TradeVille: Restart Energy pune accent pe instalaţiile fotovoltaice

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 iunie

TradeVille: Restart Energy pune accent pe instalaţiile fotovoltaice

Restart Energy, companie care în 2021 şi-a listat emisiunea de obligaţiuni la BVB, pune accentul în 2024 pe sectorul instalaţiilor fotovoltaice, valorificand instalaţiile atât prin vânzări, cât şi prin furnizarea de energie, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Restart Energy este o companie integrată de energie, care activează în principal pe două segmente: furnizare de energie către consumatorii finali şi proiectarea, instalarea şi mentenanţa sistemelor fotovoltaice de producere a energiei, în special pentru utilizatorii industriali şi Utility Scale.

Compania are patru linii de business: furnizare energie electrică, EPC (proiectarea, construcţia şi instalarea de instalaţii fotovoltaice pentru clienţi industriali), project development pe proiecte regenerabile şi distribuţie de echipamente, Restart având chiar şi o linie proprie de panouri fotovoltaice, în parteneriat cu societatea Horay, produse de aceasta sub brandul REO, reuşind în acest fel să ofere un control mai bun al costurilor. În prezent, grupul are un portofoliu de proiecte fotovoltaice în curs de dezvoltare de peste 1.000 MWp.

Acţionarul principal al companiei este Armand-Doru Domuţa care controlează societatea prin deţinere indirectă prin Armand Consulting SRL şi Public Intelligence SRL, prin care are în proprietate cumulat 89,9% din capitalul social şi drepturile de vot.

Sectorul de energie regenerabilă - în plină dezvoltare

La nivel global, puterea sistemelor fotovoltaice atinge un nivel cumulat în valoare de puţin peste 850 GW, aceasta reprezentând 4,4% din producţia globală de energie. Din aceasta, o mare parte este segmentul hidroelectric (circa 57,7%), iar cel solar ajunge la o pondere de 11,5%. Ţara cu cea mai mare pondere în capacitatea instalată este China, care a fost responsabilă în 2022 de circa 38% din totalul energiei produse de sistemele fotovoltaice din lume, fiind urmată de Uniunea Europeană (17%) şi Statele Unite ale Americii (15%). Conform previziunilor Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), producţia energiei prin sistemele fotovoltaice ar urma să aibă o creştere exponenţială, de la 2.000 TWh în 2024, la o valoare de patru ori mai mare până în 2030.

În România, la începutul anului 2024, numărul prosumatorilor racordaţi la reţeaua de distribuţie depăşea 110.000 - de peste 2,7 ori mai mare faţă de începutul anului 2023, când aceştia erau în număr de 40.171, şi de peste opt ori mai mare faţă de 2022. La sfârşitul lunii februarie 2024, prosumatorii din România aveau instalată o capacitate de peste 1.400 MW, de peste cinci ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Faţă de puterea totală instalată în capacităţile de producţie din România, aceasta reprezintă o pondere de 7,9%. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) se aşteaptă ca în 2024 să se instaleze panouri fotovoltaice cu o putere de peste 1.000 MW.

Restart Energy - un nou potenţial pe piaţa din România

Restart Energy prezintă un caz de interes pe piaţa de energie din România, fiind o companie care a migrat de la un business bazat în principal pe partea de furnizare la construcţia de centrale fotovoltaice de producere a energiei electrice, păstrând însă şi partea de furnizare, dar reorientată spre clienţii non-casnici. Cele două direcţii principale de dezvoltare creează sinergii pozitive în dezvoltarea afacerii, întrucât Restart Energy se ocupă atât de mentenanţa instalaţiilor, cât şi de vânzarea energiei în surplus creată de către sistem. Astfel, compania poate asigura tranzacţii recurente cu energia produsă de sistemele instalate, având în acelaşi timp un portofoliu de clienţi finali spre care aceasta se poate redirecţiona.

Restart Energy - obligaţiuni la BVB

Restart Energy este o companie care a venit la BVB în prima jumătate a anului 2021, prin listarea emisiunii sale de obligaţiuni în lei, sub simbolul REO26. Emisiunea de obligaţiuni a avut o valoare de aproximativ 16,4 milioane de lei, fiind emise un număr de 163.612 titluri. Rata cuponului a fost stabilită la 9% fix, cuponul fiind plătibil semestrial. Data de emisiune a fost 9 februarie 2021, iar listarea s-a realizat pe 21 aprilie 2021, în timp ce data maturităţii este 9 februarie 2026.

Anul 2023 a adus o nouă sursă de venituri

Restart Energy a trecut în ultimii doi ani printr-o serie de schimbări ale direcţiei de business, care au avut un impact semnificativ asupra situaţiilor financiare. Astfel, începând cu anul 2022, care a fost unul marcat de o volatilitate extrem de înaltă a preţurilor energiei, societatea s-a confruntat cu o serie de dificultăţi operaţionale care au determinat reducerea semnificativă a liniei de furnizare energie către consumatorii casnici şi punerea unui accent mai ridicat pe linia de dezvoltare şi producţie instalaţii de generare a energiei electrice prin sisteme fotovoltaice.

