţa acestor companii şi volatilitatea în jurul unor astfel de evenimente. Dacă ar fi să exlcudem Nvidia şi Broadcom, media scade la 7,2%, rămânând încă ridicată faţă de alte sectoare, precum cel bancar, unde a fost de aproximativ 4,5%.

Dintre companii, se remarcă aşa cum era de aşteptat, Nvidia şi Broadcom, ale căror preţuri sunt aşteptate să se modifice substanţial, în intervalul 14,5-15%. Din aceste procente ar trebui scăzute şi variaţiile date de faptul că vor raporta spre finalul perioadei, opţiunile având un time value mult mai însemnat. La polul opus se regăsesc Apple şi Microsoft, cu variaţii de preţ prognozate sub media grupului, între 5 şi 5,8%. Dintre performerii grupului, Netflix şi Meta Platforms sunt aşteptate să aibă mişcări substanţiale, de peste 9%. Amazon şi Alphabet rămân în media istorică perioadei de raportări, de 6-7%.

Din punct de vedere al preţurilor ţintă pentru următoarele 12 luni, media de creştere a grupului de companii selectat este de 8%. În momentul de faţă, din grup se remarcă Alphabet, cu un potenţial de creştere de 26%, urmat de Microsoft, cu 22%, şi de Amazon, completând podiumul cu 18%. Două dintre cele mai performante companii în 2024, Meta Platforms şi Netflix, sunt aşteptate să înregistreze scăderi ale cotaţiei în următoarea perioadă, în intervalul 1-2%. Nvidia şi Broadcom, în ciuda volatilităţii exacerbate, au preţuri ţintă medii pentru următoarele 12 luni cu doar 10%, respectiv 8% mai mari.

Din aceste cifre reiese că pentru investitorii care doresc să aducă un plus de valoare portofoliului lor în perioada următoare, Alphabet, Microsoft şi Amazon par variantele cele mai de succes din prisma celor două criterii. De partea cealaltă se regăsesc Meta Platforms şi Netflix, care par în momentul de faţă "priced for perfection".

O altă metodă de evaluare a companiilor pentru perioada următoare este analiza DCF, care prezintă potenţialul raportat le preţul din piaţă. Dat fiind faptul că aceste opt companii s-au bucurat de atenţia investitorilor în ultimii doi ani, iar cotaţiile au avut o traiectorie pe alocuri parabolică, toate sunt în prezent supraevaluate conform acestui criteriu. Media grupului cu privire la supraevaluare este de 32%, topul fiind dominat de Broadcom (52%) şi Netflix (45%). Cu toate acestea, dintre companii se remarcă din nou Alphabet, care are în prezent o supraevaluare bazată pe DCF de numai 7%. Tot sub media grupului se mai regăsesc Microsoft şi Amazon, astfel că aceste trei companii rămân poziţionate favorabil.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: TradingView, slickcharts.com, iShares.com, nasdaq.com, Statista, FactSet, Department Analiză TradeVille.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Cumparam ceapa galbena si marar uscat, vindem gogonele si gogosi, apoi ducem discutia la un nivel mai elevat...

    ma intereseaza ce se intampla pe nasdaq fiindca eu mai mult joc aici la bvb pe aero, in general cele promovate atat pe iff cat si de tradeville, gen laptaria cu caimac, holde agri, abn systems, super “investitii” sa nu uit si de prospectele alea colorate de pe la goldring, chrd, vifrana, sunt pe plus foarte mult cu ele de la listare, la fel ca frb,cab

    nVDA, aapl, META, AMZN, GOOGL, NFLX si bROADCOM.

    Interesant cu ce se ocupa cele mai performante companii din lume. As spune ca toate se cam ocupa cu influentarea opiniilor si comportamentelor oamenilor, prin adunare de date si apoi iti servesc galusca exact cum ti-o doresti.  

    Acum 50-60 de ani, conta cine face pantoful mai durabil, sau costumul mai nu stiu cum. Azi, pfff balenciaga face haine din saci de gunoi si le vinde cu 500 de dolari. Pt ca a creat un trend. Cu ajutorul companiilor de mai sus. Influencerii adevarati nu cei de youtube. 

    influneta asupra perceptiei maselor, asta e puterea si banul in ziua de azi. asta si la afaceristi, si la politicieni, si la bancheri, mai ales centrali.  

    apropo de ce actiuni cumparam. a aparut si palantir cam in acelasi domeniu. doar ca ei influenteaza direct pentagonul, marile companii si probabil si pe zelenski. pardon, optimizeaza, se spune optimizeaza lol.

    1. nVidia si Broadcom fac cipuri. Hardware. Alea ruleaza ce soft pun ceilalti pe ele. Nu influenteaza pe nimeni cu nimic

      Si cip urile la ce-s folosite?

      la multe.

      la AI in mare parte. si AI ul la ce e folosit? la influentarea perceptiilor populatiei, deep fake si data mining, si marketing.

    cumparam cuie si ciocane,vindem praz si pir pentru animale

    intr un cuvant tva inclus si megasurpriza

    mai avem de platit tva pe produse,rezultatul in bvb .....deduceti 

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7307
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3412
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0111
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.8676

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb