Actualizare 14:45
Preşedintele Traian Băsescu propune ca dezbaterea electorală dintre cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru prezidenţiale, respectiv Victor Ponta şi Klaus Iohannis, să se desfăşoare la Palatul Cotroceni.
Potrivit unui comunicat, Băsescu a luat notă despre faptul că cei doi candidaţi şi echipele lor de campanie "nu pot conveni asupra unui loc neutru", în care să se desfăşoare dezbaterea/dezbaterile dintre candidaţii pentru funcţia de preşedinte al României.
Preşedintele precizează că este convins de faptul că "dezbaterile sunt esenţiale pentru democraţie şi pentru buna informare a electoratului, dar şi de faptul că dezbaterea/dezbaterile sunt dorite de cei doi candidaţi".
Băsescu propune ca locul de desfăşurare a dezbaterii să fie Sala Unirii sau Sala de Spectacole a Palatului Cotroceni şi menţionează că "moderatorul sau moderatorii dezbaterii/dezbaterilor vor fi conveniţi de cei doi candidaţi".
În plus, Preşedinţia precizează că" în perioada pregătitoare, dar şi în timpul dezbaterii/dezbaterilor preşedintele României, Traian Băsescu nu se va afla în Palatul Cotroceni".
Administraţia Prezidenţială anunţă că "preluarea de către televiziuni a dezbaterii/dezbaterilor se poate face prin fibră optică, în condiţii tehnice excelente şi egale pentru toate televiziunile naţionale şi locale care doresc".
"Menţionăm că în momentul de faţă Palatul Cotroceni poate asigura semnal pentru minim 30 televiziuni şi dacă este nevoie se pot crea imediat facilităţi suplimentare. Capacitatea celor două săli permite participarea a câte 50 - 70 de susţinători din partea fiecărui candidat", se mai precizează în comunicat.
Potrivit Preşedinţiei, disponibilitatea celor două spaţii (Sala Unirii şi Sala de Spectacole) va fi asigurată în perioada 10 - 14 noiembrie 2014.
În plus, suportul tehnic pentru efectuarea transmisiei va fi asigurat de Societatea Română de Televiziune (camere de luat vederi şi operatori) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (semnal pentru televiziuni).
"Administraţia Prezidenţială, Societatea Română de Televiziune şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale garantează deplina neutralitate a organizării administrative şi a transmisiei TV prin tratament egal acordat candidaţilor, susţinătorilor acestora, televiziunilor şi radiourilor pe tot parcursul dezbaterii/dezbaterilor", se mai afirmă în comunicatul de presă.
Discuţiile purtate în această săptămână între echipele de campanie ale lui Victor Ponta şi Klaus Iohannis pe tema organizării unei dezbateri electorale între cei doi candidaţi au eşuat.
---
Agenţia de monitorizare ActiveWatch constată impasul negocierilor dintre staffurile candidaţilor pentru organizarea unei sau a unor dezbateri directe între cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale şi consideră că această situaţie este de natură să afecteze grav procesul electoral, blocând practic accesul publicului la informaţii indispensabile într-un moment cheie pentru democraţie.
Dezbaterea deschisă, confruntarea de idei sunt esenţiale pentru ca alegătorii să-şi contureze opţiunea electorală, evaluând cei doi candidaţi, prin prisma ideilor politice promovate de aceştia şi prin comportamentul lor în cadrul întâlnirii directe, transmite ActiveWatch, într-un comunicat.
"Considerăm inoportună propunerea ca aceste dezbateri să fie găzduite, succesiv, de patru televiziuni de ştiri. Comportamentul acestora în actuala campanie electorală - aşa cum fost diagnosticat de monitorizarea realizată de ActiveWatch - precum şi de-a lungul ultimilor ani nu oferă garanţii pentru o dezbatere echilibrată, echidistantă, competentă şi în limitele eticii profesionale", arată comunicatul.
Aşadar, ActiveWatch recomandă organizarea dezbaterii pe un teren neutru (de exemplu, la Parlament, cu posibilitatea filmării şi a transmiterii de către toate televiziunile interesate) sau la televiziunea publică (cu preluarea liberă a transmisiei de către toate televiziunile interesate).
De asemenea, agenţia de monitorizare consideră că selecţia moderatorilor trebuie să ţină cont de comportamentul profesional al acestora din ultimii ani, să fie bazată pe criterii de competenţă profesională, independenţă editorială, echidistanţă politică, notorietate şi credibilitate în rândul publicului.
"Facem un apel la cele două tabere politice şi la cei doi candidaţi să dea dovadă de responsabilitate, de respect pentru electorat, şi să găsească de urgenţă o formulă care să permită organizarea unei dezbateri directe, în condiţii care să garanteze un cadru echidistant pentru întâlnire", conchide ActiveWatch.