Astfel, la sfârşitul anului 2023, Restart Energy a raportat o cifră de afaceri în scădere cu 60% faţă de 2022, aceasta fiind impactată, în cea mai mare parte, de scăderea semnificativă pe partea de furnizare energie, dar şi din cauza structurii actuale a business-ului. Restart Energy se focusează pe construcţia parcurilor fotovoltaice "la cheie" pe care mai apoi le vinde clienţilor. Proiectele de acest tip sunt realizate prin intermendiul unor SPV-uri (Special-Purpose Vehicle) care permit un management mai bun al proiectelor. Atunci când acestea sunt vândute către clienţii finali, conform standardelor din contabilitatea românească, Restart Energy recunoaşte aceste venituri la segmentul de Venituri financiare, care în cursul anului 2023 a constituit o parte importantă din totalul veniturilor generate de către societate, având o pondere de 33% şi au impactat pozitiv profitul net al societăţii. Cheltuielile financiare totale au reprezentat 9% din cheltuielile totale ale societăţii, notează TradeVille.

Rezultatul operaţional a constituit o pierdere de 43,6 milioane de lei, comparativ cu profitul de 27 de milioane de lei din 2022, în mare parte din cauza scăderii veniturilor pe partea de furnizare şi a înregistrării veniturilor din vânzarea proiectelor de energie verde pe segmentul financiar. Profitul net al societăţii a rămas pozitiv în 2023, totalizând aproape 5 milioane de lei, fiind susţinut de rezultatul financiar în sumă de 48,6 milioane de lei, vânzarea SPV-urilor fiind un business profitabil pentru societate.

Perspective pentru 2024

Pentru 2024, compania şi-a propus consolidarea afacerilor la nivelul segmentului de instalaţii panouri fotovoltaice pentru clienţi, finalizarea şi comercializarea proiectelor de tip Utility Scale dezvoltate prin SPV în orizontul de timp 2024-2027, creşterea portofoliului de clienţi mari şi foarte mari pentru furnizarea de energie şi creşterea ponderii energiei verzi în energia furnizată, prin dezvoltarea de parcuri fotovoltaice proprii. Printre factorii pe care societatea îi vede importanţi în evoluţia din 2024 se numără volatilitatea pe piaţa de energie şi politicile intervenţioniste agresive din partea statului, resursele umane care sunt dificil de identificat şi de păstrat şi avansul tehnologic accelerat în ceea ce priveşte echipamentele care compun sistemul de transformare a energiei solare în energie electrică.

Oportunităţi şi riscuri ale Restart Energy

Oportunităţi

-Domeniu de activitate: Compania activează într-un segment foarte de dinamic pe piaţa globală, care este estimat să aibă, în următorii zece ani, o creştere anuală compusă (CAGR) de peste 8,5%.

-Servicii integrate în domeniul energiei: Compania are pentru clienţii săi proiecte la cheie, pentru care continuă să ofere servicii de gestionare a energiei produse şi mentenanţa sistemelor.

-Diversificarea business-urilor: Restart Energy activează atât pe partea de furnizare energie, cât şi pe partea de proiectare şi construcţie a sistemelor de producere a energiei verzi, ceea ce creează sinergii în activitatea societăţii. În prezent, grupul are un portofoliu de proiecte fotovoltaice în curs de dezvoltare de peste 1.000 MWp.

-Propriile produse: REO dezvoltă o linie proprie de panouri fotovoltaice, în parteneriat cu compania Horay, reuşind în acest fel să ofere o calitate mai ridicată a produselor şi un control mai bun al costurilor.

-Planuri pe piaţa de capital: REO are în plan derularea unui IPO la BVB în cursul anului 2024.

-Sector cu evoluţie bună la bursă: Segmentul de construcţie panouri fotovoltaice a evoluat excelent la BVB în ultimul an, un exemplu elocvent fiind Simtel, care a înregistrat în ultimele 12 luni o creştere de 73%.

Riscuri

-Concurenţă intensă: Interesul mare al consumatorilor pentru resursele regenerabile de energie creşte numărul companiilor specializate care încep să ofere aceste servicii, în timp ce jucătorii mari din industrie se îndreaptă, de asemenea, spre acest segment, ducând la crearea unei pieţe cu o concurenţă tot mai acerbă.

-Mediul legislativ din România: În ultimii doi ani, sectorul de energie din România a fost supus unor schimbări de legislaţie cu impact semnificativ asupra companilor, printre care au intrat plafonarea preţurilor energiei pentru consumatori, achiziţia centralizată de energie şi altele.

-Crizele geopolitice: Anul 2022 a provocat o shimbare majoră pe pieţele de energie, fiind perioada în care a început războiul din Ucraina - confilct care a dus la o criză gravă a preţurilor energiei şi o destabilizare importantă a pieţelor de petrol, gaze şi energie electrică.

Sursele menţionate de TradeVille.în acest raport sunt: raport societate, IEA, BVB, Transelectrica, Restart Energy.

-------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb