Trump acuză China că a prăbuşit acordul comercial

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 mai 2019

Trump acuză China că a prăbuşit acordul comercial

Vânzările din bursele internaţionale continuă

Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri că Beijingul "a rupt înţelegerea" comercială la care a ajuns cu Washingtonul şi că "va plăti" pentru asta şi a promis să nu renunţe la impunerea de noi tarife asupra bunurilor chineze, decât dacă China îşi schimbă practicile, în timp ce bursele asiatice şi europene şi-au accentuat ieri scăderile din această săptămână.

Reuters a relatat recent, citând oficiali guvernamentali ai Statelor Unite, că partea chineză a renunţat la numeroase angajamente substanţiale pe care şi le-a asumat în timpul negocierilor comerciale, ceea ce l-a provocat pe preşedintele american să majoreze taxele vamale. Biroul Reprezentantului pentru Comerţ al SUA a anunţat luni că tarifele aplicate pentru anumite importuri din China, în valoare de 200 miliarde de dolari, vor fi crescute la 25% de la 10%, vineri, chiar în mijlocul vizitei de două zile de la Washington a vicepremierului chinez Liu He, negociatorul şef al Beijingului.

Robert Lighthizer, Reprezentantul pentru Comerţ al SUA, a declarat: "Pe parcursul săptămânii trecute am asistat la o erodare a angajamentelor Chinei. În opinia noastră este inacceptabil. (...) Nu întrerupem discuţiile, în acest moment. Dar, între timp, vinerea viitoare vor veni tarifele".

De asemenea, într-un alt semn al gradului de deteriorare al negocierilor, preşedintele american a reluat recent o ameninţare la care renunţase în ultimul timp, aceea de a impune tarife şi pe restul bunurilor importate din China, care se bucură de taxe vamale reduse, în valoare de alte circa 325 de miliarde de dolari. Taxa de import pe aceste bunuri, care va fi aplicată "curând", ar urma să fie tot 25%, potrivit lui Donald Trump.

Perspectiva prăbuşirii negocierilor dintre cele mai mari două economii ale lumii a deprimat bursele internaţionale la începutul săptămânii, iar comentariile de miercuri ale lui Trump au alimentat vânzările din şedinţa de ieri din pieţele asiatice, care s-au extins şi în Europa, unde indicele pan-european Stoxx600 afişa o scădere de aproape 1% la începutul zilei bursiere. Miercuri, bursele importante de pe continentul european au încheiat ziua în teritoriul pozitiv pe fondul unor declaraţii pozitive de la Casa Albă care confirma prezenţa la negocieri a vicepremierului Liu He, pusă în discuţie în urma anunţului privind tarifele. De asemenea, până la finalul şedinţei de peste Atlantic, indicii S&P 500 şi Nasdaq Composite reveniseră în teritoriul negativ, unde au şi încheiat şedinţa de tranzacţionare, în timp ce indicele Dow Jones a marcat o creştere marginală. Indicele VIX (denumit şi indicele fricii), care cuantifică aşteptările pieţei americane cu privire la volatilitate a atins la începutul săptămânii valoarea 21, cel mai ridicat nivel din luna ianuarie încoace. Indicele a înregistrat o medie de circa 13 puncte în luna aprilie.

Adăugând la deteriorarea situaţiei, Ministerul Comerţului din China a anunţat ieri printr-un comunicat, în răspuns, că vor răspunde adecvat dacă Statele Unite vor majora taxele vamale, fără să detalieze, şi a reiterat că amplificarea disputei comerciale este contrară intereselor SUA şi Chinei şi ale întregii lumi.

Scott Kennedy, expert în relaţiile cu China la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington, este de părere că discuţiile se află într-o etapă delicată şi depind de ce propunere aduce vicepremierul Liu He la Washington. Acesta a precizat pentru Reuters: "Cred că administraţia Trump este destul de serioasă în privinţa impunerii de tarife. Nu cred că Liu He ar fi fost de acord să vină (la Washington) dacă urma să ofere doar o lecţie Statelor Unite".

La rândul său, Steve Cochrane, economist-şef pentru regiunea Asia-Pacific la biroul din Singapore al Moody's Analytics, a adăugat pentru sursa citată: "Dacă ameninţarea lui Trump devine realitate, va fi un punct de cotitură pentru economia globală. Acesta este cel mai pesimist scenariu pe care l-am modelat anul trecut, care a rezultat în condiţii recesionare în Statele Unite, o încetinire rapidă a creşterii în China şi o încetinire a comerţului global".

Pe lângă reducerea deficitului comercial, administraţia Trump încearcă să ajungă la un tratat cu Beijingul care să pună capăt transferurilor forţate de tehnologie, "furturilor" de proprietate intelectuală şi subvenţiilor acordate companiilor chinezeşti. Însărcinatul cu discuţiile comerciale ale părţii americane, Lighthizer, a insistat în timpul negocierilor pentru un mecanism de verificare care se aseamănă mai degrabă mecanismului folosit pentru verificarea conformităţii în cazul sancţiunilor economice, scrie Reuters.

Potrivit oficialilor americani, mecanismul de verificare era până recent unul dintre subiectele de dispută dintre cele două părţi, în contextul în care, la nivel politic, administraţia chineză actuală nu poate risca să pară că acceptă un "tratat inegal", precum cele semnate de ultima dinastie imperială chineză, dinastia Qing, cu imperiile europene în urma pierderii războaielor opiului.

De altfel, în China, demersul Statelor Unite este privit având drept obiectiv să încetinească expansiunea generală a Chinei, în condiţiile în care economia ţării asiatice este aşteptată, potrivit unor prognoze ale anumitor analişti şi anumite instituţii financiare internaţionale, să depăşească în dimensiuni economia SUA până în 2030.

De cealaltă parte, administraţia Trump estimează că se află pe o poziţie de putere în negocieri, bazându-se pe conjunctura favorabilă de care se bucură economia americană, ce a înregistrat un avans al PIB de 3,2%, în trimestrul întâi din 2019, cu mult peste aşteptări.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb